26 Απρ 2024
READING

Τέσσερα δομικά στοιχεία για το brand purpose 

4 MIN READ

Τέσσερα δομικά στοιχεία για το brand purpose 

Τέσσερα δομικά στοιχεία για το brand purpose 

Η ύπαρξη ενός brand purpose που εδράζεται στη βιώσιμότητα είναι ένα σημαντικό μέσο για την επικοινωνία της μάρκας. Το να είναι μια μάρκα ειλικρινά φιλική προς την κοινωνία και το περιβάλλον είναι ένας βασικός μοχλός για την οικοδόμηση της αίσθησης του σκοπού που οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται σε αυτήν. Ο σκοπός είναι με τη σειρά του απαραίτητος για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και νοήματος γύρω από το brand, και αυτό διαμορφώνει τελικά τη δύναμή του. 

Όμως, ενώ βλέπουμε το θέμα του “σκοπού” να συζητείται ευρέως, δεν έχει πάντα απήχηση στους καταναλωτές. Βρισκόμαστε πλέον στην εποχή της “κόπωσης του σκοπού” – και πολλές διαφημίσεις με γνώμονα τον σκοπό δεν έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Αυτό συμβαίνει συχνά επειδή οι μάρκες μιλούν για το περιβάλλον, αλλά δεν συνδέονται με τα θέματα που πραγματικά ενδιαφέρουν τους καταναλωτές. Μια μάρκα μπορεί να λέει “Έχουμε δεσμευτεί να είμαστε ουδέτεροι ως το 2035”, αλλά τι σημαίνει αυτό πραγματικά; Στην πραγματικότητα, το 62% των καταναλωτών ανησυχεί ότι οι μάρκες εμπλέκονται σε κοινωνικά θέματα μόνο για εμπορικούς λόγους. Για να είναι επιτυχής ένας σκοπός, πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο της μάρκας σας. 

Το πρώτο σημαντικό βήμα για κάθε μάρκα είναι να κατανοήσει τι έχει σημασία για τους καταναλωτές. Μόλις το μάθει αυτό, είναι στη συνέχεια κρίσιμο να δραστηριοποιηθεί απέναντι στα θέματα που έχουν σημασία για την ίδια. 

Τα ακόλουθα τέσσερα δομικά στοιχεία μπορούν να βοηθήσουν τις μάρκες να επιτύχουν πραγματική δραστηριότητα με γνώμονα τον σκοπό που μπορεί να τους φέρει την επιτυχία.

1. Αυθεντικότητα. 

Οι μάρκες δεν πρέπει να υποκύπτουν στον πειρασμό να υιοθετούν σε ό,τι είναι της μόδας την εκάστοτε χρονική περίοδο ή να είναι καιροσκοπικές επειδή ένα θέμα έρχεται στο προσκήνιο. Είναι σημαντικό να μην παρεκκλίνουν πολύ από την πορεία τους, καθώς θα κινδυνεύσουν να αποσυνδεθούν από τον σκοπό που προσπαθούν να υποστηρίξουν. 

Αντιθέτως, πρέπει να δημιουργήσουν έναν αξιόπιστο σκοπό που συνδέεται με την ιστορία, τα προϊόντα και τη φήμη τους. 

2. Γενναιότητα.

Οι μάρκες δεν πρέπει να κρύβονται ή να υποχωρούν όταν υπάρχουν εμπόδια ή όταν τα πράγματα δυσκολεύουν – αυτό μπορεί να έχει πιο αρνητικό αποτέλεσμα. Μπορεί να φανούν ανειλικρινείς αν υποχωρήσουν στην πίεση. 

Για να αποφευχθεί αυτό, πρέπει να υποστηρίζουν με αυτοπεποίθηση τον σκοπό τους. Να είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν ή ακόμα και να ανοίξουν δύσκολες συζητήσεις, αν είναι αυτό στο οποίο πραγματικά πιστεύουν και να αναλάβουν το προβάδισμα για την πραγματοποίηση αλλαγών. Οι μάρκες με σκοπό είναι θαρραλέες μάρκες.

3. Σχετικότητα-Σύνδεση 

Είναι απαραίτητο για τις μάρκες να μην προσανατολίζονται σε μια γενική στρατηγική κατά την ενεργοποίηση του σκοπού τους. Εάν προχωρήουν στα τυφλά ή κάνουν υποθέσεις σχετικά με τους ανθρώπους που θέλουν να προσεγγίσουν, κινδυνεύουν να χάσουν τους καταναλωτές τους. 

Έτσι, είναι σημαντικό να βασίσουν τη στρατηγική τους στη δυναμική της αγοράς και των καταναλωτών τους- να μάθουν ποιες είναι πραγματικά οι ανάγκες και τα κίνητρά τους. Αυτό θα τις βοηθήσει να βρούν τη σωστή ένταση στην οποία θα αγκυροβολήσουν το brand τους και η οποία θα μιλάει για τις ανάγκες του κοινού τους. Θα μπορούσε επίσης να σας βοηθήσει να βγάλουν στην επιφάνεια πεποιθήσεις ή συμβάσεις που πρέπει να διαταραχθούν για τη βελτίωση της κοινωνίας. Το τι είναι σχετικό εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου, οπότε και οι μάρκες πρέπει να υιοθετούν και να εξελίσσουν ανάλογα τον τρόπο με τον οποίο διατυπώνουν τον σκοπό τους. 

4. Υπευθυνότητα 

Οι μάρκες δεν πρέπει ποτέ να ανακοινώνουν κάτι που δεν σκοπεύουν να τηρήσουν.Είναι καίριας σημασίας να τοποθετήσουν τον σκοπό τους στο επίκεντρο όλων των ενεργειών τους. Να συνεργαστούν με τις εσωτερικές τους ομάδες για να ευθυγραμμιστούν για την υπεύθυνη προώθηση του σκοπού ως ενιαία ομάδα. Να ορίσουν σαφείς δεσμεύσεις και να παρακολουθούν την πρόοδο σε σχέση με αυτές για να ενσωματώσουν πραγματικά νέες συμπεριφορές και να ζήσουν σύμφωνα με αυτό που αντιπροσωπεύουν.

Έχοντας κατά νου τα παραπάνω, οι μάρκες θα μπορέσουν να διασφαλίσουν ότι ενεργοποιούν ένα ισχυρό brand purpose που θα τους επιφέρει επιτυχία. Έχοντας κατά νου τα παραπάνω, οι μάρκες θα μπορέσουν να διασφαλίσουν ότι ενεργοποιούν ένα ισχυρό brand purpose που θα τους επιφέρει επιτυχία.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.