20 Απρ 2024
READING

Ο καφές ξυπνάει κάθε ημέρα όλο τον πλανήτη

6 MIN READ

Ο καφές ξυπνάει κάθε ημέρα όλο τον πλανήτη

Ο καφές ξυπνάει κάθε ημέρα όλο τον πλανήτη

Πάνω από 1 δις. άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη ξεκινάνε την ημέρα τους με έναν καφέ.Μια από τις αγαπημένες συνήθειες σε όλο τον κόσμο και βέβαια και στην Ελλάδα.Μας ταιριάζει στην κουλτούρα μας, στο κλίμα και είναι η πρώτη επιλογή για κάθε στιγμή.Ακόμη και τα χρόνια της κρίσης, ο καφές παρέμενε μια “διασκέδαση” που δεν σταμάτησε.Είναι η πιο “φτηνή πολυτέλεια” που οι περισσότεροι αγαπούν και δεν σταμάτησαν να απολαμβάνουν.

Και οι εταιρείες δεν σταμάτησαν να επενδύουν στον κλάδο του καφέ  διευρύνοντας την παρουσία τους, ενώ νέοι παίκτες έκαναν την εμφάνιση τους στην αγορά, με τον ανταγωνισμό να εντείνεται συνεχώς.

Το γεγονός ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πίνουν καφέ είναι σίγουρα η απόδειξη ότι αγαπήθηκε. Προφανώς, ξέρουμε ότι αγαπάμε τον καφέ – αλλά γιατί; Αυτοί είναι μερικοί από τους βασικούς λόγους για τους οποίους έχουμε “εμμονή” με αυτό το ζεστό η κρύο ρόφημα.

Ξεκινάμε την ημέρα μας | Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ένα φλιτζάνι καφέ το πρωί διευκολύνει την έναρξη της ημέρας. Η περιεκτικότητα σε καφέ σε καφεΐνη είναι υπεύθυνη για να μας ενεργοποιήσει.

Ζεσταίνει την ψυχή | Όταν πίνουμε καφέ αισθανόμαστε καλύτερα από την κατανάλωση σχεδόν οποιουδήποτε άλλου είδους ρόφημα η ποτό. Προσφέρει πολύ περισσότερα από το να δίνει στον οργανισμό μας έναν πλούτο αντιοξειδωτικών.

Οι άνθρωποι συνδέονται γύρω του | Το φαγητό και το ποτό σε όλο τον κόσμο δημιουργούν εμπειρίες. Ο καφές είναι ένα από τα πιο δυνατά παραδείγματα αυτού του φαινομένου. Κάτι στον καφέ φέρνει τους ανθρώπους κοντά και τους κάνει να θέλουν να μοιραστούν την όμορφη εμπειρία.
Ταιριάζει με πολλά τρόφιμα και γεύματα | Μπορούμε να πιούμε καφέ με πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό και επιδόρπιο και αυτό συμβαίνει επειδή ο καφές συνδυάζεται καλά με σχεδόν τα πάντα. Ανεξάρτητα από την ώρα, πάντα είναι η κατάλληλη στιγμή για ένα φλιτζάνι καφέ.
Τόσο μεγάλη ποικιλία | Υπάρχουν πραγματικά τόσοι πολλοί τύποι καφέ και μέθοδοι παρασκευής του. Ακόμα και οι πιο έμπειροι ειδικοί στον καφέ θα είχαν πρόβλημα να τα καταγράψουν όλα. Κάθε ποικιλία έχει τη δική της σειρά ελκυστικών χαρακτηριστικών.
Η γεύση του και το άρωμά του | Υπάρχει μόνο κάτι τόσο αναμφισβήτητο – και αναντικατάστατο – στη γεύση του καφέ.Επίσης το άρωμα του καφέ είναι σίγουρα συνδεδεμένο με τη γεύση. Ωστόσο, εξακολουθεί να αξίζει τη δική του μοναδική θέση σε αυτήν τη λίστα. Η μυρωδιά του καφέ ξυπνά τις αισθήσεις όσο τίποτα άλλο.
Πολιτισμός-κουλτούρα | Τα πράγματα που μας ενδιαφέρουν περισσότερο είναι αυτά που διαμορφώνουν την κοινωνία μας και είναι γεγονός ότι καφές έχει δημιουργήσει τη δική του κουλτούρα.Αυτή η κουλτούρα γύρω από τον καφέ έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο και ενώνει τους ανθρώπους κάτω από μια πολύ μοναδική αίσθηση.
Μας κάνει ευτυχισμένους | Ο καφές φέρνει χαρά σε αμέτρητους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο κάθε μέρα. Το γεγονός ότι μας κάνει να χαμογελάμε και μας φέρνει πιο κοντά, είναι η τέλεια δικαιολογία για να τον αγαπήσουμε.

Ο καφές είναι εκπληκτικό φαινόμενο.

Έχει πραγματικά ιδιότητες που τον καθιστούν ένα αγαπημένο ρόφημα από τόσους πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.Η παγκόσμια αγορά καφέ εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 470 δισεκατομμύρια δολάρια το έτος 2021, υποστηριζόμενη από την αύξηση του αριθμού των αγοραστών που ζητούσαν πιστοποιημένα προϊόντα καφέ από τους καταναλωτές.Μέχρι το 2025, το 84% των δαπανών και το 21% της κατανάλωσης όγκου στον τομέα του καφέ θα έρχονται από την κατανάλωση εκτός σπιτιού, σε καφέ, μπαρ και εστιατόρια.

