25 Απρ 2024
READING

Tάση | H άνοδος των «εργασιακών influencers»

3 MIN READ

Tάση | H άνοδος των «εργασιακών influencers»

Tάση | H άνοδος των «εργασιακών influencers»

Οι influencers δεν καθοδηγούν μόνο τις καταναλωτικές αγορές, δεν δημιουργούν μόνο τάσεις στη μόδα, στο gaming και στη συμπεριφορά των χρηστών των πλατφορμών όπου ανεβάζουν τα βίντεό τους, αλλά πλέον μπορούν να προβάλλουν καθετί καλό ή κακό προκύπτει και σε έναν εργασιακό χώρο και μέσα σε ελάχιστα λεπτά να κάνουν viral το πιο απρόσμενο περιστατικό. Οι work influencers είναι ο καθρέφτης της εργασιακής πραγματικότητας.

Όλα ξεκίνησαν τον περασμένο Νοέμβριο, όταν ο Max Farber, ένας 28χρονος συντονιστής μέσων κοινωνικής δικτύωσης στις ΗΠΑ, κατέγραψε και δημοσίευσε στο TikTok ένα κωμικό βίντεο που απεικονίζει έναν χαμογελαστό εκπρόσωπο εξυπηρέτησης πελατών να ολοκληρώνει τη συνομιλία του με έναν πελάτη και αμέσως μετά να ξεσπάει σε βρισιές.

Μέσα σε δύο ώρες το βίντεο είχε 200.000 προβολές. Μέχρι σήμερα, έχει 5,4 εκατομμύρια. Για αυτό το βίντεο μερικών δευτερολέπτων που καυτηριάζει με έντονα δηκτικό τρόπο τον συγκεκριμένο εργασιακό χώρο, ο νεαρός Farber χρειάστηκε λιγότερο από τρία λεπτά λήψης, μονταρίσματος και ανεβάσματος. Και γιατί μας ενδιαφέρει αυτό; Γιατί κάπως έτσι γεννιέται κάθε work influencer.

Διαβάστε ακόμα: To φαινόμενο των virtual influencers

Ολοένα και περισσότεροι influencers ανεβάζουν καυστικά και εντυπωσιακά βίντεο σχετικά με τις καθημερινές απογοητεύσεις που μπορεί να έχει ένας απασχολούμενος στον εργασιακό του χώρο. Αυτό που κάνει αυτά τα βίντεο τόσο δημοφιλή, είναι ότι δίνουν φωνή σε όλες αυτές τις σκέψεις που περνούν από το κεφάλι των εργαζόμενων καθημερινά και τις οποίες δεν μπορούν ποτέ να πουν δυνατά.

Η πλατφόρμα που προτιμούν είναι το TikTok, που σύμφωνα με τους New York Times, είναι πλέον ο ιστότοπος με τις περισσότερες επισκέψεις στον κόσμο. Γυρίζουν ένα βίντεο με το smartphone τους στο γραφείο ή στο χώρο διαλείμματός τους και συγκεντρώνουν εκατομμύρια αντιδράσεις.

Με αναρτήσεις για τα πάντα, από την καταπιεσμένη οργή του υπαλλήλου του τηλεφωνικού κέντρου, που ουρλιάζει σε ένα μαξιλάρι αφού σας βάλει σε σύντομη αναμονή, μέχρι εκείνον τον συνάδελφο που δεν μπορεί να πιστέψει ότι είναι ακόμη Τετάρτη, οι work influencers αντανακλούν την πραγματικότητα πολλών εργαζομένων.

Το μέλλον της εργασίας

Με τις ρεαλιστικές viral αναρτήσεις τους, επηρεάζουν το εταιρικό πνεύμα ταχύτερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια από ό,τι θα μπορούσε μία εσωτερική έρευνα εργαζομένων.

Διαβάστε ακόμα: Finfluencers | οι νέοι σταρ του TikTok που δίνουν επενδυτικές συμβουλές

Ποιες τάσεις και μεταβολές αποκαλύπτουν λοιπόν; Αρχικά οι εργαζόμενοι πλέον αναζητούν με διαφάνεια καλύτερες ευκαιρίες, απαιτούν ανταγωνιστικές αποδοχές και ολοκληρωμένες παροχές, συμπεριλαμβανομένης της κάλυψης της ψυχικής υγείας.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι πολλοί από τους εργασιακούς influencers παραμένουν αφοσιωμένοι στην καθημερινή τους εργασία. Στην πραγματικότητα, ορισμένοι από τους εργοδότες τους δεν έχουν ιδέα για τις δημοφιλείς δραστηριότητές τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό υποδηλώνει σχεδόν όσο και το περιεχόμενό τους την αποσυνδεδεμένη φύση της σύγχρονης εργασίας.

Όλα δείχνουν πως δεν θα επιστρέψουμε ξανά στην προπανδημική ζωή στο γραφείο. Η πανδημία ανέδειξε έναν νέο -επιτυχημένο- τρόπο εργασίας. Και αν έχουν ξεκαθαρίσει ένα πράγμα οι work influencers, αυτό είναι το εξής: η επανάσταση δεν θα μεταδοθεί τηλεοπτικά. Θα γίνει στο TikTok.

Με πληροφορίες από Worklife.news

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.