20 Απρ 2024
READING

Τάση | Τα σούπερ μάρκετ επεκτείνονται στα συσκευασμένα γεύματα

3 MIN READ

Τάση | Τα σούπερ μάρκετ επεκτείνονται στα συσκευασμένα γεύματα

Τάση | Τα σούπερ μάρκετ επεκτείνονται στα συσκευασμένα γεύματα

Σούπερ μάρκετ σε Ελλάδα και εξωτερικό ανταποκρίνονται ολοένα και περισσότερο στη ζήτηση για γεύματα “grab & go”. Tα convenient προϊόντα εμφανίστηκαν πριν χρόνια ως εναλλακτική επιλογή στην επιτόπια κατανάλωση φαγητού και ροφημάτων και κερδίζουν διαρκώς έδαφος στη συνείδηση των καταναλωτών, οι οποίοι τα προτιμούν για την ευκολία που τους προσφέρουν στην καθημερινότητά τους.

Τα συσκευασμένα γεύματα, σνακ και ροφήματα αποδεικνύονται διαχρονικά ιδιαίτερα δημοφιλή στο δυναμικό κοινό των millennials. Στοιχεία της αμερικανικής συμβουλευτικής εταιρείας Datassential επισημαίνουν ότι ένας στους πέντες καταναλωτές που προμηθεύονται τον συγκεκριμένο τύπο προϊόντων από σούπερ μάρκετ, το 30% αφορά εργαζόμενους καταναλωτές ηλικίας 26-41 ετών. Μάλιστα αρκετοί εξ αυτών δεν προβαίνουν σε μεμονωμένες αγορές, αφού φαίνεται ότι επιστρέφουν στα ίδια καταστήματα για την αγορά των έτοιμων γευμάτων τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα.

Οι προτιμήσεις αυτές δοκιμάστηκαν έντονα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αφού τα σούπερ μάρκετ έπρεπε να διασφαλίσουν την ασφάλεια προβολής των γευμάτων σε ειδικά ψυγεία και θαλάμους, αλλά και την ακόμα μεγαλύτερη ευκολία στην αγορά και πληρωμή τους. Επιπλέον, οι πωλήσεις κινούνταν σε χαμηλά επίπεδα στα αστικά κέντρα λόγω της αναγκαστικής αποχής των εργαζομένων από τους φυσικούς χώρους εργασίας τους. Οι δυσχέρειες αυτές οδήγησαν τα σούπερ μάρκετ στην ενσωμάτωση των προϊόντων στα ηλεκτρονικά τους καταστήματα όπως και την συνακόλουθη προβολή τους σε διαφημιστικές καμπάνιες, αλλά και στην είσοδο υγιεινών και vegan υλικών στα γεύματα, προκειμένου να απευθυνθούν και σε άλλους πελάτες και να διατηρήσουν τα μερίδιά τους.

Μετά το τέλος της πανδημίας και παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι καταναλωτές εγκατέλειψαν το μαγείρεμα στο σπίτι, φαίνεται ότι δεν επέστρεψαν μαζικά στην επί διετία κλειστή εστίαση αλλά αναζήτησαν περισσότερες και convenient εναλλακτικές λύσεις γευμάτων. Καθώς οι καταναλωτές βρίσκονται μπροστά σε λιγότερο διαθέσιμο χρόνο λόγω πολλών ωρών εργασίας, τα grab & go γεύματα αναδεικνύονται στο ιδανικό, γρήγορο, φρέσκο, υγιεινό, μίνι και κανονικό γεύμα.

Διαβάστε επίσης: Super Market | Ο Σκλαβενίτης θα παραμείνει πρώτος και ο δεύτερος αναζητείται

Στην Ελλάδα, πολλές αλυσίδες σούπερ μάρκετ διαθέτουν έτοιμα γεύματα την τελευταία τριετία. Ήδη, από το 2019 η ΑΒ Βασιλόπουλος συνεργάζεται με τον δημοφιλή σεφ Άκη Πετρετζίκη για τη σειρά έτοιμων γευμάτων «ΑΒ You’ll Love», η οποία περιλαμβάνει ποικιλία γευμάτων και σνακ. Αντίστοιχα, ο όμιλος Σκλαβενίτης προσφέρει αμέτρητες επιλογές έτοιμων γευμάτων στους καταναλωτές του, ενώ σε ορισμένα καταστήματα διαθέτει και χώρους εντός του καταστήματος, όπου μπορούν να τα καταναλώσουν επιτόπου.

Η χαμηλή τιμή διάθεσης και η ευκολία απόκτησης είναι τα σημεία-κλειδιά που καθιστούν τα έτοιμα γεύματα βασική επιλογή των καταναλωτών. Εξάλλου η ιδέα των συγκεκριμένων προϊόντων βασίζεται στο γεγονός ότι μπορεί κάποιος να αγοράσει ένα γεύμα γρήγορα, χωρίς όμως να κάνει εκπτώσεις στην ποιότητα του φαγητού του. Η ζήτηση για το grab-and-go θα είναι εκεί γιατί οι πελάτες είναι πάντα περιορισμένοι στον χρόνο τους.

Με πληροφορίες από ItsAllGoodsInc και Modern Retail 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.