23 Δεκ 2024
READING

SKAG: Η διαδρομή του μπλε τετραδίου από τους Αμπελόκηπους, στο Κρυονέρι και την Ιαπωνία

4 MIN READ

SKAG: Η διαδρομή του μπλε τετραδίου από τους Αμπελόκηπους, στο Κρυονέρι και την Ιαπωνία

SKAG: Η διαδρομή του μπλε τετραδίου από τους Αμπελόκηπους, στο Κρυονέρι και την Ιαπωνία

Από τους Αμπελόκηπους στο Κρυονέρι. Ενδεχομένως έως και την Ιαπωνία όπου εξάγονται τα τετράδιά της. Κάπως έτσι θα μπορούσε να μετρηθεί καταχρηστικά και κάπως σχηματικά η διαδρομή της εταιρείας παραγωγής τετραδίων, SKAG. Η έναρξη της επιχείρησης έγινε το 1956 από τον Θεόδωρο Σκαγιά στους Αμπελόκηπους, με τον ίδιο να ιδρύει την Θ.Κ.Σκαγιάς.

Η πρώτη επένδυση της νεοσύστατης επιχείρησης αφορούσε στην αγορά μίας εκτυπωτικής μηχανής. Το πρώτο τετράδιο που ήρθε στην αγορά τότε ήταν εκείνο με το μπλε πλαστικό εξώφυλλο με την περαστή ετικέτα που έφερε και συνεχίζει να φέρει την ονομασία Super Διεθνές. 

Η μετεγκατάσταση στο Κρυονέρι

Η ανάπτυξη της εταιρείας και η ζήτηση για τα τετράδιά της την οδήγησε το 1972 στη μετεγκατάστασή της στο Κρυονέρι, όπου έως και σήμερα βρίσκεται η έδρα της, ενώ η νομική της μορφή μετατράπηκε στην εταιρεία Θ.Κ. Σκαγιάς ΑΒΕΕ. Μάλιστα τα τετράδια που πέρασαν από πολλά θρανία της Ελλάδα, έδιναν χρόνο με το χρόνο διαρκώς μεγαλύτερη ώθηση στη SKAG, η οποία κατά τη δεκαετία του ’80 έγινε ίσως η πιο σύγχρονη επιχείρηση στον κλάδο της με συνολική επιφάνεια εγκαταστάσεων 10.000 τετραγωνικών μέτρων.

Ενδιάμεσο σταθμό πριν μεταφερθεί στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις του Κρυονερίου αποτέλεσε για τη SKAG η εγκατάστασή της το 1969 σε κτίριο στην Κολοκυνθού. Το 1995 έχοντας επεκτείνει κι άλλο τις εγκαταστάσεις της η συνολική στεγασμένη επιφάνεια έφτανε πλέον 20.000 τ.μ. Στο πλαίσιο της επέκτασης και του επενδυτικού της σχεδιασμού στα μέσα του 2000 κατασκεύασε κέντρο διανομής των προϊόντων της στη Βόρεια Ελλάδα.

Ο μηχανικός που έμαθε για τετράδια στον «Καφετζόπουλο»

O ιδρυτής όμως της εταιρείας, Θεόδωρος Σκαγιάς, δεν ξεκίνησε όντας επιχειρηματίας. Έχοντας σπουδάσει στη σχολή μηχανικών «Ήφαιστος». Το 1950 άρχισε να συνεργάζεται με την ιδιότητά του ως μηχανικός με την εταιρεία Καφετζόπουλος, η οποία κατασκεύαζε τετράδια. Η επαγγελματική του διαδρομή εκεί του προσέφερε κυρίως τα τεχνικά εφόδια για να μπορέσει αργότερα και ο ίδιος να δραστηριοποιηθεί στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Μάλιστα, όταν ίδρυσε την εταιρεία ήταν μόλις 24 ετών, ενώ στην προσπάθειά του είχε ως συνοδοιπόρους όλα τα μέλη της οικογένειάς του που ενίσχυαν την διαδικασία παραγωγής. 

