19 Απρ 2024
READING

3 τρόποι για την προσέλκυση και διατήρηση των καταναλωτών

3 MIN READ

3 τρόποι για την προσέλκυση και διατήρηση των καταναλωτών

3 τρόποι για την προσέλκυση και διατήρηση των καταναλωτών

Τους τρόπους με τους οποίους μπορούν οι retailers να αυξήσουν τα έσοδα των φυσικών τους καταστημάτων εστιάζοντας την προσοχή τους στους on-the-go καταναλωτές, αναζήτησε έρευνα της Waze, εταιρείας που παρέχει λογισμικό δορυφορικής πλοήγησης σε smartphone και υπολογιστές που υποστηρίζουν το σύστημα GPS.

Ανώτατα διοικητικά στελέχη αλυσίδων και retailers επισήμαναν τρία καθοριστικά σημεία της αγοραστικής εμπειρίας: οι πωλητές λιανικής που πραγματοποιούν προσωπικές αγορές έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν άμεση ικανοποίηση στους πελάτες (88%), οι αγορές στο κατάστημα παρέχουν βελτιωμένες αλληλεπιδράσεις με τους πελάτες (79%) και οι προσωπικές εμπειρίες αγορών αυξάνουν τη διάρκεια πιστότητας των πελατών (78%).

Διαβάστε ακόμα: Τάσεις που οι εταιρείες λιανικής μπορεί να μην αντιληφθούν μέχρι να είναι πολύ αργά 

Παρ’ όλη την εξυπηρέτηση όμως που μπορεί να προσφέρει το ηλεκτρονικό εμπόριο, δεν μπορεί να συγκριθεί με την αμεσότητα της αγοράς που πραγματοποιείται αυτοπροσώπως εντός καταστήματος. Έξι στους δέκα αγοραστές προτιμούν τις μπράντες που έχουν φυσικά καταστήματα και σχεδόν οκτώ στους δέκα επισκέπτονται ένα κατάστημα για προϊόντα που θέλουν να απολαύσουν άμεσα. Μετά από μια θετική εμπειρία, το 82% των αγοραστών επιστρέφει στο κατάστημα και το 64% ξοδεύει περισσότερα χρήματα σε κάθε επίσκεψη.

Η μελέτη κατέληξε σε τρεις τάσεις που πρέπει να ακολουθήσουν οι  retailers, για να προσελκύσουν τους καταναλωτές και να διευκολύνουν την αναζήτηση ειδών, τη δοκιμή προϊόντων και τις συναλλαγές.

1. Ισχυρή συνδεσιμότητα εντός του καταστήματος.

2. Προσωπικό εκπαιδευμένο να απαντά σε συχνές ερωτήσεις σχετικά με δημοφιλή προϊόντα και σε περιπτώσεις σύγκρισης τιμών στο χώρο των πωλήσεων.

3. Βελτιστοποιημένες εμπειρίες στα σημεία πώλησης όταν οι καταναλωτές είναι έτοιμοι για αγορά.

Οι καταναλωτές επιθυμούν πλέον ένα συνδυασμό φυσικών και ψηφιακών εμπειριών που συνεργάζονται για να προσφέρουν ταχύτητα, ευκολία και εξατομίκευση. Ένα παράδειγμα είναι η πρακτική BOPIS (buy online, pick up in-store), που προτιμάται από το 59% των καταναλωτών, σύμφωνα με το Shopify. Μάλιστα το 47% των καταναλωτών που επιλέγουν το BOPIS, δηλώνουν ότι πραγματοποιούν επιπλέον αγορές μόλις βρεθούν στο κατάστημα.

Διαβάστε ακόμα: Οι 4 κυρίαρχες τάσεις που αναδιαμορφώνουν την παγκόσμια βιομηχανία λιανικής πώλησης 

Παρά την αύξηση του πληθωρισμού και τις διακυμάνσεις στις τιμές των καυσίμων, οι καταναλωτές παραμένουν πρόθυμοι να ψωνίσουν. Οι ερευνητές προβλέπουν αύξηση 3% στις λιανικές πωλήσεις της εορταστικής περιόδου, σε σύγκριση με το 2021, με την πλειοψηφία των αγορών να γίνεται σε φυσικά καταστήματα.

Οι εταιρείες λιανικής πώλησης αξιοποιούν την αυξανόμενη προτίμηση για αγορές στο κατάστημα, με διαφημίσεις εκτός σπιτιού. Τέσσερις στους πέντε επικεφαλής εμπορικών εταιρειών λιανικής, δήλωσαν ότι η διαφήμιση στο αυτοκίνητο είναι πολύ αποτελεσματική για την αύξηση της επισκεψιμότητας στα καταστήματα.

Όλα δείχνουν ότι τα φυσικά καταστήματα παραμένουν στην πρώτη θέση. Σύμφωνα με το Γραφείο Απογραφής των ΗΠΑ, το ηλεκτρονικό εμπόριο αντιστοιχούσε στο 13,2% των συνολικών retail αγορών το 2021, υποχωρώντας ελάχιστα από το 13,6% το 2020.

Η έρευνα της Waze απέδειξε ότι οι retailers θα δώσουν σε μεγάλο βαθμό προτεραιότητα στις δραστηριότητες εντός των καταστημάτων τους επόμενους 12 μήνες. Συγκεκριμένα το 73% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι η αύξηση των αγορών εντός του καταστήματος αποτελεί υψηλή προτεραιότητα.

Με πληροφορίες από το Retail Dive

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.