18 Απρ 2024
READING

Η Ford φτιάχνει ανταλλακτικά αυτοκινήτων από καφέ των McDonald’s

3 MIN READ

Η Ford φτιάχνει ανταλλακτικά αυτοκινήτων από καφέ των McDonald’s

Η Ford φτιάχνει ανταλλακτικά αυτοκινήτων από καφέ των McDonald’s

Η Ford Motors αξιοποιεί ήδη μεγάλο μέρος από την ήρα του καφέ που καβουρδίζει η McDonald’s στα καταστήματά της στις ΗΠΑ, προκειμένου να κατασκευάσει ανταλλακτικά αυτοκινήτων, σκελετό για τα φανάρια και τους προβολείς, το καπό και άλλα εξαρτήματα της καμπίνας. 

Στα μέσα του 1941, λίγους μήνες πριν τον βομβαρδισμό του Περλ Χάρμπορ και την είσοδο των ΗΠΑ στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο πρωτοπόρος της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, Henry Ford, παρουσίασε το Soyabean Car: ένα πρωτότυπο μοντέλο κατασκευασμένο από σόγια και πλαστικό που θα μπορούσε να βγει στην παραγωγή ακόμη κι αν ο στρατός δέσμευε κάθε διαθέσιμο μέταλλο για την παραγωγή πολεμικού υλικού. Βαδίζοντας στα χνάρια του ιδρυτή της, η Ford Motors αξιοποίησε εβδομήντα χρόνια μετά έναν αφρό από σόγια για να ενισχύσει τα καθίσματα των οχημάτων της, ενώ πριν από δύο χρόνια ξεκίνησε να πειραματίζεται με απόβλητα της τροφικής αλυσίδας για τη δημιουργία μίας νέας γενιάς βιοπλαστικών.

«Μετά από συστηματική έρευνα, καταλήξαμε ότι το chaff -η φυτική μεμβράνη που περιβάλλει τους κόκκους του καφέ- μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως α’ ύλη για την κατασκευή ανταλλακτικών, όπως ο σκελετός για τα φανάρια και τους προβολείς, το καπό και άλλα εξαρτήματα της καμπίνας», εξηγεί η επικεφαλής τεχνικός της εταιρίας, Debbie Mielewski, η οποία διευθύνει από το 2001 το εργαστήριο Βιώσιμων & Αναδυόμενων Υλικών της Ford, στο Dearborn του Μίτσιγκαν.

Διαβάστε ακόμα: Ο καφές μπορεί να αρχίσει να καλλιεργείται σε εργαστήριο

«Αναμειγνύοντας το chaff με βιοπλαστικά και οργανικά πρόσθετα, δημιουργούμε σφαιρίδια πέλετ, τα οποία μετατρέπονται σε ένα εύπλαστο υλικό όταν θερμανθούν σε υψηλές θερμοκρασίες υπό χα- μηλό οξυγόνο. Εν συνεχεία, το υλικό καλουπώνεται και μέσα σε 30-60 δευτερόλεπτα παίρνει το σχήμα των ανταλλακτικών».

Για να καλύψει τις ανάγκες της σε chaff, η Ford προχώρησε το Δεκέμβριο σε μία συμφωνία με τη McDonald’s προκειμένου να προμηθεύεται σε ετήσια βάση 30.000 τόνους από τα υπολείμματα του καφέ που καβουρδίζεται για λογαριασμό της αλυσίδας. «Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί στο 1/3 της συνολικής ποσότητας αποβλήτων από την αλυσίδα παραγωγής του καφέ που απορρίπτουμε κάθε χρόνο σε χώρους υγειονομικής ταφής. Η συνεργασία με τη Ford μάς επιτρέπει, λοιπόν, να μειώσουμε σημαντικά και το δικό μας περιβαλλοντικό αποτύπωμα», σχολιάζει ο Ian Olson, διευθυντής του τομέα Αειφορίας της McDonald’s στις ΗΠΑ.

Διαβάστε ακόμα: Κυκλική οικονομία | Καλλιέργεια μανιταριών από καφέ στις Βρυξέλλες

Το chaff μεταφέρεται κάθε εβδομάδα στις εγκαταστάσεις της εταιρίας βιοτεχνολογίας, Competitive Green Technologies, στο Οντάριο του Καναδά, όπου μετατρέπεται σε εύπλαστη πρώτη ύλη. Από εκεί προωθείται στα εργοστάσια της Ford αλλά και της Varroc Lighting Systems, η οποία κατα- σκευάζει τα φλας και τους προβολείς των αυτοκινήτων. «Η έρευνα απέδειξε ότι το chaff είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στη θερμοκρασία που εκπέμπουν τα φωτιστικά σώματα, γι’ αυτό και το έχουμε χρησιμοποιήσει σε όλα τα μοντέλα Lincoln Continental που έχουν κυκλοφορήσει από τον Δεκέμβριο», αποκαλύπτει η Debbie Mielewski.

«Πέρα από ανθεκτικά, τα ανταλλακτικά από υπολείμματα καφέ είναι κατά 20% πιο ελαφριά από τα αντίστοιχα πλαστικά, άρα λιγότερο ενεργοβόρα κατά την κίνηση του οχήματος. Επιπλέον, και η χύτευσή τους σε καλούπια απαιτεί 25% λιγότερη ενέργεια».

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.