19 Απρ 2024
READING

Πώς η Jumbo συνεχίζει να διαψεύδει τον Απόστολο Βακάκη

5 MIN READ

Πώς η Jumbo συνεχίζει να διαψεύδει τον Απόστολο Βακάκη

Πώς η Jumbo συνεχίζει να διαψεύδει τον Απόστολο Βακάκη

Ήταν μόλις τον περασμένο Μάιο, όταν ο πρόεδρος του ομίλου Jumbo, Απόστολος Βακάκης, ανέφερε κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των μετόχων, ότι έρχεται η τέλεια καταιγίδα λόγω του πληθωρισμού αλλά και της πανδημίας. Ο ίδιος μάλιστα συμπλήρωνε σε αποστροφή του λόγου του ότι το 2022 αλλά και το 2023 δεν είναι τίποτε άλλο παρά «χαμένες χρονιές».

Ωστόσο μέχρι στιγμής η πραγματικότητα έχει καταφέρει να τον διαψεύσει. Γιατί η Jumbo, στο πρώτο οκτάμηνο του 2022 αυτό που είδε δεν ήταν την «τέλεια καταιγίδα» που επικαλούνταν ο κύριος Βακάκης. Αντιθέτως αυτό που είδε η δημοφιλής αλυσίδα καταστημάτων ήταν να αυξάνεται ο τζίρος της κατά 11%. Μάλιστα, μόνο στη διάρκεια του Αυγούστου οι πωλήσεις της Jumbo αυξήθηκαν κατά 13%. Η μέχρι στιγμής εικόνα επομένως είναι αυτή που προς το παρόν έρχεται να διαψεύσει για μία ακόμα φορά τις τοποθετήσεις του κυρίου Βακάκη. Η αιτιολόγηση της Jumbo για το τι ήταν αυτό που έφερε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των πωλήσεών της, είναι πως «οι καταναλωτές επιμένουν επιλέγουν την καλύτερη σχέση τιμής και ποιότητας για κάθε προϊόν».

Βέβαια για να υπάρχει πλήρης ισορροπία στα γραφόμενα, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι στο αντίστοιχο οκτάμηνο του 2021 τα καταστήματα παρέμειναν και για ένα χρονικό διάστημα κλειστά, επομένως είναι λογική και αναμενόμενη η αύξηση των πωλήσεων φέτος.

Η ενδιαφέρουσα περίπτωση της Ελλάδας

Όμως αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι οι πωλήσεις στην Ελλάδα, όπου δραστηριοποιείται η μητρική εταιρεία του ομίλου (υφίστανται επίσης καταστήματα σε Ρουμανία, Βουλγαρία, Κύπρο) και ουσιαστικά φέρνει το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου στην επιχείρηση του Απόστολου Βακάκη, είναι ακόμα περισσότερο αυξημένες και από το σύνολο του ομίλου καθώς στο οκτάμηνο έτρεξαν με ανάπτυξη 18%. Μάλιστα η συγκεκριμένη αγορά βασίζεται μεν στον τουρισμό και στα έσοδα που αυτός φέρνει, αλλά κατά κύριο λόγο έχει να αντιμετωπίσει και έναν αποδυναμωμένο αγοραστικά Έλληνα καταναλωτή λόγω του πληθωρισμού. Αυτό που αναφέρουν στελέχη της αγοράς λιανικής, είναι ότι η πορεία αλυσίδων που διατηρούν ένα αρκετά φθηνό μείγμα προϊόντων με σχετικά ικανοποιητική ποιότητα, καταφέρνουν σε περιόδους κρίσης να κερδίζουν μερίδια.

Η Jumbo κερδίζει πόντους στις μεγάλες κρίσεις

Για όσους μάλιστα θα θυμούνται λίγοι καλύτερα, η Jumbo ήταν από τις επιχειρήσεις που στον κυκεώνα της δεκαετούς οικονομικής κρίσης και των capital controls συνέχισε να κινείται ανοδικά και να αυξάνει τα μεγέθη της. Πιο συγκεκριμένα, υπενθυμίζουμε ότι στο πρώτο εξάμηνο της οικονομικής χρήσης για τη Jumbo, Ιουλίου – Δεκεμβρίου του 2015 και στην καρδιά των capital controls και της έντονης αβεβαιότητας η κερδοφορία του ομίλου Jumbo αυξήθηκε κατά 15,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014, ενώ οι πωλήσεις στο ίδιο διάστημα είχαν αυξηθεί κατά 9%.

