25 Απρ 2024
READING

Πώς μπορεί ένα e-commerce brand να διαχειριστεί την οικονομική κρίση

4 MIN READ

Πώς μπορεί ένα e-commerce brand να διαχειριστεί την οικονομική κρίση

Πώς μπορεί ένα e-commerce brand να διαχειριστεί την οικονομική κρίση

Μπορεί η πανδημία του Covid-19 να ήταν ολέθρια για το ανθρώπινο γένος, έδωσε όμως μία ευκαιρία σε ecommerce brands να αναπτυχθούν. Μάλιστα, μεγάλες και μικρές εταιρείες που διέθεταν φυσικά καταστήματα, επέκτειναν τις δραστηριότητές τους ψηφιακά. Ωστόσο, στο απόηχο της πανδημίας και στην υπάρχουσα οικονομική κρίση, που προκαλεί ο πληθωρισμός, δημιουργείται το ερώτημα: Πώς μπορεί ένα ecommerce brand να διαχειριστεί την οικονομική κρίση;

Είναι γνωστό ότι σε περιόδους κρίσης, που το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών μειώνεται, οι καταναλωτές αλλάζουν την αγοραστική συμπεριφορά τους. Μειώνουν τα επίπεδα κατανάλωσης, στρέφονται σε χαμηλότερης τιμής προϊόντα, προσπαθούν να αποταμιεύσουν περισσότερο και μειώνουν κατά πολύ τις αγορές τους σε προϊόντα που είναι περιττά. Στο πλαίσιο αυτό, οι προβλέψεις για τους εμπόρους ηλεκτρονικών πωλήσεων απευθείας σε καταναλωτές φαίνονται όλο και πιο δυσοίωνες.

Ορισμένοι έμποροι πιστεύουν ότι οι δύσκολοι καιροί απαιτούν αποφασιστικά μέτρα. Πολλοί παράγοντες του ηλεκτρονικού εμπορίου, όπως εταιρείες Direct To Consumer,  έχουν ήδη προχωρήσει σε περικοπές κόστους και απολύσεις και άλλες πολιτικές.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι αντί να απολύουν προσωπικό και να κάνουν περικοπές, οι εταιρείες θα έπρεπε να αναζητητήσουν δημιουργικούς και αποδοτικούς τρόπους για να μην επηρεαστούν από την οικονομική κρίση. Έτσι, προτείνουν 3 βασικές στρατηγικές που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα e-commerce brands για να αντιμετωπίσουν την ύφεση και να αναδυθούν ισχυρότερες:

  1. Κατανόηση των αναγκών του καταναλωτή

Οι καταναλωτικές δαπάνες μπορεί να μειώνονται, όμως οι άνθρωποι εξακολουθούν να θέλουν να κάνουν αγορές. Συνεπώς, οι καταναλωτές είναι πιο επιλεκτικοί. Αντίστοιχα, και οι επιχειρήσεις πρέπει να επικεντρωθούν και να είναι συντονισμένες με τις καινούριες απαιτήσεις και ανάγκες των πελατών. Με άλλα λόγια, να καταλάβουν ποια προϊόντα είναι πιθανότερο να αγοράσουν οι καταναλωτές.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς ένα e-commerce brand έχει σημαντικά λειτουργικά έξοδα που προκύπτουν από το απόθεμα που διαθέτουν: κατά μέσο όρο, για κάθε δολάριο σε πωλήσεις, οι έμποροι έχουν δεσμευμένα 1,35 $ σε προϊόντα που βρίσκονται σε αποθήκες. Συνεπώς είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσουν μια προσέγγιση βάσει δεδομένων για να καταλάβουν τι θέλουν οι καταναλωτές και να στοχεύουν σε αυτό.

Εναλλακτικά, μπορούν να χρησιμοποιήσουν ευέλικτες λύσεις τιμολόγησης, όπως το Pay Now Buy Later, για να επιτρέψουν στους αγοραστές που δεν έχουν μετρητά να κάνουν παραγγελίες χωρίς να πληρώσουν όλο το ποσό εκ των προτέρων. Τα μοντέλα πωλήσεων που βασίζονται σε συνδρομές μπορούν επίσης να είναι ένα μέσο για την ενίσχυση της αφοσίωσης και της διατήρησης των πελατών και την αύξηση των εσόδων ακόμη και σε δύσκολες στιγμές.

  1. Επενδύσεις στο marketing και στο ίδιο το brand

Όταν οι πωλήσεις αρχίζουν να βαίνουν την κατιούσα, συνήθως οι περικοπές αρχίζουν από τις δαπάνες marketing. Ωστόσο, καθώς οι φόβοι για την ύφεση αυξάνονται, είναι πιο σημαντικό από ποτέ για τις εταιρείες να δράσουν και να αυξήσουν τον αριθμό των πελατών τους. Συνεπώς, θα πρέπει να επενδύσουν εκ νέου στο marketing και γενικότερα στο brand τους.

Μια στοχευμένη στρατηγική επικοινωνίας μπορεί να αποδειχθεί πολύ αποτελεσματική. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας ύφεσης, οι μάρκες που μείωσαν τους προϋπολογισμούς marketing είδαν τις συνολικές πωλήσεις τους να μειώνονται σχεδόν κατά 1/5, ενώ οι επιχειρήσεις που διατήρησαν ή αύξησαν τις ανάλογες δαπάνες παρατήρησαν το αντίθετο.

  1. Επαναξιολόγηση των πολιτικών αποστολής

Οι οικονομικές κρίσεις μπορούν να επιβαρύνουν τις σχέσεις καταναλωτή-μάρκας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα, όταν πρόκειται για αποστολή των προϊόντων. Η δωρεάν αποστολή, ακόμη και οι ειδοποιήσεις, οι πληροφορίες παρακολούθησης και οι ενημερώσεις παράδοσης των παραγγελιών, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της σχέσης αυτής και να ενισχύσουν την αίσθηση φροντίδας και προσοχής στους καταναλωτές.

Φυσικά, τα έξοδα αποστολής είναι σημαντική δαπάνη για πολλούς εμπόρους. Αλλά οι επιχειρήσεις αντί να περιορίσουν τις υπηρεσίες που ευχαριστούν τους πελάτες τους, πρέπει να σκεφτούν άλλους τρόπους, ώστε να εξοικονομήσουν πόρους, καθώς οι βελτιστοποιημένες διαδικασίες αποστολής μπορούν να ανασχηματίσουν θετικά τις σχέσεις τους με τους καταναλωτές και να αυξήσουν τις πωλήσεις.

Λίγοι εταιρείες μπορούν να αισθάνονται απόλυτα σίγουρες για την ικανότητά τους να αντιμετωπίσουν μια οικονομική ύφεση. Οι επιλογές που θα κάνουν οι e-retailers τους επόμενους μήνες θα καθορίσουν όχι μόνο αν θα επιβιώσουν, αλλά και αν είναι σε θέση να διατηρήσουν τις σχέσεις τους με τους πελάτες.

Με πληροφορίες από Rethink

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.