20 Απρ 2024
READING

Πώς το YouTube άνοιξε το δρόμο στα σημερινά social media

3 MIN READ

Πώς το YouTube άνοιξε το δρόμο στα σημερινά social media

Πώς το YouTube άνοιξε το δρόμο στα σημερινά social media

Όταν ο Steven Chen, ο Jawed Karim και ο Chad Hurley δημιουργούσαν στις 14 Φεβρουαρίου 2005 έναν ιστότοπο για να ανεβάζουν βίντεο οι ιδιώτες, δεν φαντάζονταν ότι έκαναν την αρχή για μια σοσιαλμιντιακή επανάσταση που θα κυριαρχούσε σε όλο τον κόσμο. Ύστερα από 22 ολόκληρα χρόνια όλοι συζητούν για ψηφιακές πλατφόρμες, gaming, ηλεκρονικές αγορές και φυσικά το Metaverse.

Οι ιδρυτές τους έτρεφαν την ελπίδα ότι είχαν χτυπήσει φλέβα χρυσού με το σχέδιό τους να λανσάρουν τον ιστότοπο περιεχομένου βίντεο. Και όταν χαρακτηρίστηκε από το περιοδικό Time ως η εφεύρεση της χρονιάς ενώ το επόμενο έτος εξαγοράστηκε από την Google, συνειδητοποίησαν ότι όντως είχαν πράξει σωστά.

Διαβάστε ακόμα: Έρευνα YouTube | Οι Gen Z-ers προτιμούν content που τους αφορά, όχι viral βίντεο

Στην πραγματικότητα όμως το YouTube αποτελούσε σε μεγάλο βαθμό ένα αουτσάιντερ και ενώ τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης μιλούσαν γι’ αυτό ως ένα παροδικό φαινόμενο, στάθηκαν συνειδητά απέναντί του όχι μόνο για να το ανταγωνιστούν, αλλά και για να το απαξιώσουν, να το καταστήσουν απαρχαιωμένο και να το βγάλουν από το προσκήνιο, προκειμένου να επιβιώσουν τα ίδια σε μια αγορά που δεν γνώριζαν πώς να την προσεγγίσουν.

Ήταν όμως το κανάλι που έκανε την αρχή για όσα θα ακολουθούσαν, αφού αποτελούσε το πρώτο μέσο κοινωνικής δικτύωσης το οποίο είχε επενδύσει στην καταμέτρηση του χρόνου παρακολούθησης ενός βίντεο ως ο χρυσός κανόνας για να αποφασίζεται στη συνέχεια τι θα μπορούσε να προβληθεί και τι όχι, αλλά και τι θα μεσολαβούσε ανάμεσα στις προβολές, πουλώντας με τον τρόπο αυτό έναν εναλλακτικό διαφημιστικό χωροχρόνο που κανείς δεν γνώριζε μέχρι τότε.

Είναι το μέσο που καθόρισε σε μεγάλο μέρος την αγορά των παραγωγών που βλέπουμε σήμερα παντού, αφού το YouTube αποτέλεσε την πρώτη πλατφόρμα που πλήρωνε τους χρήστες με ουσιαστικό τρόπο. Αποτελούσε ένα μέρος όπου εκπρόσωποι από κάθε γενιά μπορούσαν πραγματικά να δημιουργήσουν δικές τους επιχειρήσεις, να προβάλλουν τα βίντεό τους και να ζήσουν από το περιεχόμενό τους. Ήταν αυτό που ακολουθώντας τη συγκεκριμένη πρακτική, έβαλε τα θεμέλια για την εφεύρεση των influencers και την εικόνα των σημερινών social media.

Μία από τις πιο επιτυχημένες αλγοριθμικές κινήσεις στις οποίες προέβη το YouTube ήταν η πρώιμη και αυτοματοποιημένη μέτρηση της πιο αποδοτικής στιγμής για την παροχή διαφημίσεων στους χρήστες. Τώρα αυτό έχει αλλάξει. Πλέον υπάρχουν διαφημίσεις που διακόπτουν τα βίντεο και οι δημιουργοί παρουσιάζουν συνεχώς χορηγούμενο περιεχόμενο.

Διαβάστε ακόμα: YouTube vs TikTok | Πώς οι δύο ανταγωνιστές επηρεάζουν τις στρατηγικές των brands

Ταυτόχρονα, οι αλγόριθμοι ήταν πολύ καλοί στο να παρέχουν βίντεο που οι άνθρωποι ήθελαν να παρακολουθήσουν. Το YouTube διαθέτει ίσως μία από τις πιο ισχυρές μηχανές αξιολόγησης, όσον αφορά την παροχή πραγματικά συγκεκριμένων εξειδικευμένων βίντεο. Αντιλαμβανόμενο δε τη ζήτηση για εξειδικευμένο περιεχόμενο, προχώρησε το 2019 στη δημιουργία υπηρεσιών Premium στην οποία μπορούσε να υπάρχει πρόσβαση με καταβολή αντιτίμου, αλλά και του καναλιού Music με ανάλογο περιεχόμενο και στην ελληνική αγορά.

Σαν άλλος γερόλυκος των κοινωνικών δικτύων, δεν θα ήταν υπερβολή να ισχυριστεί κανείς ότι το YouTube περπάτησε πρώτο για να μπορέσει να τρέξει το TikTok σήμερα. Αυτο όμως είναι που αποτελεί αναμφισβήτητα την πιο ουσιαστική από οποιαδήποτε άλλη επιχειρηματική απειλή είχε να αντιμετωπίσει στο παρελθόν.

Πρόκειται για μια απειλή δύο όψεων, τσόσο για τους θεατές όσο και για τους δημιουργούς. Οι Gen Z-ers ξοδεύουν το χρόνο τους στο TikTok, όπου τα βίντεο διαρκούν μερικά δευτερόλεπτα, τα λανσαρίσματα νέων προϊόντων από φιλόδοξους influencers πραγματοποιούνται επίσης σε μερικά δευτερόλεπτα και κάθε πιθανή εμπορική ευκαιρία παρουσιάζεται πλέον σε συμπυκνωμένο χρόνο.

Με πληροφορίες από Fast Company

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.