Ένα νέο σύστημα παρασκευής μεριδοποιημένου καφέ φιλοδοξεί να ανατρέψει τα δεδομένα που επικρατούσαν μέχρι σήμερα στη βιομηχανία κάψουλας. Ο λόγος για το CoffeeB που θέλει να αντικαταστήσει τις κάψουλες με μία νέα μορφή pod σε μορφή μπάλας.
Η κάψουλα καφέ εφευρέθηκε στην Ελβετία το 1976. Ήταν μια λαμπρή καινοτομία της εποχής, η οποία εξελίχθηκε σε έναν από τους ισχυρότερους τομείς του κλάδου εμπορίας καφέ παγκοσμίως. Ενδεικτικό της ανάπτυξής του είναι ότι πλέον από το μέγεθος των 9,92 δισεκατομμυρίων δολαρίων που εμφάνιζε η αγορά πριν από δύο χρόνια, το 2022 αναμένεται να κλείσει με μια αύξηση της τάξης του 24,2% αγγίζοντας τα 12,3 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ μέχρι το 2026 θα σκαρφαλώσει στα 16,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Τώρα, σαράντα χρόνια αργότερα, η Ελβετία φαίνεται ότι επανέρχεται με μια επαναστατική ιδέα που θα δώσει λύση στο πρόβλημα αξιοποίησης των χρησιμοποιημένων αλουμινένιων περιβλημάτων κάψουλας: το πιο βιώσιμο σύστημα καψουλών στον κόσμο που καταργεί την ίδια την κάψουλα.
Πρόκειται για το CoffeeB, το προϊόν της ελβετικής κοπερατίβας εμπορίας καφέ Migros το οποίο βασίζεται στην καινοτομία της σφαιρικής κάψουλας. Πρόκειται για μπάλες καφέ οι οποίες είναι πλήρως κομποστοποιήσιμες, επειδή ο καφές περικλύεται από ένα κάλυμμα με βάση τα φύκια, το οποίο μπορεί να απορριφθεί μαζί με τον καφέ μετά τη χρήση.
Με το σύστημα CoffeeB δεν θα απαιτείται η συλλογή απορριμάτων αλουμινίων και πλαστικών, αφού ο καφές θα βρίσκεται μέσα στις κομποστοποιήσιμες μπάλες. Συγκεκριμένα το λεπτό και άοσμο κάλυμμα με βάση τα φύκια καλύπτει τον καφέ περιμετρικά, δημιουργώντας μια συμπαγή μικρή σε μέγεθος μπάλα, η οποία μπορεί να απορριφθεί μαζί με τον χρησιμοποιημένο καφέ στους ειδικούς κάδους κομποστοποίησης. Με τον τρόπο αυτό, τόσο ο χρησιμοποιημένος καφές όσο και η συσκευασία του θα γίνονται αναπόσπαστο μέρος της κυκλικής οικονομίας μέσα σε μόλις τέσσερις εβδομάδες.
Σε αντίθεση με τις περισσότερες κάψουλες ή pods που διατίθενται αυτή την στιγμή στην αγορά σε συσκευασίες των 8 ή 10 τεμαχίων, οι νέες κομποστοποιήσιμες coffee balls προβλέπεται ότι θα κοστίζουν μόλις τα μισά σε συσκευασία των 9. Επιπλέον, θα μπορούν να αποθηκεύονται σε θερμοκρασία δωματίου ή και στο ψυγείο μέχρι και για τρεις μήνες, ακόμη και εάν έχει ανοιχτεί η συσκευασία.
Διαβάστε ακόμα: Η ηγεσία της Nespresso για ένα πιο βιώσιμο μέλλον
Η ιδέα έστω και σε αρχικό πειραματικό στάδιο, έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους υπέρμαχους της βιωσιμότητας λόγω της ευφευρετικότητας και της καινοτομίας της. Προβληματισμό ωστόσο προκαλεί το γεγονός ότι για τη διάθεση και τη χρήση τους απαιτείται η απόκτηση νέας συσκευής αυτόματης εκχύλισης καφέ, η Globe η οποία εφαρμόζει διαφορετική τεχνολογία εκχύλισης καφέ: αφού εμποτιστεί η κάθε μπάλα σε νερό για να μαλακώσει το σκληρό περίβλημά της, το μηχάνημα τρυπάει το περίβλημα και εγχέει ακόμα περισσότερο νερό καθώς πιέζει την μπάλα. Αυτό επιτρέπει την εκχύλιση καφέ υπό πίεση 7 έως 12 bar, ο οποίος καταλήγει στο φλιτζάνει με τη βοήθεια ενός μοχλού.
Η αρχική ιδέα υπάρχει ως απάντηση στον προβληματισμό για την αξιοποίηση και την ανακύκλωση όλων των χρησιμοποιημένων pods και καψουλών. Θα μπορέσει ωστόσο να υλοποιηθεί και μάλιστα σε επίπεδο μαζικής κατανάλωσης, ώστε να μπορέσει να σταθεί στο ύψος μια εξαιρετικά ανταγωνιστικής αγοράς;
Με πληροφορίες από Washington Post
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.