23 Απρ 2024
READING

Tι είναι το «αντίστροφο mentoring» που εφαρμόζουν μεγάλες επιχειρήσεις;

3 MIN READ

Tι είναι το «αντίστροφο mentoring» που εφαρμόζουν μεγάλες επιχειρήσεις;

Tι είναι το «αντίστροφο mentoring» που εφαρμόζουν μεγάλες επιχειρήσεις;

Kαθώς οι απολύσεις και το πάγωμα των προσλήψεων είναι εμφανείς σε όλες τις βιομηχανίες, οι ειδικοί του HR προτείνουν ως λύση στο επαγγελματικό αδιέξοδο πολλών εταιρειών την εφαρμογή του προγράμματος «αντίστροφου mentoring».

Τι σημαίνει όμως αυτό στην πράξη; Ότι ένας νεότερος ηλικιακά υπάλληλος καθοδηγεί έναν μεγαλύτερο απ’ αυτόν. Η ιδέα βασίζεται στο ότι ο νέος υπάλληλος μπορεί να μοιραστεί την τεχνογνωσία του με τον ανώτερο και πιθανότατα μεγαλύτερο ηλικιακά συνάδελφο του, ο οποίος μπορεί να είναι λιγότερο εξοικειωμένος.

Η εφαρμογή ενός τέτοιου ευέλικτου μοντέρνου εκπαίδευσης δεν είναι μια ακόμη επιλογή των τμημάτων ανθρώπινου δυναμικού. Μοιάζει να είναι μονόδρομος εξαιτίας της εισόδου της γενιάς Ζ -και μετέπειτα των Gen Alpha-ers- στους χώρους εργασίας.

Με το δεδομένο ότι η Gen Z αποτελεί ήδη πάνω από το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού, σε τρία χρόνια από τώρα αναμένεται ότι θα αποτελεί περισσότερο από το ένα τέταρτο του εργατικού δυναμικού, συμπεριλαμβανομένης και της διάδοχης γενιάς Alpha. Μαζί τους φέρνουν την εγγενή γνώση σε τομείς που σχετίζονται με τη ψηφιοποίηση, την ανεπτυγμένη κατανόηση της κοινότητας και της ταυτότητας, καθώς και τις δεσμεύσεις τους σχετικά με ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ηθική.

Διαβάστε επίσης: Μια ολοκληρωμένη εικόνα του εργασιακού τοπίου για το 2022

Αναπόφευκτα εργαζόμενοι άλλων γενεών μπορεί να μην κατανοούν τον τρόπο σκέψης των νεότερων, αφού μεταξύ τους υπάρχουν στερεότυπα και προκαταλήψεις, που εν τέλει δυσκολεύουν την επικοινωνία και την επαφή τους. Για παράδειγμα, εργαζόμενοι οι Boomers -όσοι είναι γεννημένοι από το 1946 έως το 1964- μπορεί να αντιλαμβάνονται τους Millennials ως κακομαθημένα παιδιά και, αντίστροφα, οι Gen Z-ers να στοχοποιούν την έλλειψη τεχνολογικών γνώσεως των Boomers.

Το πρόγραμμα αντίστροφου mentoring θα βοηθήσει στην επικοινωνία μεταξύ των γενεών, μετριάζοντας τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα. Επίσης, μπορεί να αποτρέψει την αποχώρηση σημαντικών ταλέντων-υπαλλήλων από μια εταιρεία και να λειτουργήσει ως ένα επιμορφωτικό πρόγραμμα για όλες τις γενιές.

Αποτελεί όμως η ηλικία τροχοπέδη για την παραμονή σε έναν εξελισσομένο εργασιακό χώρο; Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας εύρεσης εργασίας Resume Builder, το 38% των συμμετεχόντων που απασχολούνται στον τομέα των προσλήψεων παραδέχτηκε ότι ναι, η ηλικία παίζει ρόλο όταν εξετάζουν ένα βιογραφικό. Οι λόγοι που ανέφεραν ήταν η επικείμενη συνταξιοδότηση (37%) αλλά και η έλλειψη εμπειρίας στην τεχνολογία (37%).

Παρ’ολα αυτά η εξάλειψη του τεχνολογικού χάσματος μεταξύ των εργαζόμενων δεν είναι εύκολη ή απλή. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός εργαζόμενου στην IBM, ο οποίος ανήκει στη γενιά Ζ, και προκάλεσε σοβαρές αντιδράσεις στα social media, όταν εν έτει 2022 χρησιμοποίησε τον όρο «dinobabies» για να περιγράψει μεγαλύτερους ηλικιακά συναδέλφους του. Ο όρος αυτός θεωρήθηκε προσβλητικός, καθώς βάζει στο στόχαστρο εργαζομένους μεγαλύτερης ηλικίας και ασπάζεται την «προκατάληψη της νεολαίας».

Διαβάστε επίσης: 12 brands που έχουν αναλάβει σημαντική εταιρική κοινωνική ευθύνη

Μέσω του αντίστροφου mentoring ωστόσο αναμένεται να επιλυθούν ζητήματα κατανόησης και αποδοχής εννοιών όπως είναι η διαφορετικότητα, η ισότητα, η ένταξη, η πολιτιστική ευαισθητοποίηση και η κοινωνική δικαιοσύνη. Οι νεότεροι μέντορες μπορούν να βοηθήσουν συναδέλφους που δεν είναι τόσο ευαισθητοποιημένοι πάνω σε αυτά τα ζητήματα, έχοντας ανατραφεί σε άλλες χρονικές περιόδους και έχοντας βιώσει άλλες κοινωνικοπολιτικές συγκυρίες.

Πολλές μεγάλες εταιρείες, όπως οι Ernst & Young, PwC, Unilever, P&G, Heineken,  CitiGroup και η HP, έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν το πρόγραμμα αυτό, ενώ η Cisco έχει επενδύσει στο αντίστροφο mentoring ήδη από το 2011.

Με πληροφορίες από HR Dive

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.