H Nespresso και η Zèta δημιουργούν sneakers από κάψουλες καφέ

Μία νέα eco-friendly πρωτοβουλία ανέλαβε η Nespresso, στο πλαίσιο των δεσμεύσεών της να εντείνει την προσπάθεια για τον περιορισμό των αποβλήτων από τη βιομηχανία του καφέ, την δημιουργία της συλλογής sneakers Re:Ground.

Για την υλοποίηση της ιδέας αυτής, η Nespresso συνεργάστηκε με την γαλλική start-up εταιρείας μόδας Zèta. H συλλογή αποτελείται από 3 sneakers φτιαγμένα από ανακυκλωμένα υπολείμματα καφέ, τα οποία φέρουν το όνομα ροφημάτων, Latte, Cappuccino, Ristretto. Κάθε ζευγάρι sneakers Re:Ground χρειάζεται μία ποσότητα κόκκων καφέ που αντιστοιχεί σε 12 φλιτζάνια. Η ποσότητα αυτή συγκεντρώνεται μέσω του προγράμματος ανακύκλωσης κάψουλας που διαθέτει η εταιρεία Nespresso.

Οι δημιουργοί της Zèta εργάστηκαν αδιάλειπτα επί οκτώ μήνες, τελειοποιώντας ένα καινοτόμο vegan συνθετικό δέρμα, φτιαγμένο από ανακυκλωμένο κατακάθι καφέ. Ο καφές έχει ενσωματωθεί στο vegan δερμάτινο επάνω μέρος, καθώς και στις σόλες των παπουτσιών. Το υπόλοιπο τμήμα του Re:Ground κατασκευάζεται με τη χρήση 80% ανακυκλωμένων και βιώσιμων υλικών.

Η επιλογή της συγκεκριμένης εταιρείας βασίστηκε στον περιβαλλοντικό χαρακτήρα της Zèta. Ως καινοτόμα start-up της βιομηχανίας της μόδας, ιδρύθηκε πριν από δύο χρόνια με στόχο να δημιουργήσει το πρώτο βιώσιμο αθλητικό παπούτσι μηδενικών αποβλήτων στον κόσμο, αντιλαμβανόμενη το κενό που υπήρχε μέχρι τότε στην αγορά υποδημάτων με οικολογικό πρόσημο.

Διαβάστε ακόμα: Η ηγεσία της Nespresso για ένα πιο βιώσιμο μέλλον

Η συνεργασία της με τη Zèta αποτελεί άλλη μία προσπάθεια της Nespresso να συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος και να προωθήσει πιο φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές. Άλλωστε, οι βιομηχανίες της μόδας και των τροφίμων κινούνται σταδιακά σε πιο βιώσιμα μονοπάτια.

Η Nespresso, ως ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε ζητήματα βιωσιμότητας, συνεργάζεται από το 2003 με τη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση Rainforest Alliance για την υλοποίηση του προγράμματος AAA Sustainable Quality για την ενσωμάτωση πρακτικών αειφορίας στις καλλιέργειες καφέ. Έτσι, διασφαλίζεται μια πιο βιώσιμη προσφορά καφέ υψηλής ποιότητας, βελτιώνοντας παράλληλα τα μέσα διαβίωσης των αγροτών και των κοινοτήτων τους.

Διαβάστε ακόμα: Αντώνης Αυγερόπουλος-Business Executive Office Nespresso | “Πάνω απο 1 στις 3 κάψουλες Nespresso ανακυκλώνονται στην Ελλάδα”

Εξάλλου, εδώ και χρόνια διαθέτει πρόγραμμα ανακύκλωσης των κάψουλων καφέ. Οι ανακυκλώσιμες κάψουλές επιστρέφουν στην αλυσίδα παραγωγής, όπου ανακυκλώνονται και επανέρχονται σε κάποιο άλλο αντικείμενο της καθημερινότητάς – αυτή την φορά σε αθλητικά παπούτσια.

Η παραγωγή φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων απαντά και στις ανάγκες των καταναλωτών. Σύμφωνα με τη Nespresso, οι αναζητήσεις στο διαδίκτυο για βιώσιμες μάρκες έχουν αυξηθεί πάνω από 45% τα τελευταία πέντε χρόνια, καθώς οι καταναλωτές εξετάζουν ολοένα και περισσότερο το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της γκαρνταρόμπας τους.

Πληροφορίες από Global Coffee Report