Ο Σκαγιάς όμως εκτός από τον επιτελικό ρόλο που είχε στην επιχείρηση, έκανε και πολλές άλλες κινήσεις που χρειαζόταν η SKAG για να γίνει γνωστή, να αποκτήσει πελάτες και για να είναι ενήμερη ως προς το σύνολο των οικονομικών της υποχρεώσεων. Κυκλοφορούσε καθημερινά στην αγορά, μιλούσε με πελάτες, έκανε τη διανομή των παραγγελιών. 

Οι εξαγωγές σε όλο τον κόσμο και το ταξίδι έως την Ιαπωνία

Η διαδρομή της SKAG δεν περιορίστηκε μόνο στην Ελλάδα, καθότι ήδη από τη δεκαετία του 1990 είχε παρουσία σε αρκετές χώρες του κόσμου. Σήμερα η SKAG εξάγει τα προϊόντα της σε 28 χώρες στην Ευρώπη, φτάνει έως και τις χώρες του Κόλπου αλλά και στην Ιαπωνία. Ειδικά στην Ιαπωνία το μπλε τετράδιο έχει ιδιαίτερη ζήτηση καθότι οι διαστάσεις 16,8Χ24,3 εκατοστά είναι ακριβώς οι διαστάσεις που χρησιμοποιούνται στη συγκεκριμένη χώρα. 

Τα τελευταία χρόνια τη διοίκηση στην επιχείρηση ασκούν τα παιδιά του Θεόδωρου Σκαγιά, Κωνσταντίνος, Πόπη και Φανή, ωστόσο στην επιχείρηση έχει ήδη συμμετοχή και η τρίτη γενιά, η οποία εκπροσωπείται από τον Θόδωρο Σκαγιά τον νεότερο, που επίσης συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο την εταιρείας. Η SKAG καταγράφει τζίρο  που το 2020 ήταν 7,2 εκατομμύρια ευρώ από 8,38 εκατομμύρια ευρώ το 2019 με κέρδη 317,8 χιλιάδες ευρώ μετά από φόρους, έναντι ζημιών 529,86 χιλιάδων ευρώ. Το 2021 ο τζίρος της SKAG έφτασε τα 8,76 εκατομμύρια ευρώ, υπερβαίνοντας και τις οικονομικές επιδόσεις του 2019.

H δικαστική διαμάχη με τη Jumbo

Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά σημεία στην πορεία της SKAG είναι η δικαστική διαμάχη με τη Jumbo, καθώς η εταιρεία του Απόστολου Βακάκη καταδικάστηκε – αρχικά από το Πολυμελές Πρωτοδικείο και στη συνέχεια από το Εφετείο Αθηνών – επειδή είχε αντιγράψει σχέδιο της εταιρείας τετραδίων, κάνοντας εισαγωγές σε μεγάλες ποσότητες από την Κίνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Jumbo πριν από το συγκεκριμένο περιστατικό υπήρξε ίσως ο μεγαλύτερος πελάτης της SKAG και προτού οι δύο πλευρές κληθούν να λύσουν τις διαφορές τους στα δικαστήρια.

Η υπόθεση αφορούσε ουσιαστικά ένα από τα θεματικά τετράδια της SKAG με την ονομασία “University”. Μάλιστα για το θέμα η SKAG εμφανιζόταν μέχρι πρότινος να φτάσει στο κατώφλι του Αρείου Πάγου και να διεκδικεί μεγαλύτερο ποσό από την αρχικά επιδικασθείσα αποζημίωση υπέρ της που θα έπρεπε να καταβάλει η Jumbo, η οποία ήταν στα 6.815 ευρώ, ποσό το οποίο από πλευράς της οικογένειας Σκαγιά θεωρήθηκε εξαιρετικά χαμηλό. 

Όπως και να έχουν τα πράγματα πάντως, η επιχείρηση που σήμερα μετράει 66 χρόνια επιχειρηματικής πορείας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, δείχνει να πατάει σε γερές βάσεις. Με μετρημένες αλλά σταθερές κινήσεις έχει καταφέρει να σταθεί με στιβαρότητα απέναντι στις αθρόες εισαγωγές και στα φθηνά εισαγόμενα προϊόντα, με κύριο όχημα την παραγωγή αλλά και την έδρα που διατηρούνται σε πείσμα των καιρών στην Ελλάδα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.