25 Απρ 2024
READING

Ήρθαν οι Gen-trepreneur Z-ers για να επαναπροσδιορίσουν την εργασία

3 MIN READ

Ήρθαν οι Gen-trepreneur Z-ers για να επαναπροσδιορίσουν την εργασία

Ήρθαν οι Gen-trepreneur Z-ers για να επαναπροσδιορίσουν την εργασία

Μετά τις αγοραστικές συνήθειες, την ευαισθητοποίηση πάνω σε κρίσιμα κοινωνικά θέματα, την περιβαλλοντική ενσυνείδηση και την εξοικείωση με το metaverse, οι εκπρόσωποι της γενιάς Ζ συνεχίζουν να ανατρέπουν καθετί εδραιωμένο. Είναι ανήσυχοι, δεν φοβούνται να ρισκάρουν και γνωρίζουν τι δέν θέλουν. Το κλασικό πρότυπο εργασίας 9-5 δεν θα μπορούσε να μείνει στο απυρόβλητο. 

Για δεκαετίες ο παραδοσιακός ορισμός της εργασίας γραφείου ήθελε τον εργαζόμενο να βρίσκεται πολλές ώρες μπροστά από μία οθόνη υπολογιστή. Η υπαλληλική λογική ωστόσο δεν φαίνεται να ταιριάζει στους Gen Z-ers οι οποίοι βάζουν τη σφραγίδα τους σε μια ακόμη καινοτομία, το συνδυασμό υβριδικής εργασίας με την έναρξη επιχειρηματικών projects και γίνονται οι Gen-trepreneur Z-ers!

Δεν προέκυψε όμως τυχαία η εξέλιξη αυτή. Η πανδημία βοήθησε στον εργασιακό και ψηφιακό μετασχηματισμό προωθώντας μια έκρηξη επιχειρηματικότητας. Σύμφωνα με στοιχεία της Microsoft Research, σχεδόν τα δύο τρίτα (62%) της Gen-Z έχουν ξεκινήσει ή σκοπεύουν να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση. Τάση που εντάσσεται σε ένα γενικότερο κύμα έναρξης επιχειρηματικότητας αφού το 2021, 5,4 εκατομμύρια Αμερικανοί φαίνεται ότι υπέβαλαν αιτήσεις για να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση.

Διαβάστε ακόμα: Οι γενιές των Μillennials και Gen Z δεν θέλουν να δουλεύουν εξ αποστάσεως

Ούτε η επιχειρηματικότητα όμως για την Gen-Z μπαίνει στα γνώριμα στεγανά του παρελθόντος. Γιατί είναι εργαζόμενοι που νοιάζονται περισσότερο για την υγεία τους και την ισορροπία μεταξύ προσωπικής ζωής και δουλειάς. Έτσι το 91% των επιχειρηματιών της γενιάς Z εργάζονται με αντισυμβατικό ωράριο ενώ το 81% δηλώνουν ότι εργάζονται αδιάκοπα στις… διακοπές, σε σύγκριση με το 62% των ιδιοκτητών επιχειρήσεων συνολικά.

Σχεδόν οι μισοί από τη Gen-Z (48%) διατηρούν πολλές παράλληλες δραστηριότητες, σε σύγκριση με το 34% των ιδιοκτητών μικρών επιχειρήσεων. Λογικό αν αναλογιστούμε ότι πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις συμπίπτουν με την άνοδο του marketing στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι επιχειρηματίες που χρησιμοποιούν το TikTok για την επιχείρησή τους (48%) έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν πολλαπλές παράλληλες δραστηριότητες σε σχέση με εκείνους που δεν το κάνουν (27%).

Διαβάστε ακόμα: Μήπως οι Gen Z-ers δεν ψάχνουν για τη δουλειά των ονείρων τους;

Υπάρχει όμως και ένας απρόσμενος λόγος που η Gen-Z κλίνει περισσότερο προς την επιχειρηματική πορεία, αντί προς την εργασία σε εταιρείες αμέσως μετά το κολέγιο: θεωρεί πως με αυτόν τον τρόπο επιταχύνει τη συνταξιοδότησή της. Περίπου το 61% των ιδιοκτητών μικρών επιχειρήσεων της Gen-Z πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να συνταξιοδοτηθούν ταχύτερα από ό,τι αν είχαν πιάσει δουλειά σε εταιρεία, σε σύγκριση με το 40% όλων των ιδιοκτητών μικρών επιχειρήσεων με την ίδια άποψη.

Έτσι δικαιολογείται λοιπόν που πολλοί Gen-trepreneur Z-ers ξεκινούν αυτή τη διαδικασία λήψης αποφάσεων πριν από το κολέγιο, με την αποφοίτηση  και το πτυχίο να μην θεωρούνται καθοριστικά ή και απαραίτητα για την μελλοντική επιτυχία τους. Ενδεικτικά, το 78% των επιχειρηματιών της Gen-Z δηλώνουν ότι η πανεπιστημιακή εκπαίδευση δεν είναι απαραίτητη για να διευθύνουν μια επιχείρηση.

Για τους Gen-trepreneur Z-ers είναι σημαντικό να δουλεύει κανείς από όπου θέλει και με τον τρόπο που θέλει, επειδή τότε μπορεί πραγματικά να κάνει την δουλειά του καλύτερα. 

Με πληροφορίες από το CNBC και Microsoft Research

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.