25 Απρ 2024
READING

Το σχέδιο της Google να παραδίδει σχεδόν τα πάντα σχεδόν σε όλους με drone

4 MIN READ

Το σχέδιο της Google να παραδίδει σχεδόν τα πάντα σχεδόν σε όλους με drone

Το σχέδιο της Google να παραδίδει σχεδόν τα πάντα σχεδόν σε όλους με drone

Μετά τις Η.Π.Α., τη Φινλανδία και την Αυστραλία, η Google σε συνεργασία με την αδελφή εταιρεία Wing και αξιοποιώντας τον μεγάλο στόλο της από μη επανδρωμένα αεροχήματα, σχεδιάζει την επέκταση της πρωτοποριακής υπηρεσίας drone delivery σε περισσότερες χώρες και για διευρυμένες προϊοντικές κατηγορίες. 

Η παράδοση με drone μπορεί να είναι 10 φορές φθηνότερη από την κλασική υπηρεσία μεταφοράς και παράδοσης με φορτηγά ή αυτοκίνητα. Παράλληλα το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της μεταφοράς ενός ελαφρού, ηλεκτροκίνητου drone είναι μικρότερο από την επίγεια μεταφορά. Αυτό τουλάχιστον αποδείχθηκε στην πράξη για την Google, την Amazon, την UPS και την DHL, που έχουν προχωρήσει ήδη στην εφαρμογή του επαναστατικού αυτού τρόπου παράδοσης προϊόντων σε τοπικές αγορές.

Η Google ωστόσο σε άμεση συνεργασία με την Wing, εταιρεία που ανήκει στην μητρική Alphabet Inc. αποφάσισε να διευρύνει την παρεχόμενη υπηρεσία ακόμη περισσότερο. Από το 2019, όταν η Wing έλαβε πιστοποιητικό αερομεταφορέα από την FAA, έχει παραδώσει περισσότερες από 250.000 ηλεκτρονικές παραγγελίες, εγκαινιάζοντας τον Απρίλιο του 2022 την πρώτη εμπορική υπηρεσία παράδοσης με drone στην περιοχή Ντάλας-Φορτ Γουόρθ, ενώ ακολούθησαν περιοχές του Ελσίνκι και της Καμπέρα.  

Διαβάστε ακόμα: Πώς θέλει η Microsoft να ανταγωνιστεί το Google στο ηλεκτρονικό εμπόριο

“Η συντριπτική πλειοψηφία των ηλεκτρονικών παραγγελιών σήμερα, μπορεί πολύ εύκολα να εξυπηρετηθεί με παράδοση μέσω drone γιατί πολύ απλά, ζυγίζουν μόλις μερικά κιλά.Η εταιρεία γνωρίζει ότι το drone delivery είναι αποδοτικό και αποτελεσματικό χωρίς να τρέφει αυταπάτες ότι μπορεί να εφαρμοστεί σε καθετί.  

Υπάρχουν drone που μεταφέρουν φορτίο 2,5 κιλών για 6 χλμ. και άλλα που μεταφέρουν φορτίο 15 κιλών για 20 χλμ. Με τα κατάλληλα αεροχήματα η εταιρεία είναι σε θέση να εξυπηρετήσει την άμεση και ταχύτατη παράδοση π.χ. φαρμάκων που είναι μικροσκοπικά και ελαφριά αλλά πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο για να διατηρήσουν την αποτελεσματικότητά τους ακόμη και τους ζεστούς θερινούς μήνες.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί το Amazon, η UPS, ακόμη και η Domino’s επενδύουν σε υπηρεσίες παράδοσης με drone

Η Wing διαθέτει μια πλούσια γκάμα από επαναχρησιμοποιούμενα εξαρτήματα, τα οποία μπορεί να εφαρμόζει σε drones του στόλου της, για να ανταποκρίνεται έγκαιρα σε κάθε ανάγκη μεταφοράς. Η εταιρεία σκοπεύει να τοποθετεί επιλεγμένα drones και τα εξαρτήματά τους στην οροφή ενός εμπορικού κέντρου, ενός μεγάλου καταστήματος ή ενός κέντρου διανομής σε επιλεγμένες περιοχές κάλυψης, δημιουργώντας έναν κόμβο αεροδρομίου drone, χώρου φόρτωσης και επαναφόρτισης.

Αυτή τη στιγμή, μεταφέρονται πακέτα ενός κιλού με μεγάλα και βαρέα οχήματα ενώ υπάρχουν πιο αποτελεσματικοί τρόποι για να το γίνει αυτό. Η Google με την Wing έχουν ως βασικό στόχο να εξαλείψουν αυτή την προκατάληψη και να κάνουν το όραμα της άμεσης και έγκαιρης παράδοσης προϊόντων πραγματικότητα.

Η υιοθέτηση των drones αυξάνεται ραγδαία, τόσο από τους καταναλωτές όσο και από τις εταιρείες, και ο κλάδος του λιανικού εμπορίου πρωτοστατεί σε αυτή. Μάλιστα, πολλές εταιρείες, των οποίων οι υπηρεσίες περιλαμβάνουν κάποιας μορφής delivery σε όλο τον κόσμο δοκιμάζουν υπηρεσίες παράδοσης με drone.

Είναι γεγονός ότι τα drones θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν πολλούς διαφορετικούς σκοπούς για τους λιανοπωλητές και η παράδοση με drone, η οποία είναι ακριβώς αυτό που ακούγεται, δηλαδή προϊόντα που παραδίδονται με drone, είναι η πιο γνωστή και άμεσα εμφανής. Οι υπηρεσίες παράδοσης με drone παρουσιάζουν τόσες δυνατότητες, ώστε διάφορες εταιρείες να τις αντιμετωπίζουν ως το μέλλον της εκπλήρωσης του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Τα drones ως εργαλεία παράδοσης έχουν τόσο πλεονεκτήματα όσο και μειονεκτήματα, αν και τα οφέλη μπορεί να είναι πιο εύκολα εμφανή από την αρχή. Στα πλεονεκτήματα συγκαταλέγεται το γεγονός ότι οι εταιρείες θα εξοικονομούσαν χρήματα από τα έξοδα αποστολής, γεγονός που με τη σειρά του θα μείωνε το κόστος για τους καταναλωτές, καθώς και επίσης ότι οι καταναλωτές θα παραλάμβαναν τα δέματά τους πολύ πιο γρήγορα και αξιόπιστα, γεγονός που θα τους δημιουργούσε εμπιστοσύνη.

Από την άλλη, το αρνητικό είναι ότι πολλοί διανομείς θα έχαναν τις δουλειές τους λόγω της αυτοματοποίησης ή θα περιορίζονταν σημαντικά οι προοπτικές καριέρας τους, ενώ επίσης οι καταναλωτές θα μπορούσαν να αποκτήσουν ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, καθώς τα drones χρησιμοποιούν GPS και κάμερες για να βρίσκουν σπίτια και να παραδίδουν πακέτα.

Με πληροφορίες από Forbes

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.