14 Νοέ 2024
READING

Το μέλλον βρίσκεται στο documentary περιεχόμενο

4 MIN READ

Το μέλλον βρίσκεται στο documentary περιεχόμενο

Το μέλλον βρίσκεται στο documentary περιεχόμενο

Documentray is the new king! Το περιεχόμενο με έντονα στοιχεία ντοκυμενταρίστικης αφήγησης έρχεται να ενισχύσει το πετυχημένο marketing περιεχομένου, το οποίο αποδείχθηκε σε κάποιες περιπτώσεις μονόδρομος για να αυξηθούν οι πωλήσεις, να προσελκυστούν νέοι πελάτες, να αυξηθεί η πιστότητα του κοινού και να διαμορφωθεί η ταυτότητα του διαφημιζόμενου brand.

Οργανώνοντας την content marketing στρατηγική της κάθε εταιρεία καλείται να διαλέξει ανάμεσα σε αμέτρητα θέματα μία μορφή περιεχομένου, η οποία είναι σχετική με τις υπηρεσίες και τα προϊόντα που προσφέρει. Παράλληλα, προσέχει το περιεχόμενο να είναι ποιοτικό σε τέτοιο βαθμό, που ο καταναλωτής να το βρίσκει ωφέλιμο και απόλυτα συναφές με το αντικείμενο της διαφημιζόμενης επιχείρησης αλλά και με τις τάσεις που επικρατούν την χρονική εκείνη στιγμή.

Ήταν η περίοδος της πανδημίας που αποτέλεσε την ιδανική συνθήκη για να πρωταγωνιστήσουν αληθινές ιστορίες, αληθινών ανθρώπων σε αμέτρητες καμπάνιες εισάγοντας έτσι το ντοκιμαντέρ στο marketing. Η απήχησή τους ήταν τεράστια στους Millennials και στους Gen Z-ers, με αποτέλεσμα να στραφούν όλο και περισσότερες μάρκες στη δημιουργία ανάλογου περιεχομένου που να μιλάει στο συναίσθημα αυτών των target groups.

Η προτίμηση αυτή των δύο γενεών στα ντοκιμαντέρ βασίζεται στην εξοικείωσή τους προς τις ιστορίες και τις αφηγήσεις, καθώς είναι πιο κατανοητές σε σύγκριση για παράδειγμα με μία ταινία αλληγορικού περιεχομένου. Αντίστοιχα και στο marketing, μία διαφήμιση με περιεχόμενο σε στυλ ντοκιμαντέρ, επιτρέπει λόγω της μεγάλης της διάρκειας στους καταναλωτές να κατανοήσουν πιο εύκολα την ιστορία, τις αξίες, τις αντιλήψεις και τα προϊόντα της διαφημιζόμενης εταιρείας. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να νιώσουν πως συνδέονται καλύτερα με το brand.

Διαβάστε επίσης: 5 Content marketing trends για το 2022

Εξάλλου, σε σύγκριση με την τυπική διαφήμιση των 30 δευτερολέπτων, το περιεχόμενο ντοκιμαντέρ δίνει περισσότερο χρόνο στον θεατή να κατανοήσει την εταιρεία και την ιστορία της σε βαθύτερο επίπεδο. Έτσι, μεταξύ τους δημιουργείται μια ιδιαίτερη και μοναδική σχέση, η οποία εμπνέει εμπιστοσύνη, ενισχύοντας την πιστότητα.

Η 20λεπτη διαφήμιση της Adidas και του VICE.TV αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα περιεχομένου. Σε σκηνοθεσία Jenn Shaw και αφήγηση Jackie Joyner-Kersee, το “Running while Black” είναι μια σειρά 3 μίνι ντοκιμαντέρ, που γυρίστηκε σε συνεργασία με την Adidas, με στόχο την προωθήση της ισότητας στον αθλητισμό. Τα επεισόδια φέρουν την αιγίδα του Ιδρύματος Ahmaud Arbery και αφηγούνται την ιστορία του ομώνυμου 25χρονου Αφρομαερικανού ερασιτέχνη αθλητή, ο οποίος δολοφονήθηκε ενώ έκανε τζόκινγκ στις ακτές της Satilla στην Georgia των ΗΠΑ. Μέσα από το ντοκιμαντέρ επικοινωνείται το κοινωνικό μήνυμα της αντιμετώπισης της βίας και των φυλετικών διακρίσεων, ενώ παράλληλα η Adidas κατάφερε να βελτιώσει την εικόνα πάνω στο ζήτημα της διαφορετικότητας μετά τις κατηγορίες που δέχτηκε για την έλλειψη diversity στο εργατικό της δυναμικό.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που όλο και περισσότερο, οι μάρκες υποστηρίζουν την δημιουργία ανάλογων ντοκιμαντέρ για να αφηγηθούν σημαντικές ιστορίες που οδηγούν στην κοινωνική δράση και την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών, ενισχύοντας την επικοινωνία και την σύνδεση τους με το brand.

Διαβάστε επίσης: Το αφηγηματικό – Narrative marketing δίνει αξία στο brand

Ωστόσο, για να είναι αποτελεσματικό το περιεχόμενο πολύπλοκων και λεπτών θεμάτων, από τη βιωσιμότητα έως την κοινωνική δικαιοσύνη, οι μάρκες θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές ως προς τον τρόπο παρουσίασης της ιστορίας. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το κλειδί της επιτυχίας είναι να έχουν ως γνώμονα τους ανθρώπους και να προσπαθούν το περιεχόμενο τους να είναι αυθεντικό, ρεαλιστικό και ποιοτικό, ώστε να συγκινεί τους θεατές και να τους παρακινεί να δράσουν.

Αν και το κόστος παραγωγής αυτών των ντοκιμαντέρ και σειρών φαντάζει εξωφρενικό λόγω και της ανάγκης αγοράς ανάλογου διαφημιστικού χρόνου, υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές παραγωγής μέσω συνεργασιών και προβολής τους σε ψηφιακές πλατφόρμες, εύκολα προσβάσιμες στους καταναλωτές, όπως το YouTube και το Netflix. Οι πλατφόρμες αυτές κάθε άλλο παρά απρόσιτες είναι, δεδομένης της ανάγκης τους να διατηρούν τον αριθμό των χρηστών τους, διατηρώντας παράλληλα το κόστος χαμηλό.

Ο τρόπος με τον οποίο οι μάρκες προσεγγίζουν το περιεχόμενο αυτή την στιγμή θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά μεταξύ επιτυχίας και αποτυχίας. Για τους επαγγελματίες του marketing, το περιεχόμενο σε μορφή ντοκιμαντέρ είναι μια ευκαιρία να δείξουν ότι μπορούν να ξεχωρίζουν μέσα σε έναν απαιτητικό ανταγωνιστικό χώρο, ενώ παράλληλα μεταδίδουν ένα σημαντικό κοινωνικό μήνυμα.

Με πληροφορίες από The Drum 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.