27 Απρ 2024
READING

Γιατί η διαφήμιση της Nike στο TikTok ήταν η πιο αποτελεσματική του καλοκαιριού

3 MIN READ

Γιατί η διαφήμιση της Nike στο TikTok ήταν η πιο αποτελεσματική του καλοκαιριού

Γιατί η διαφήμιση της Nike στο TikTok ήταν η πιο αποτελεσματική του καλοκαιριού

Η κατάργηση των στερεοτύπων βρέθηκε για μια ακόμη φορά στο επίκεντρο μιας καμπάνιας που συγκέντρωσε την προσοχή όλων. Ο λόγος για τη νέα διαφήμιση της Nike στο TikTok που πέτυχε την χρυσή τομή ανάμεσα στη προώθηση προϊόντος και το κοινωνικό μήνυμα, καταφέρνοντας να αναδειχτεί ως η πιο αποτελεσματική διαφήμιση του καλοκαιριού.

Με το σποτ “She’s Ballin” που δημιουργήθηκε με αφορμή το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα γυναικείου ποδοσφαίρου, η Nike δεν έφερε σε πρώτο πλάνο τα αθλητικά της παπούτσια και ρούχα, αλλά την αυτοπεποίθηση γυναικών με διαφορετικά κοινωνικά background, οι οποίες διακρίνονται σε ένα άθλημα που κατεξοχήν συνδέεται με τους άντρες, το ποδόσφαιρο. Η άνοδος ωστόσο του συγκεκριμένου αθλήματος, με μεγάλα μιντιακά συμβόλαια, διαφημιστικές επενδύσεις από διάσημα αθλητικά brands και συμβόλαια εκατομμυρίων για τη μεταγραφή παικτριών, αποδεικνύει ότι το γυναικείο ποδόσφαιρο δεν είναι υποδεέστερο από το ανδρικό. Και η εξέλιξη αυτή έπρεπε να επικοινωνηθεί σε όλους.

Η αποδοχή των μηνυμάτων του συγκεκριμένου διαφημιστικού σποτ αντικατοπτρίζει και την αντίστοιχη κοινωνική ανάγκη για ισότητα και μη εφησυχασμό, όπως αποτυπώνεται στο slogan “Never settle, never done”. Πράγματι, στοιχεία από την εταιρεία ανάλυσης δεδομένων Kantar, κατέδειξαν ότι το 70% των συμμετεχόντων σε βρετανική έρευνα αποτελεσματικότητας περιεχομένου διαφημίσεων στο TikTok, επέλεξαν τη συγκεκριμένη διαφήμιση ως την καλύτερη, υποστηρίζοντας ότι είναι η πιο επίκαιρη σε κοινωνικά ζητήματα. Μάλιστα, το 65% είδε ολόκληρη τη διαφήμιση, ενώ ο μέσος όρος των συμμετεχόντων είδαν τουλάχιστον το 80%.

Διαβάστε επίσης: H Nike θα δημοσιοποιήσει στοιχεία για την ισότητα στις αμοιβές της κατόπιν πιέσεων

Η διαφήμιση προσέλκυσε την προσοχή των καταναλωτών σε τέτοιο βαθμό που την οδήγησαν στις καλύτερες 20 διαφημίσεις της χρονιάς στο Ηνωμένο Βασίλειο, συμβάλλοντας ακόμη περισσότερο σε ένα θετικό brand building της Nike. Τι άλλο όμως έπαιξε ρόλο στην επιτυχημένη αυτή καμπάνια;

Η ιδιαιτερότητα του ίδιου του μέσου που την φιλοξένησε και η κατάλληλη χρονική στιγμή – και τα δύο δεν επελέγησαν τυχαία. Μέχρι και πέρυσι οι ψηφιακές διαφημίσεις ήταν ενοχλητικές για τους χρήστες, που αντιλαμβάνονταν το TikTok ως μια διασκεδαστική και παιχνιδιάρικη εφαρμογή. Εξελίχθηκε ομως ταχύτατα σε ένα ενδιαφέρον πεδίο εμπορικής διαφήμισης. Και τώρα είναι η στιγμή που οι χρήστες αντιδρούν θετικά σε καινοτόμες με ιδιαίτερο περιεχόμενο καμπάνιες.

Διαβάστε επίσης: H Nike λανσάρει πρόγραμμα άσκησης για μητέρες

Ένα άλλο βασικό στοιχείο επιτυχίας του σποτ ήταν η μουσική. Η χρήση του hit «Shake it to the Ground» από τους DJ Blaqstarr & Rye Rye έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απήχηχή της στο κοινό, που ως επί το πλείστον αποτελείται από Gen Z-ers.

Καίριας σημασίας, ωστόσο, είναι οι έννοιες της διαφορετικότητας και η συμπερίληψης, που ενισχύει η χρήση της ίδιας της εφαρμογής TikTok. Η Nike πέτυχε τον στόχο αυτό μέσα από ένα hashtag challenge, με το οποίο προσκαλούσε τις νεαρές χρήστριες να μοιραστούν τις δεξιότητές τους ή τις απόψεις τους για το ποδόσφαιρο. Το αποτέλεσμα; Το hashtag έχει συγκεντρώσει 5,1 δισεκατομμύρια xρήσεις μέχρι σήμερα.

Μέσω της διαφήμισης αυτής η Nike κατάφερε να αναφερθεί με έναν αυθεντικό τρόπο σε ένα σημαντικό και λεπτό κοινωνικό ζήτημα, συνδυάζοντας την ψυχαγωγία με την ενημέρωση σε μια απαιτητική λόγω της φύσης των χρηστών της πλατφόρμα. Αυτό για την εταιρεία μεταφράζεται ως θετική αναδόμηση του brand και βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, με θετικά επιχειρηματικά αποτελέσματα.

Με πληροφορίες από Marketing Week

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.