25 Απρ 2024
READING

Buy Now Pay Later: Παγίδα ή εργαλείο για τον σύγχρονο καταναλωτή;

3 MIN READ

Buy Now Pay Later: Παγίδα ή εργαλείο για τον σύγχρονο καταναλωτή;

Buy Now Pay Later: Παγίδα ή εργαλείο για τον σύγχρονο καταναλωτή;

Το “Buy Now Pay Later” ή BNPL έχει μεγάλη απήχηση στους καταναλωτές τα τελευταία χρόνια, καθώς τους δίνει τη δυνατότητα να εξοφλούν τις αγορές που πραγματοποιούν σε μεταχρονολογημένες δόσεις και όχι προκαταβολικά ή εφάπαξ.

Ήταν το 1856 όταν η ραπτομηχανή Singer πουλήθηκε για πρώτη φορά μέσω προγραμμάτων δόσεων. Η καταναλωτική χρηματοδότηση όμως απογειώθηκε το 1924 όταν η General Motors άρχισε να παρέχει δάνεια για αυτοκίνητα, επιτρέποντας στους καταναλωτές να χρεωθούν για να αποκτήσουν ένα καλύτερο όχημα.

Σήμερα, οι καταναλωτές χρησιμοποιούν το “Buy Now Pay Later” για να χρηματοδοτούν συχνές, χαμηλού κόστους συναλλαγές και ειδικότερα αγορές μόδας. Το BNPL παρουσιάστηκε από την Klarna κατά τη διάρκεια ενός επιχειρηματικού διαγωνισμού που πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών της Στοκχόλμης το 2005 και ξεκίνησε επίσημα το 2006. Αργότερα η Afterpay, μια αυστραλιανή νεοφυής επιχείρηση, λάνσαρε τις δικές της υπηρεσίες το 2014. Κυριάρχησε γρήγορα στην τοπική αγορά πριν εξαγοραστεί από την αμερικανική Square έναντι 29 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τώρα, με το Apple Pay Later, οι καταναλωτές μπορούν να εξοφλούν σε δόσεις κάθε αγορά που πραγματοποιούν μέσω του Apple Pay.

Διαβάστε ακόμα: Klarna | Τι πρέπει να γνωρίζουμε προτού τη χρησιμοποιήσουμε 

Η βασική διαφορά μεταξύ των προγραμμάτων δόσεων της δεκαετίας του 1920 και των σημερινών είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι τότε αγόραζαν “διαρκή καταναλωτικά αγαθά”, που έτειναν να μην φθείρονται γρήγορα, οπότε δεν απαιτούσαν συχνή αντικατάσταση, όπως για παράδειγμα αυτοκίνητα, ψυγεία, πλυντήρια ρούχων και στεγνωτήρια. Στη δεκαετία του 2020, ωστόσο, οι καταναλωτές κάνουν πολύ εύκολα χρήση προγραμμάτων δόσεων, για οποιαδήποτε αγορά τους. Κάτι που μπορεί να έχει άσχημες συνέπειες τόσο για τον καταναλωτή όσο και για το περιβάλλον.

Ο κλάδος της μόδας έχει υιοθετήσει τις υπηρεσίες των νέων δόσεων ταχύτερα από κάθε άλλον κλάδο. Συγκεκριμένα, το 90% των συναλλαγών αφορά τη μόδα και τα υποδήματα, με έναν στους 8 καταναλωτές να ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 18-24 ετών γεγονός που αποδεικνύει την επιρροή που ασκούν οι influencers μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης οι οποίοι διαφήμιζαν τις συγκεκριμένες υπηρεσίες. Θα μπορούσε όμως να υποστηρίξει κανείς ότι το “Buy Now Pay Later” ήρθε σαν φυσικό επακόλουθο της πανδημίας, η οποία μετέτρεψε σχεδόν σε κανόνα τις ηλεκτρονικές αγορές αφού οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 43% μεταξύ 2019 και 2020.

Διαβάστε ακόμα: Amazon, Klarna, Laybuy εφαρμόζουν το “Try Before You Buy”

Εκφράζεται ανησυχία ότι το BNPL ενθαρρύνει την υπερκατανάλωση στις νεότερες δημογραφικές ομάδες και μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη της “γρήγορης μόδας”. Από την άλλη, το BNPL προσφέρει σε άτομα με χαμηλότερο εισόδημα την ευκαιρία να αποκτήσουν οικονομικά αγαθά υψηλής ποιότητας και βιωσιμότητας. Είναι όμως στ’ αλήθεια έτσι;

Σύμφωνα με την Klarna, οι αγοραστές με πρόσβαση στο BNPL έχουν 44% περισσότερες πιθανότητες να ξοδέψουν 55% περισσότερα χρήματα, ενώ το 94% ήταν πιθανό να επαναλάβουν μια αγορά τουλάχιστον μία φορά. Τα στοιχεία αυτά δίνουν την εικόνα μιας υπηρεσίας που ενθαρρύνει τους νέους καταναλωτές, να αγοράζουν συχνά φθηνά ρούχα με χρήματα που δεν έχουν. Παράλληλα οι εταιρείες που επωφελούνται περισσότερο παράγουν προϊόντα χαμηλής ποιότητας που δεν θα περάσουν αυτή τη δοκιμασία του χρόνου, με τους ακτιβιστές να τονίζουν ότι η τάση αυτή οδηγεί περιβαλλοντικά προβλήματα, καθώς τα προϊόντα που διαρκούν περισσότερο οδηγούν σε λιγότερα απόβλητα.

Το BNPL είναι απλώς ένα χρηματοοικονομικό εργαλείο, και όπως κάθε εργαλείο, ο καθοριστικός παράγοντας για το αν αποδεικνύεται χρήσιμο ή όχι, είναι ο τρόπος που το χρησιμοποιούμε.

Με πληροφορίες από το Ecocult

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.