26 Απρ 2024
READING

Θα φέρει η Nike την επανάσταση με το νέο υλικό των ρούχων της;

3 MIN READ

Θα φέρει η Nike την επανάσταση με το νέο υλικό των ρούχων της;

Θα φέρει η Nike την επανάσταση με το νέο υλικό των ρούχων της;

Στις 15 Σεπτεμβρίου αναμένεται να διατεθούν παγκοσμίως τα πρώτα φούτερ της Nike τα οποία θα είναι φτιαγμένα από ένα νέο υλικό που παρουσίασε η εταιρεία, το Forward. Το δημοφιλές brand δηλώνει έτσι με τον καλύτερο τρόπο ότι κάνει ακόμη ένα βήμα μπροστά. Προς τα πού;

Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για μια καινοτομία στο χώρο της αθλητική ένδυσης, η οποία υπογραμμίζει ένα θεμελιώδες ζήτημα που αντιμετωπίζει ο κόσμος της μόδας: η βιομηχανία είναι εκ φύσεως επιβλαβής για το περιβάλλον. Η επιδίωξη κυκλικών μοντέλων μόδας έχει έρθει στο προσκήνιο, καθώς οι εταιρείες προσπαθούν να μειώσουν τον αντίκτυπό τους, με ορισμένες να αρχίζουν να χρησιμοποιούν περισσότερο την ανακύκλωση. Η Fruit of the Loom λάνσαρε πρόσφατα μια συλλογή μπλουζών περιορισμένης έκδοσης από ένα ανακυκλωμένο μείγμα βαμβακιού. Τον Ιούλιο, η Anthropologie εγκαινίασε ένα πρόγραμμα ανακύκλωσης τζιν που επιβράβευσε τους πελάτες με έκπτωση στα τζιν, ενώ η Parade ξεκίνησε ένα παρόμοιο πρόγραμμα για εσώρουχα τον Ιανουάριο.

Η Nike με το Forward, ωστόσο, προχωράει ένα βήμα παραπέρα σε σύγκριση με ορισμένες άλλες εταιρείες, δημιουργώντας μια εντελώς νέα διαδικασία παραγωγής πέρα από τη χρήση ανακυκλωμένου περιεχομένου και προσφέροντας μια βιώσιμη προσέγγιση για το μέλλον των προϊόντων.

Διαβάστε ακόμα: H Nike και άλλα brands αναζητούν εναλλακτικά υλικά για τo πλαστικό των συσκευασιών

Γιατί το Forward δεν είναι ούτε πλεκτό ούτε υφαντό. Για την ακρίβεια δεν χρησιμοποιεί καν νήματα. Η διαδικασία κατασκευής του περιλαμβάνει ίνες από ανακυκλωμένες πλαστικές νιφάδες, οι οποίες συνδέονται μεταξύ τους με μηχανήματα διάτρησης και βελόνες που χρησιμοποιούνται κυρίως στην αυτοκινητοβιομηχανία και την ιατρική βιομηχανία. Στη συνέχεια, αυτά τα πολλαπλά λεπτά στρώματα συνδέονται ξανά με τη συγκεκριμένη μέθοδο διάτρησης, διαμορφώνοντας τις στρώσεις ενός ρούχου με τον τρόπο που επιλέγει η εταιρεία κάθε φορά.

Η Nike δημιούργησε το υλικό και την τεχνολογία κατασκευής του, αφουγκραζόμενη τις αυξανόμενες ανησυχίες των αθλητών ότι η κλιματική αλλαγή γίνεται εμπόδιο στον αθλητισμό. Μαζί με το πλεονέκτημα μιας πιο ενεργειακά αποδοτικής διαδικασίας κατασκευής, το Forward έχει επίσης ελαφρύτερη πυκνότητα σε σύγκριση με το κανονικό πλεκτό fleece.

Επίσης η τεχνολογία του χρησιμοποιεί λιγότερα βήματα -άρα και λιγότερη κατανάλωση ενέργειας- από τα παραδοσιακά πλεκτά και υφαντά της μάρκας, με αποτέλεσμα τη δραστική μείωση του αποτυπώματος του άνθρακα κατά 75% σε σύγκριση με το συνηθισμένο πλεκτό fleece.

Διαβάστε ακόμα: Η στρατηγική της Nike για την βιωσιμότητα

Από την εφεύρεση του υλικού μέχρι την εφαρμογή σε προϊόντα της Nike χρειάστηκε πολύς καιρός. Ύστερα από πέντε χρόνια η εταιρεία θα κυκλοφορήσει σε λίγες μέρες ένα γκρι φούτερ με κουκούλα και ένα με λαιμόκοψη, και τα δύο σε γκρι χρώμα. Διαθέτουν επίσης τσέπες με ακατέργαστη κοπή, χωρίς φερμουάρ, ενώ δεν χρησιμοποιήθηκε νερό ή βαφή σε μια προσπάθεια να είναι τα ρούχα κατάλληλα για ανακύκλωση.

H Nike είναι σίγουρη πως το Nike Forward έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τη βιομηχανία μόδας. Με το moto “Μοιάζει διαφορετικό επειδή είναι διαφορετικό”, φιλοδοξεί να αφυπνίσει όλη την αγορά προς πιο βιώσιμες επιλογές ενδυμάτων.

Με πληροφορίες από Retail Dive

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.