Η αγορά οδηγείται κυρίως από την Ευρώπη με υψηλότερη κατά κεφαλήν κατανάλωση και κίνηση προς την κουλτούρα του premium καφέ. Η αγορά της Ασίας είναι μεγάλη σε όγκο, αλλά το τσάι έχει μεγαλύτερη ζήτηση. Η κουλτούρα του καφέ στις ευρωπαϊκές χώρες και ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός καταστημάτων καφέ στη Βόρεια Αμερική, τη Νότια Αμερική, την Ασία και την Ωκεανία κλιμακώνουν την παγκόσμια αγορά.

Τα τελευταία χρόνια, έχει παρατηρηθεί ότι οι καταναλωτές ενημερώνονται περισσότερο για την παρασκευή του προϊόντος που αγοράζουν και από πού προέρχεται. Ως εκ τούτου, οι καταναλωτές αναζητούν πιστοποιημένα προϊόντα καφέ για να διασφαλιστεί η αξιοπιστία των αγορών καφέ τους.

Οι κύριες αγορές εισαγωγής και κατανάλωσης καφέ στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Ασία βρέθηκαν στη μέση της κρίσης COVID-19. Οι κυβερνήσεις έχουν επιβάλει μέτρα, όπως η κοινωνική αποστασιοποίηση και κατά διαστήματα lockdown, τα οποία είχαν και έχουν τεράστιο αντίκτυπο σε καφετέριες, micro-roasters, εστιατόρια και άλλα καταστήματα εκτός σπιτιού.Ωστόσο, η τρέχουσα τάση προς τις διαδικτυακές αγορές για οικιακή κατανάλωση ανάγκασε τις εταιρείες να προσαρμοστούν στη νέα αυτή πραγματικότητα. Επομένως, αυτός ο παράγοντας αναμένεται να αυξήσει την κατανάλωση καφέ στο σπίτι σε όλο τον κόσμο.

Οι νέες μορφές καφέ, όπως οι κάψουλες για κατανάλωση στο σπίτι γίνονται δημοφιλείς στις κοινωνίες ειδικά στη Βόρεια Αμερική και τη Δυτική Ευρώπη αφού επιτρέπουν την παρασκευή καλού καφέ στην άνεση του σπιτιού, σε λιγότερο χρόνο.

Μερικά ενδιαφέροντα στατιστικά και πληροφορίες για την αγορά του καφέ.

  • Το 54% των ενηλίκων σε όλο τον κόσμο πίνει καφέ καθημερινά.

  • To 65% της κατανάλωσης καφέ γίνεται το πρωί.

  • Το 40% της παραγωγής καφέ προέρχεται από την Βραζιλία η οποία είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στην παραγωγή καφέ, μια θέση που κατέχει από το 1840. Με περισσότερα από 10.000 μίλια φυτειών καφέ.

  • Ο decaf καφές δεν είναι χωρίς καφεΐνη, αν και έχει πολύ λιγότερα από 80 έως 100 mg καφεΐνης σε ένα φλιτζάνι κανονικού καφέ, συνήθως περιέχει 2 mg καφεΐνης.

  • Ο cappuccino πήρε το όνομά του από το χρώμα των ρούχων που φορούσε μια τάξη μοναχών στην Ιταλία

  • Ο καφές, το φυστικοβούτυρο και τα τριαντάφυλλα είναι οι τρεις πρώτες πιο αναγνωρίσιμες μυρωδιές στην Αμερική.

  • Χρειάζονται 3-4 χρόνια για να ωριμάσει ένα δέντρο καφέ. Η περίοδος ωριμότητας ποικίλλει ανάλογα με το συγκεκριμένο είδος καφέ.

  • Πάνω από το 70% του συνολικού καφέ που καταναλώνεται είναι Arabica.Θεωρείται η πιο ανώτερη ποιότητα και είναι δημοφιλής για μια πιο ήπια και γλυκιά γεύση και λιγότερη καφεΐνη από την ποικιλία Robusta.

  • Περίπου το 35% των καταναλωτών καφέ συνήθως πίνουν “μαύρο” καφέ, χωρίς γάλα και ζάχαρη.Το υπόλοιπο 65% προτιμά να γλυκαίνει το ρόφημα με ζάχαρη η υποκατάστατα ή να προσθέσει αντίστοιχα γάλα η υποκατάστατα.

  • Το 48% των millennials καταναλώνει “gourmet” καφέ,  περισσότερο από όλες τις άλλες ηλικιακές ομάδες.

  • Ένα φυτό καφέ μπορεί να ζήσει έως και 100 χρόνια, ωστόσο συνήθως ζουν 40-50 χρόνια κατά μέσο όρο όταν φροντίζονται σωστά.

Είναι δεδομένο ότι η κατανάλωση καφέ θα αυξηθεί στα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα αφού δεν είμαστε στις υψηλότερες θέσεις κατανάλωσης καφέ ανά κάτοικο σε όλο τον κόσμο.Τα καταστήματα καφέ αυξάνονται αλλά οι συνήθειες αλλάζουν και ο ανταγωνισμός γίνεται ισχυρότερος.Η κατανάλωση στο σπίτι γίνεται ποιοτικότερη και οι απαιτήσεις προς τις εταιρείες μεγαλύτερες.

Θα δούμε σύντομα πως αυτή η αγορά θα εξελιχθεί και ποιοι θα κερδίσουν σε κάθε κατηγορία κατανάλωσης.Υπάρχουν όμως αρκετές εταιρείες που προσέχουν τα προϊόντα τους, προετοιμάζονται για το μέλλον και δεν ξεχνάνε την απόλυτη προτεραιότητα.Την ποιότητα.
 
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.