20 Απρ 2024
READING

Αrla: Οι τιμές των γαλακτοκομικών θα παραμείνουν υψηλές

3 MIN READ

Αrla: Οι τιμές των γαλακτοκομικών θα παραμείνουν υψηλές

Αrla: Οι τιμές των γαλακτοκομικών θα παραμείνουν υψηλές

Η Arla δήλωσε ότι αναμένει πως οι τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων θα παραμείνουν υψηλές και τους επόμενους μήνες, λόγω της μείωσης της παγκόσμιας παραγωγής γάλακτος και της αύξησης του κόστους παραγωγής.

Βασικός λόγος εμφανίζεται να είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία ο οποίος έχει αυξήσει το κόστος της αγροτικής παραγωγής. Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι μεταξύ των μεγαλύτερων εξαγωγέων λιπασμάτων και ζωοτροφών στον κόσμο και ο πόλεμος έχει οδηγήσει σε αύξηση των τιμών.

Μετά την χαλάρωση των περιορισμών του Covid, οι τιμές των καυσίμων κινήθηκαν σχεδόν αμέσως ανοδικά, καθώς η ζήτηση για ενέργεια αυξήθηκε. Ωστόσο ο πόλεμος τις εκτίναξε προς τα πάνω λόγω των σοβαρών διαταραχών στις μεταφορές.

Διαβάστε ακόμα: Η Arla Foods χρησιμοποιεί Artificial Intelligence για να προβλέψει την παραγωγή γάλακτος

Η έκρηξη των τιμών των τροφίμων οδήγησε το ποσοστό πληθωρισμού του Ηνωμένου Βασιλείου στο 10,1% τον Ιούλιο, κυρίως εξαιτίας του κόστους βασικών προϊόντων όπως το γάλα, το τυρί, τα αυγά και το ψωμί.

Γιατί οι τιμές αυξάνονται τόσο γρήγορα;

Η Arla, η οποία είναι η πέμπτη μεγαλύτερη γαλακτοβιομηχανία στον κόσμο, δήλωσε ότι αύξησε την προπληρωμένη τιμή του γάλακτος στους αγρότες της, λόγω των σημαντικών αυξήσεων του κόστους που αντιμετωπίζουν (η τιμή των λιπασμάτων αυξήθηκε κατά μέσο όρο κατά 145%, των καυσίμων κατά 134%, των ζωοτροφών κατά 36% και της ενέργειας κατά 346%, σε σύγκριση με πέρυσι).

Ωστόσο, η εταιρεία δήλωσε πως “αυτό δεν έχει ακόμη εξασφαλίσει την αύξηση της παραγωγής γάλακτος, λόγω της συνεχιζόμενης και σημαντικής αύξησης του κόστους στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις και της αβεβαιότητας που δημιουργείται από τις τρέχουσες συνθήκες της παγκόσμιας αγοράς”. Αντίθετα, η Arla αναμένει η παραγωγή γάλακτος να μειωθεί περαιτέρω και “να συμβάλει στη διατήρηση των υψηλών τιμών των γαλακτοκομικών προϊόντων”, γεγονός που είναι πιθανό να μειώσει περαιτέρω την κατανάλωση.

Διαβάστε ακόμα: Arla | Μεγάλη αύξηση κερδών για την εταιρεία παραγωγής του Lurpak

Η εταιρεία ανακοίνωσε αύξηση των εσόδων της κατά 17% (9% προ φόρων) κατά τους πρώτους έξι μήνες του έτους, γεγονός που οφείλεται “σχεδόν αποκλειστικά στην αύξηση των τιμών”, καθώς ο όγκος των προϊόντων που πωλούσε η εταιρεία μειώθηκε ελαφρώς σε ορισμένες αγορές. Σύμφωνα με την εταιρεία, μάλιστα, οι καταναλωτές αγόραζαν ήδη λιγότερα και “άλλαζαν” σε φθηνότερα προϊόντα, κυρίως στην κατηγορία του βουτύρου και των προϊόντων για επάλειψη.

Νωρίτερα φέτος, το βούτυρο Lurpak έγινε trend στο Twitter, με τους καταναλωτές να διαμαρτύρονται επειδή η τιμή ενός κουτιού των 750 γρ. ξεπέρασε ακόμη και τις 7 λίρες σε ορισμένα σούπερ μάρκετ. Σε απάντησή της η Arla τόνισε ότι κατανοεί πως ο πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων πλήττει σκληρά τα νοικοκυριά, αλλά οι αγρότες αντιμετωπίζουν επίσης σημαντικές αυξήσεις κόστους.

“Ενώ δεν καθορίζουμε τις τιμές στα ράφια, συνεργαζόμαστε στενά με τους λιανοπωλητές για να διασφαλίσουμε ότι οι αγρότες λαμβάνουν μια δίκαιη τιμή για το γάλα που παράγουν”, δήλωσε η εταιρεία.


Με πληροφορίες από το BBC.com

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.