20 Απρ 2024
READING

Πώς κερδίζεται η αφοσίωση της Gen Z

3 MIN READ

Πώς κερδίζεται η αφοσίωση της Gen Z

Πώς κερδίζεται η αφοσίωση της Gen Z

Οι Gen-Z αποτελούν μια μοναδική δεξαμενή δυναμικών καταναλωτών με χαρακτηριστικά που μπορούν να αξιοποιηθούν από τους retailers. Και όχι άδικα. Με 360 δισεκατομμύρια δολάρια σε διαθέσιμο εισόδημα και μια ισχυρή έμφυτη τάση στην έρευνα αγοράς θα μπορούσαν να αναδειχθούν στο πιο πιστό καταναλωτικό κοινό. Είναι όμως έτσι;

Ακριβώς αυτή η έμφυτη τάση τους για έρευνα αγοράς τούς προσδίδει μια ρευστή καταναλωτική συμπεριφορά η οποία τους οδηγεί στην αντίθετη κατεύθυνση. Μάλιστα παρά το γεγονός ότι την πλειονότητά τους χρησιμοποιούν τα smartphones τους τουλάχιστον πέντε ώρες κάθε μέρα, μόλις το 39% των Gen Z-ers εμπιστεύεται τις εμπορικές μάρκες για την ασφάλεια των δεδομένων του στις online αγορές του.

Διαβάστε ακόμα: Έρευνα | Οι αγορές και αποφάσεις της Gen Z επηρεάζουν όλους τους καταναλωτές

Τα καταναλωτικά δεδομένα και τα προγράμματα μελών μπορούν να χρησιμεύσουν ως εξαιρετικά εργαλεία στην προσπάθεια των εμπόρων να κερδίσουν την εμπιστοσύνη και αυτής της γενιάς, καθώς παρέχουν άμεσες πληροφορίες σχετικά με τις αγορές, τα μέσα και τις προτιμήσεις τους. Γι’ αυτό οι εταιρείες που επιθυμούν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη τους πρέπει να δεσμευτούν με τη σειρά τους απέναντι στους Gen Z-ers για να αποδείξουν ότι αξίζουν πράγματι την εμπιστοσύνη αυτή.

Αξίζει τον κόπο; Πέντε λόγοι αποδεικνύουν λένε ναι.

Λόγος 1: Θέλουν premium υπηρεσίες.

Το 2020, το ποσοστό των καταναλωτών της Gen Z που συμμετείχαν σε τουλάχιστον ένα πρόγραμμα επιβράβευσης μελών, μειώθηκε στο 59% από 68% που ήταν το 2018, σύμφωνα με μελέτη της OracleORCL. Τα ίδια στοιχεία όμως δείχνουν ότι το 2021 το 70% των συγκεκριμένων καταναλωτών ανήκαν σε τουλάχιστον ένα πρόγραμμα ανταμοιβής με premium χαρακτηριστικά. Αυτό σημαίνει ότι δεν θέλουν ακόμη ένα πρόγραμμα loyalty αλλά αναζητούν μεγαλύτερη αξία και καλύτερη μεταχείριση όταν πληρώνουν για μια υπηρεσία.

Λόγος 2: Είναι πρωτοπόροι στην επιλογή διαφορετικών μεθόδων αγοράς.

Σύμφωνα με έρευνα καταναλωτών της WSL Strategic Retail, περισσότεροι από τους μισούς αγοραστές της Gen Z παρακάμπτουν τους μεσάζοντες και ψωνίζουν απευθείας από την ιστοσελίδα μιας εταιρείας, και μάλιστα κατά 7% περισσότερο από τους υπόλοιπους καταναλωτές. Ακόμα είναι κατά 10% πιο πιθανό από το συνολικό αγοραστικό κοινό, να εγγραφούν σε συνδρομές προϊόντων.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί το mobile gaming δίνει στα brands ευκαιρία να προσεγγίσουν τους Gen Z-ers

Λόγος 3: Παρακάμπτουν τις πιστωτικές κάρτες.

Μέχρι την άνοιξη του 2022, τα διαθέσιμα υπόλοιπα των πιστωτικών καρτών μεταξύ των καταναλωτών της Gen Z αυξήθηκαν κατά 30% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2021, σύμφωνα με την εταιρεία αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας VantageScore. Λογικό αν σκεφτεί κανείς την έρευνα του AdWeek που δείχνει ότι πάνω από τους μισούς προτιμούν το σύστημα Buy Now Pay Later που τους επιτρέπει πρώτα να αγοράζουν και μετά να πληρώνουν και μάλιστα σε μεταχρονολογημένες δόσεις. Οι retailers θα πρέπει να φροντίσουν να επικοινωνήσουν ότι οι ανταμοιβές μπορούν να κερδηθούν και να εξαργυρωθούν με κάθε δόση πληρωμής ενός προγράμματος BNPL.

Λόγος 4: Προσφέρουν ένα συνδυασμό ευκαιριών.

Οι εκπρόσωποι της Gen Z είναι η πιο ευαισθητοποιημένη γενιά σε φυλετικά, ηθικά και σεξουαλικά θέματα που έχει υπάρξει ως τώρα. Οι έμποροι και τα μεγάλα brands μπορούν να κερδίσουν την προτίμησή τους εάν επικοινωνήσουν την δική τους ευαισθησία στα ίδια ζητήματα με στοχευμένες καμπάνιες ή διαγωνισμούς και εάν ανταποκριθούν με συνέπεια στη συμμετοχή τους.

Λόγος 5: Εμπνέουν τη γενιά Alpha.

Η Gen Alpha διαδέχεται τη Gen Z και όπως όλα δείχνουν θα επηρεαστεί από αυτήν. Καθώς μεγαλώνει ήδη σε έναν “ψηφιακό κόσμο” γεμάτο οθόνες, είναι επόμενο να θαυμάζει τους ανθρώπους που βλέπει περισσότερο εκεί. Και αυτοί δεν είναι άλλοι, από τους Gen Z. Η επένδυση επομένως σε αυτούς θα δημιουργήσει ένα πιστό δυναμικό κοινό με τους επόμενους καταναλωτές.

Η Gen Z μάς δείχνει ότι κανένας πελάτης δεν θεωρείται δεδομένος, προκαλώντας τους retailers να αποδείξουν εάν και πώς μπορούν να κερδίσουν την πιστότητά τους.

Με πληροφορίες από Insider Intelligence και AdWeek

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.