20 Απρ 2024
READING

Τάση | Δυναμική ανάπτυξη για την αγορά plant-based προϊόντων

3 MIN READ

Τάση | Δυναμική ανάπτυξη για την αγορά plant-based προϊόντων

Τάση | Δυναμική ανάπτυξη για την αγορά plant-based προϊόντων

H ζήτηση των καταναλωτών για plant-based σνακ και ροφήματα που εμφανίστηκε έντονα την τελευταία τριετία δεν φαίνεται να είναι μια παροδική τάση ή μόδα. Αποτελεί μια πραγματικότητα που ισχυροποιείται όλο και περισσότερο ακόμη και στην ελληνική αγορά, με τις προβλέψεις να δείχνουν ότι θα συνεχίσει με τον ίδιο αυξητικό ρυθμό μέχρι και το 2024. Συνεπώς, αποδεικνύει ότι πρόκειται για μια συνειδητή επιλογή της γενιάς των Gen Z-ers κυρίως εξαιτίας της θέλησής τους να θωρακίσουν την υγεία τους και να βοηθήσουν στην προστασία του περιβάλλοντος.

Το 2000 το φυτικό ρόφημα αμυγδάλου κατέγραφε σχεδόν μηδενικές πωλήσεις στην αμερικανική αγορά, ενώ ήταν παντελώς άγνωστο στην Ελλάδα. Δύο δεκαετίες μετά, τα vegan προϊόντα κερδίζουν διαρκώς μερίδιο σε παγκόσμιο επίπεδο, με τα έσοδα των εταιρειών εμπορίας να φτάνουν αυτή την στιγμή τα 44,02 δισεκατομμύρια δολάρια. Μάλιστα σύμφωνα με μελέτες της Grand View Research Inc., μέχρι το 2030 οι πωλήσεις τους αναμένεται να αγγίξουν τα 80 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στο επίκεντρο της στροφής προς την κατανάλωση των plant-based προϊόντων βρίσκονται οι καταναλωτές -και ειδικότερα το γυναικείο και νεανικό κοινό- που νιώθουν έντονα την ανάγκη για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και της υγείας τους,  επικαλούμενοι την επιλογή ενός διαφορετικού τρόπου διατροφής ή ακόμη και τη δυσανεξία τους στη λακτόζη.

Διαβάστε επίσης: Πόσο vegan είναι η γενιά Ζ;

Στην Ελλάδα τα plant based προϊόντα αποτελούν την πιο δημοφιλή επιλογή μεταξύ των 85.000 καταναλωτών που δηλώνουν vegan αλλά και όσων προτιμούν προϊόντα χωρίς λακτόζη. Σύμφωνα μάλιστα με την εταιρεία ερευνών Nielsen, οι πωλήσεις των φυτικών ροφημάτων στα σούπερ μάρκετ αυξήθηκαν σε όγκο κατά 72% και 86% μέχρι και το 2019. Για να ανταποκριθούν σ’ αυτή τη νέα καταναλωτική συνήθεια, εμπορικές επιχειρήσεις, αλυσίδες και καταστήματα καφεστίασης επένδυσαν σε ροφήματα μακράς διαρκείας, ελεύθερα από λακτόζη και γλουτένη. Εξάλλου, πλέον όλες οι αλυσίδες super market διαθέτουν φυτικά τυριά αλλά και πολλές επιλογές φυτικών υποκατάστατων κρέατος και σνακ.

Διαβάστε επίσης: Η πρωτοβουλία για τη διαχείριση των υφασμάτινων αποβλήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Ομοίως, η χρήση προϊόντων και συστατικών φυτικής προέλευσης στον τομέα της αρτοποιίας και της ζαχαροπλαστικής αυξάνεται συνεχώς σε διεθνή κλίμακα. Στην αρτοποιία σημειώνεται σταθερή αύξηση κατά 33% ετησίως, ενώ στα προϊόντα ζαχαροπλαστικής κατά 21%.

Και όσον αφορά τη βιωσιμότητα, οι καταναλωτές πιστεύουν ότι με τη μετάβαση σε μια διατροφή που βασίζεται περισσότερο σε φυτικά συστατικά δεν βελτιώνουν μόνο τη δική τους διαβίωση και τη διαβίωση των ζώων, αλλά συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και του πλανήτη συνολικά. Τα ζωικά προϊόντα χρησιμοποιούν όλο και περισσότερους πόρους σε σχέση με τα φυτικά προϊόντα. Πολλές μελέτες και προβλέψεις έχουν δείξει ότι η αποστροφή προϊόντων που βασίζονται σε ζωικά συστατικά μπορεί να μειώσει σημαντικά τις εκπομπές άνθρακα, την υπερκατανάλωση νερού και τα απόβλητα από προϊόντα που καταλήγουν στους ωκεανούς.

Εν τέλει, για την επιτυχία μιας εταιρείας σε αυτόν τον κλάδο και με αυτό το κοινό, τη δεδομένη κρίσιμη περιβαλλοντικά στιγμή, οι επαγγελματίες του marketing πρέπει να μην ξεχνούν πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζει ένα brand την customer persona στην οποία απευθύνεται. Η περίπτωση των καταναλωτών που αναζητούν plant-based τρόφιμα έχει ξεκάθαρα χαρακτηριστικά και αναζητά ειλικρίνεια. Είναι στο χέρι των εταιρειών να κινηθούν ανάλογα και με σεβασμό σε αυτήν τη γενιά των ευαισθητοποιημένων καταναλωτών.

Με πληροφορίες από Confectionary News

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.