25 Απρ 2024
READING

Είναι αυτό το online marketplace του μέλλοντος;

3 MIN READ

Είναι αυτό το online marketplace του μέλλοντος;

Είναι αυτό το online marketplace του μέλλοντος;

Παρά το γεγονός ότι οι διαδικτυακές δαπάνες βαίνουν την ανιούσα λόγω πληθωριστικών πιέσεων, επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να στρέφονται προς το ηλεκτρονικό εμπόριο και τις πλατφόρμες που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις πωλήσεις τους. Πώς όμως Ινδοί επιχειρηματίες εμπνεύστηκαν έναν νέο τρόπο πώλησης των προϊόντων τους δημιουργώντας ένα μοναδικής αξίας case study;

Πολλές ηλεκτρονικές πλατφόρμες και καταστήματα που δραστηριοποιούνται στον τομέα Direct-To-Consumer, έχουν σημειώσει σημαντική πτώση το 2022, ενώ εταιρείες όπως οι Allbirds, Hims and Hers, Peloton, Revolve, StitchFix, Warby Parker και Wayfair παρουσιάζουν σημαντικές απώλειες, σε σύγκριση με το περασμένο έτος, αναγκάζοντάς τες να μειώσουν περαιτέρω τα λειτουργικά τους έξοδα και να απολύσουν εργαζομένους τους. Η σοβαρότητα της κατάστασης υπογραμμίζεται και από την απόλυση 10.000 εργαζομένων από το Shopify, που αντιστοιχεί στο 10% του εργατικού του δυναμικού. Η κίνηση αυτή κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για εταιρείες με ανάλογη δραστηριότητα που βλέπουν την ανάπτυξή τους να επιβραδύνεται εξαιτίας του αυξανόμενου κόστους, της δυσλειτουργίας της αλυσίδας εφοδιασμού και της ευρύτερης μείωσης των καταναλωτικών δαπανών.

Διαβάστε επίσης: P&G, Diageo, Coca-Cola και Unilever συνεχίζουν να επενδύουν στο marketing παρά την κρίση

Δεν θα μπορούσε επομένως να περάσει απαρατήρητη η ιδέα Ινδών retailers για τη σύσταση ενός ηλεκτρονικού δικτύου που θα δίνει λύση στις εμπορικές τους δραστηριότητες και τις συναλλαγές τους απευθείας με τους πελάτες τους – και όλα αυτά με την υποστήριξη της ινδικής κυβέρνησης. Εξάλλου η ινδική αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου άξιζε περισσότερα από 55 δισεκατομμύρια δολάρια σε ακαθάριστη αξία εμπορευμάτων το 2021 και αναμένεται να αυξηθεί στα 350 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας.

Πρόκειται για το Network for Digital Commerce, την πρωτοβουλία που στοχεύει στην προώθηση εμπορικών επιχειρήσεων από 100 πόλεις της χώρας σε ποικίλες κατηγορίες αγοραπωλησίας αγαθών και υπηρεσιών μέσω ψηφιακών ή ηλεκτρονικών δικτύων. Η συνεργασία μεταξύ των επιχειρήσεων αυτων επεκτείνεται στην αλυσίδα εφοδιασμού, στις παραδόσεις των προϊόντων και στην ανταπόκριση των ίδιων των πελατών. Κυρίαρχος στόχος του Network for Digital Commerce είναι να εντάξει 30 εκατομμύρια πωλητές και 300 εκατομμύρια αγοραστές στο δίκτυό του μέχρι το τέλος του 2024!

Σύμφωνα με την ινδική κυβέρνηση, πριν την θέσπιση του δικτύου, δύο μεγάλοι πολυεθνικοί όμιλοι έλεγχαν περισσότερο από το μισό ηλεκτρονικό εμπόριο της χώρας, περιορίζοντας την ελεύθερη πρόσβαση στην αγορά, παρέχοντας προνομιακή μεταχείριση σε ορισμένους πωλητές και συμπιέζοντας τα περιθώρια κέρδους των προμηθευτών. Με την ίδρυση του ινδικού Network for Digital Commerce, όμως, θα δίνονται απεριόριστες δυνατότητες στους καταναλωτές και τους εμπόρους να συνδέονται και συναλλάσσονται μεταξύ τους διαδικτυακά, ανεξάρτητα από όποια άλλη εφαρμογή χρησιμοποιούν.

Διαβάστε επίσης: Η πανδημία έκανε τις μεγάλες μάρκες FMCG ακόμη μεγαλύτερες

Αυτό σημαίνει ότι και τα δύο μέρη -αγοραστές και πωλητές- θα μπορούν να χρησιμοποιούν οποιαδήποτε εφαρμογή της επιλογής τους για την ανταλλαγή πληροφοριών και τη διεξαγωγή συναλλαγών μέσω ONDC, καθιστώντας το ηλεκτρονικό εμπόριο ακόμη πιο εύκολο και προσβάσιμο σε όλους τους καταναλωτές.

Ειδικότερα, μόλις ένας έμπορος λιανικής προσθέτει τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σύμφωνα με τις οδηγίες του Network for Digital Commerce, οι καταναλωτές θα μπορούν να βρουν την επιχείρηση και να αναζητήσουν ένα προϊόν. Παράλληλα, θα μπορούν να βρουν την τοποθεσία του πωλητή και να επιλέξουν να αγοράσουν το προϊόν από το κατάστημα της γειτονιάς που μπορεί να παραδώσει πιο γρήγορα σε σύγκριση με μια e-commerce εταιρεία.

Διευρύνοντας τις δυνατότητες παραγγελίας και παραλαβής προϊόντων από παντού και με οποιοδήποτε τρόπο, δημιουργείται το κατάλληλο πεδίο για να ενδυναμωθούν εκατομμύρια μικροί έμποροι ακόμη και σε τοπικό επίπεδο, χωρίς να αποκλείονται ή να κυριαρχούν εταιρείες όπως το Amazon και το Shopify. Kυρίως όμως εκδημοκρατίζεται το e-commerce.

Θα μπορούσε αυτό το δίκτυο να αποτελέσει το αύριο του marketplace;

Με πληροφορίες από NBC και Financial Times

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.