Όλους, θα ήταν η απάντηση στο ερώτημα αυτό. Γιατί η αυξανόμενη υιοθέτησή της ως ένα νέο εργασιακό μοντέλο έχει οικονομικά και ψυχολογικά πλεονεκτήματα και για εργαζόμενους και για εργοδότες.
Η πανδημία έφερε πρωτοφανείς αλλαγές στην αγορά εργασίας, με την τετραήμερη εργασιακή εβδομάδα εργασίας να αποτελεί ένα μοντέλο που σόκαρε όλη την αγορά. Αρχικά λόγω δυσπιστίας για τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα που μπορούσε να έχει στη διατήρηση θέσεων εργασίας, ενώ πολλοί εργοδότες αμφέβαλαν για την άμεση αποτελεσματικότητά της. Γιατί τελικά με την πάροδο του χρόνου άρχισε να εφαρμόζεται από περισσότερες επιχειρήσεις;
Οι περισσότεροι εργαζόμενοι που ήδη δουλεύουν τέσσερις μέρες την εβδομάδα δηλώνουν ευχαριστημένοι, μα κυρίως ευτυχισμένοι με τη συγκεκριμένη εξέλιξη. Το πιο εντυπωσιακό, όμως, που αναφέρουν ως πηγή της ευτυχίας αυτής είναι ότι εξοικονομούν χρήματα. Μένοντας σπίτι περισσότερες ημέρες μπορούν να κάνουν δουλείες του σπιτιού ή να κρατήσουν τα παιδιά τους μόνοι τους χωρίς να πληρώνουν κάποιον να τα κάνει όλα αυτά, επειδή οι ίδιοι θα δουλεύουν. Ενώ έχουν και τη δυνατότητα να μαγειρέψουν και να μην παραγγείλουν ή να αναγκαστούν να φάνε έξω λόγω έλλειψης χρόνου.
Διαβάστε επίσης: Ξεκινά το μεγαλύτερο πείραμα 4ήμερης εργασίας με πλήρεις αποδοχές
Ένα άλλο έξοδο που μειώνεται με την τετραήμερη εργασία είναι τα καύσιμα λόγω της μειωμένης κινητικότητας των εργαζομένων. Αφενός η μείωση των σχετικών δαπανών είναι σημαντική, καθώς οι τιμές των καυσίμων έχουν εκτοξευτεί και αναμένονται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο. Αφετέρου η μειωμένη κυκλοφορία αυτοκινήτων συμβάλει στην εκπλήρωση του περιβαλλοντικού στόχου για τη μείωση των εκπομπών ρύπων και καυσαερίων ή ακόμα και ηλεκτρικής ενέργειας.
Η περίπτωση των εργοδοτών
Τα κόστη όμως δεν μειώνονται μόνο για τους εργαζόμενους αλλά και για τους εργοδότες. Μία επιχείρηση για να μπορεί να υποστηρίξει την φυσική παρουσία των εργαζομένων της στο χώρο εργασίας τους, προϋποθέτει μια σειρά από λειτουργικά έξοδα. Ανάμεσά τους ο μισθός των καθαριστών, η ποσότητα σε καταναλωτικά αγαθά όπως νερό, σνακ ή γεύματα ανάλογα με την πολιτική της κάθε επιχείρησης, αλλά και η ποσότητα για τα είδη προσωπικής υγιεινής. Και φυσικά, η μειωμένη προσέλευση των εργαζομένων συνεπάγεται και τη μείωση των λογαριασμών ενέργειας ή ακόμα και ύδρευσης.
Διαβάστε επίσης: Το πρόβλημα με την 4ήμερη εβδομάδα
Ίσως όμως το μεγαλύτερο πλεονέκτημα για τις επιχειρήσεις είναι η αύξηση της παραγωγικότητας που εμφανίζουν οι εργαζόμενοι. Το εξαντλητικό ωράριο έχει αρνητικό αντίκτυπο στην απόδοσή τους, καθώς το γεγονός ότι εργάζονται επί πέντε ημέρες, δεν τους καθιστά αυτόματα παραγωγικούς και τις πέντε.
Μέσω της τετραήμερης εργασίας, μειώνεται η πίεση και το άγχος που βιώνουν καθημερινά οι εργαζόμενοι με αποτέλεσμα να μπορούν να ανταποκρίνονται αποδοτικότερα στις υποχρεώσεις τους. Παράλληλα, μπορούν να αξιοποιήσουν τον περισσότερο ελεύθερο χρόνο που θα έχουν κάνοντας καλύτερη διαχείριση των αρμοδιοτήτων τους, θέτοντας ορθές προτεραιότητες, βάζοντας πρόγραμμα αλλά και αξιοποιώντας τον χρόνο με το να σκέφτονται τρόπους για ανέλιξη τόσο των ιδίων όσο και της εταιρείας όπου εργάζονται.
Με πληροφορίες από Worklife
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.