Μόνο τα κλειστά καταστήματα εμπόδιο μέχρι στιγμής

Σε όλα τα παραπάνω, εξαίρεση αποτέλεσε το 2020 όταν στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου ο τζίρος της Jumbo κινούταν ίσως για πρώτη φορά πτωτικά τα τελευταία χρόνια με ποσοστό -10,9%. Τι θα μπορούσε επομένως να εμποδίσει την αλματώδη πορεία της Jumbo; Από τους ελάχιστους παράγοντες που θα μπορούσαν να συμβάλουν στο να συμβεί κάτι τέτοιο, φαίνεται πως είναι το υποχρεωτικό κλείσιμο των καταστημάτων. Κάτι δηλαδή που συνέβη το 2020 την πρώτη χρονιά που εκδηλώθηκε η πανδημία και η χώρα βρέθηκε ξαφνικά αντιμέτωπη με διαδοχικά lockdown.

Επιστρέφοντας στο φέτος, όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει συνέχεια στη θετική πορεία για τη Jumbo. Παραδοσιακά άλλωστε ο Σεπτέμβριος αποτελεί έναν ευνοϊκό μήνα για την επιχείρηση λόγω της έναρξης της σχολικής χρονιάς. Το διαφημιστικό σποτ σε τραπ ρυθμούς με τον επαναλαμβανόμενο στίχο: «Jumbo φθηνά στα σχολικά», δίνει τον τόνο για τη σημασία που έχει η σχολική χρονιά για την επιχείρηση, αποτελώντας ένα ακόμα στοιχείο που έρχεται να συμβάλει στην ευρύτερη πορεία της τα τελευταία χρόνια. Άλλωστε ο ίδιος ο Απόστολος Βακάκης είναι εκείνος που έχει συνυπογράψει μαζί με τη διαφημιστική του εταιρεία τα επιδραστικά σποτ, ασχέτως εάν κάποιος συμφωνεί ή όχι, του αρέσουν ή δεν του αρέσουν.

Στην πορεία της επιχείρησης όμως συντείνει και η συνετή, θα μπορούσε κανείς να πει «σφιχτή» οικονομική πολιτική του προέδρου της εταιρείας, ο οποίος έκοψε από τα ράφια του κάθε προϊόν που κατά τον ίδιο παρουσιάζει παράλογες αυξήσεις, με την Κίνα μέχρι πρότινος βασικό προμηθευτή του κωδικολογίου της Jumbo, να χάνει ένα σημαντικό μέρος των πωλήσεων που έκανε στην συγκεκριμένη αλυσίδα. Επιπλέον, ο όμιλος έχει εμφανιστεί ιδιαίτερα προσεκτικός σε ανοίγματα που πραγματοποιεί, έχοντας αποφασίσει να ανοίξει φέτος και ένα ακόμη κατάστημα στη Ρουμανία.

Η έλευση της Pepco

Ως προς την πορεία της αγοράς, πλέον ο Απόστολος Βακάκης και η Jumbo καλούνται να αντιμετωπίσουν την έλευση της πολωνικής αλυσίδας Pepco, η οποία κάνει το πρώτο της βήμα με τον όμιλο Φουρλή και τη θυγατρική του Trade Estates ΑΕΕΑΠ, ανοίγοντας κατάστημα στο retail park της οδού Πειραιώς. Όπως μάλιστα πληροφορούμαστε η Pepco έχει ήδη κλείσει να ανοίξει σημείο πώλησης και στη Λάρισα στο εμπορικό εκπτωτικό κέντρο Fashion City Outlet.

Δεδομένων των τρεχουσών συνθηκών η θέση της Jumbo στην αγορά δύσκολα αμφισβητείται. Κυρίως λόγω της διορατικότητας και της ενδελεχούς γνώσης για την αγορά από τον Απόστολο Βακάκη. Ζήτημα όμως παραμένει τόσο το ζήτημα της διαδοχής, όταν εκείνος αποφασίσει πλέον να αποσυρθεί, όσο και το εάν η κόρη του Σοφία Βακάκη που ήδη διατηρεί καθήκοντα στο διοικητικό συμβούλιο του ομίλου, θα μπορέσει να σηκώσει το βάρος της ευθύνης σε συνδυασμό με το μέγεθος της επιχείρησης που θα κληθεί να διοικήσει.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.