26 Απρ 2024
READING

Οι Gen X-ers και οι Millennials αγοράζουν περισσότερα luxury προϊόντα ομορφιάς

3 MIN READ

Οι Gen X-ers και οι Millennials αγοράζουν περισσότερα luxury προϊόντα ομορφιάς

Οι Gen X-ers και οι Millennials αγοράζουν περισσότερα luxury προϊόντα ομορφιάς

Η γενιά των σημερινών 45άρηδων και οι Millennials, αναδεικνύονται στους βασικότερους αγοραστές πολυτελών προϊόντων ομορφιάς, καταβάλλοντας περίπου 9 δισεκατομμύρια δολλάρια κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, σύμφωνα με έκθεση της αμερικανικής εταιρείας ερευνών NPD.

Αν και οι περισσότεροι έχουν μειώσει αισθητά τις “περιττές” αγορές, ο κλάδος της ομορφιάς παρουσίασε αύξηση των πωλήσεων κατά 14% σε ετήσια βάση κατά την τελευταία διετία. Και παρά το γεγονός ότι το 85% των καταναλωτών έχουν δηλώσει ότι άλλαξαν τις αγοραστικές τους συμπεριφορές λόγω των οικονομικών συνθηκών, όσοι διαθέτουν υψηλότερο εισόδημα εμφανίζονται ως λιγότερο πιθανό να αλλάξουν την καταναλωτική συμπεριφορά τους, καθώς επηρεάζονται λιγότερο από τον πληθωρισμό. Μάλιστα, τα νοικοκυριά με υψηλό εισόδημα στις ΗΠΑ ευθύνονται για περισσότερο από το 40% των εσόδων από τις πωλήσεις ομορφιάς, σύμφωνα με την NPD.

Διαβάστε ακόμα: H Unilever καλεί start-ups και ερευνητές για συνεργασίες στον χώρο των προϊόντων ομορφιάς

Κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης περιόδου όπου η ανάκαμψη του λιανεμπορίου αναγκάζεται να συνυπάρχει με τις αυξανόμενες οικονομικές πιέσεις, είναι επιτακτική ανάγκη για τις εταιρείες ομορφιάς και τους εμπόρους λιανικής πώλησης να κατανοήσουν το προφίλ των καταναλωτών που είναι πιο αφοσιωμένοι και πρόθυμοι να καταβάλουν το υψηλό αντίτιμο για την απόκτηση των προϊόντων τους. Αυτές οι συμπεριφορές μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την κατηγορία των προϊόντων ομορφιάς, αλλά η έγκαιρη διαχείριση αυτών των πελατών με βάση την πιστότητά τους, μπορεί να προσφέρει το απαραίτητο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στα luxury brands.

Πρόκειται για καταναλωτές υψηλού οικονομικού προφίλ, συνήθως με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα άνω των 100.000 δολαρίων, οι οποίοι ανήκουν στους Gen X και τους Millennials. Οι πρώτοι γεννήθηκαν ύστερα από τη μεταπολεμική οικονομική ανάκαμψη, βίωσαν την επιτάχυνση της παγκοσμιοποίησης, την καθιέρωση στην αγορά εργασίας και την τεχνολογική και επικοινωνιακή επανάσταση. Οι δεύτεροι ανήκουν στην αμέσως επόμενη γενιά, μεταξύ 1980 και 2000, είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία και αποταμιεύουν ελάχιστα αφού δίνουν προτεραιότητα στην απόκτηση αγαθών και την απόλαυση εμπειριών. Οι δαπάνες και των δύο προσανατολίζονται σε τομείς που διασφαλίζουν την ψυχαγωγία και την ευζωία, όπως ταξίδια, τεχνολογία, social media, ομορφιά, συνδρομητική τηλεόραση, αλυσίδες εστιατορίων, αεροπορικές και πλατφόρμες ψηφιακής διανομής ή παραγωγής βίντεο και μουσικής.

Διαβάστε ακόμα: Πώς η Gen Z αλλάζει τη βιομηχανία της ομορφιάς

Μπορεί ο τομέας των προϊόντων ομορφιάς να μην έχει ανοσία στις μακροοικονομικές προκλήσεις, ωστόσο η βαθιά συναισθηματική σύνδεση της συγκεκριμένης προϊοντικής κατηγορίας έχει οδηγήσει ιστορικά σε ισχυρότερη ανθεκτικότητα σε σύγκριση με άλλες κατηγορίες προϊόντων.

Η δημοφιλία της ευεξίας και της αυτοφροντίδας στο συγκεκριμένο καταναλωτικό κοινό έχει ενισχύσει περαιτέρω την πώληση αντίστοιχων προϊόντων. Μένει να αποδειχθεί αν η ανθεκτικότητα του κλάδου, που απευθύνεται σε υψηλού εισoδήματος πελάτες, θα επιτύχει μακροπρόθεσμη κερδοφόρα ανάπτυξη.

Με πληροφορίες από το Retail Dive

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.