26 Απρ 2024
READING

Η γενιά Ζ κάνει και την σοκολάτα vegan

4 MIN READ

Η γενιά Ζ κάνει και την σοκολάτα vegan

Η γενιά Ζ κάνει και την σοκολάτα vegan

Η Nestlé λανσάρει το KitKat V, την vegan εκδοχή του ευρέως διαδεδομένου γλυκού σνακ KitKat, σε 15 ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

Χρειάστηκαν δύο χρόνια πειραματικών δοκιμών για να καταλήξει ο ελβετικός κολοσσός τροφίμων στον τρόπο που το ευπώλητο Kit Kat θα αποκτούσε vegan χαρακτηριστικά. Το γάλα στο αρχικό KitKat έχει αντικατασταθεί με μια εναλλακτική που έχει ως βάση το ρύζι ενώ το κακάο προέρχεται από βιώσιμες καλλιέργειες.

Υπάρχει μια ισχυρή τάση στα τρόφιμα, με περισσότερους ανθρώπους να αναζητούν plant-based επιλογές, και τα γλυκίσματα δεν θα μπορούσαν να αποτελούν εξαίρεση.Η Nestle με το λανσάρισμα μιας vegan εναλλακτικής μιας μεγάλης μάρκας σοκολατοειδών επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη της αγοράς στη συγκεκριμένη τάση.

Διαβάστε ακόμα: McDonald’s, KFC, Strarbucks και άλλα fast food brands προσπαθούν να κερδίσουν τους vegans

Η Nestlé δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια του πλήρους κύκλου ζωής του από το αγρόκτημα έως τον καταναλωτή, το KitKat V έχει 18% χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα σε σύγκριση με το κανονικό προϊόν σοκολάτας γάλακτος της εταιρείας, λόγω των εξ ολοκλήρου φυτικών συστατικών του. Διατίθεται σε μεμονωμένες συσκευασίες και υψηλότερη τιμή από την κανονική έκδοση, επειδή είναι πιο ακριβό στην παραγωγή, περιέχει ανάλογης αξίας συστατικά και απαιτεί αυστηρά μέτρα καθαρισμού στις γραμμές παραγωγής.

Η παγκόσμια αγορά vegan σοκολάτας εκτιμάται ήδη στα 533 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την Transparency Market Research. Η εταιρεία δεδομένων προβλέπει ότι θα υπερδιπλασιαστεί και θα φτάσει τα 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του 2032.

Εξάλλου, έξι στα 10 αμερικανικά νοικοκυριά αγοράζουν τακτικά τρόφιμα φυτικής προέλευσης ενώ το 79% των καταναλωτών αγόρασε προϊόντα της συγκεκριμένης κατηγορίας τουλάχιστον δύο φορές το 2021.

Διαβάστε ακόμα: Η Nestlé επεκτείνει τη σειρά vegan σε αυγά και γαρίδες 

Δεν είναι όμως μόνο η Nestlé που τόλμησε το ντεμπούτο της στην κατηγορία των vegan προϊόντων σοκολάτας. Ανάλογα, η ελβετική σοκολατοποιία Lindt & Sprungli ανακοίνωσε πρόσφατα ότι οι νέες σοκολάτες της με βάση το γάλα βρώμης είναι διαθέσιμες σε εθνικό επίπεδο στις ΗΠΑ. Η Hershey δοκιμάζει τις μπάρες σοκολάτας Oat Made σε τοπικές αμερικανικές αγορές, την ίδια στιγμή που η Mondelēz International διαθέτει ήδη στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου την μπάρα Cadbury Plant Bar, μια φυτική εναλλακτική λύση για χορτοφάγους.

H προτίμηση και η ζήτηση των καταναλωτών για plant-based τρόφιμα και ποτά δεν είναι μια παροδική τάση ή μόδα. Αποτελεί μια πραγματικότητα που ισχυροποιείται όλο και περισσότερο, με τις προβλέψεις να λένε ότι θα συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό μέχρι και το 2025, γεγονός που αποδεικνύει ότι πρόκειται για μια συνειδητή επιλογή της γενιάς των Gen Z-ers κυρίως, με έρεισμα στη θέλησή τους να βοηθήσουν στην προστασία του περιβάλλοντος και τη θωράκιση της υγείας τους.

Αυτή η συνειδητοποιημένη επιλογή εξηγεί γιατί η ανάπτυξη των brands που προσφέρουν φυτικές τροφές συνεχίστηκε ακόμα και μέσα στην πανδημία. Μάλιστα, καθώς κατά την περίοδο των lockdowns παρατηρήθηκε ότι πολλοί καταναλωτές στράφηκαν στο μαγείρεμα, όχι μόνο επειδή τα εστιατόρια ήταν κλειστά, αλλά και επειδή τώρα υπήρχε περισσότερος χρόνος και διάθεση για ωφέλιμες δραστηριότητες, φαίνεται ότι δόθηκε μια επιπλέον ευκαιρία για να ανακαλύψουν όσα έχουν να τους προσφέρουν οι plant-based τροφές.

Το ενδιαφέρον επεκτείνεται πέρα από το γάλα αμυγδάλου και τα burgers λαχανικών πλέον. Οι νέοι vegans ή απλά αυτοί που επιθυμούν να εντάξουν στη διατροφή τους περισσότερες plant-based τροφές, εξερευνούν τις εναλλακτικές που έχουν για το κρέας και τα γαλακτοκομικά, τι σνακ μπορούν να βρουν χωρις ζωικά συστατικά, δοκιμάζουν συνταγές και πειραματίζονται με αληθινό ενδιαφέρον.  

Συνεπώς, αυτή η γενιά που τα μέλη της γεννήθηκαν περίπου μεταξύ του 1997 και του 2012, γνωρίζει καλά τι θέλει από τα brands των plant-based τροφίμων. Οι Gen Z-ers δεν έχουν γνωρίσει τον κόσμο χωρίς ίντερνετ, είναι καλά ενημερωμένοι, και η περιβαλλοντική κρίση δεν είναι για αυτούς ένα μακρινό ενδεχόμενο, αλλά μια πραγματικότητα μέσα στην οποία μεγαλώνουν και μέσα στην οποία αντιλαμβάνονται ότι θα φέρουν και τα παιδιά τους. 

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.