15 Ιαν 2025
READING

Γιατί τα αθλητικά brands ξεκινούν τώρα να φτιάχνουν γυναικεία παπούτσια τρεξίματος

4 MIN READ

Γιατί τα αθλητικά brands ξεκινούν τώρα να φτιάχνουν γυναικεία παπούτσια τρεξίματος

Γιατί τα αθλητικά brands ξεκινούν τώρα να φτιάχνουν γυναικεία παπούτσια τρεξίματος

Puma, Under Armour και Adidas είναι μόνο 3 από τα πολλά brands που έχουν στρέψει την προσοχή τους στον σχεδιασμό και την παραγωγή αθλητικών παπουτσιών ειδικά για γυναίκες. Τον Ιούνιο, η Under Armour κυκλοφόρησε το πρώτο της γυναικείο παπούτσι για τρέξιμο, το UA Flow Synchronicity, ενώ λίγες μέρες αργότερα, η Puma παρουσίασε το παπούτσι Run XX Nitro, το οποίο είναι διαθέσιμο μόνο σε γυναικεία μεγέθη. Όμως, γιατί τα brands ξεκινούν τώρα να φτιάχνουν γυναικεία παπούτσια τρεξίματος;

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό δίνεται μέσω των δεδομένων που συνέλεξε η ομάδα NPD. Σύμφωνα με την έρευνά τους, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία αύξηση του αριθμού των γυναικών που επιλέγουν το τρέξιμο ως την καθημερινή τους δραστηριότητα. Φυσικά, η πανδημία ενίσχυσε το ενδιαφέρον για τρέξιμο στις γυναίκες, δημιουργώντας την ανάγκη χρήσης κατάλληλου εξοπλισμού, όπως παπούτσια και ρούχα, για λόγους υγείας και αισθητικής.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι πωλήσεις γυναικείων παπουτσιών για τρέξιμο στις ΗΠΑ έφθασαν τα 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε 12 μήνες, σημειώνοντας αύξηση 8%. Το συγκεκριμένο  προϊόν αντιπροσωπεύει το 49% της αγοράς υποδημάτων για ενήλικες. Σε σύγκριση με τα προ πανδημίας δεδομένα, η αγορά γυναικείων υποδημάτων έχει αυξηθεί κατά 28%, ενώ εκείνη των ανδρών κατά 17%, με αποτέλεσμα τα τμήματα που σχετίζονται με την παραγωγή γυναικείων προϊόντων να αναπτύσσονται ταχύτερα από αυτά των ανδρών.

Διαβάστε επίσης: Ρομπότ, φωτογραφικές μηχανές υψηλής ταχύτητας και κλιματιζόμενοι θάλαμοι: πώς σχεδιάζει η Adidas τα high-tech αθλητικά παπούτσια της

Αυτή την ανάγκη των καταναλωτών προσπαθούν να καλύψουν και οι εταιρείες αθλητικών ειδών, όπως η Puma και Under Armour. Μάλιστα, η Puma είναι η μοναδική εταιρεία αθλητικών ειδών, η οποία ανακοίνωσε τη δημιουργία ολόκληρης κατηγορίας γυναικείων προϊόντων που αφορούν το τρέξιμο, χρησιμοποιώντας τις τελευταίες τεχνολογίες για την παραγωγή τους.

Για την Puma, το ταξίδι στη δημιουργία παπουτσιών τρεξίματος για γυναίκες ξεκίνησε το 2018, όταν η εταιρεία αποφάσισε να λανσάρει τη συγκεκριμένη προϊοντική κατηγορία.

Ωστόσο, η πρώτη εταιρεία που είχε προσέξει τις ιδιαιτερότητες του γυναικείου πέλματος και γενικότερα τις ανάγκες των γυναικών ήταν η Adidas, η οποία λάνσαρε το πρώτο παπούτσι ειδικά για γυναίκες το 1978. Μέχρι τότε και για πολλά χρόνια μετά -εκτός από την Adidas- οι εταιρείες δεν σχεδίαζαν προϊόντα για το γυναικείο πόδι, το οποίο διαφέρει αρκετά από το αντρικό, αν και διέτεαν  παπούτσια τρεξίματος σε διάφορα μεγέθη.

Χρόνια μετά και ενώ πλέον ο ανταγωνισμός για το συγκεκριμένο προϊόν είναι υπαρκτός, καθώς όλο και περισσότερες εταιρείες λανσάρουν τέτοια παπούτσια. Πάντως η Adidas παρουσιάζει το μοντέλο Ultraboost 22, που θα κυκλοφορήσει τον Δεκέμβριο.

Φυσικά, για ορισμένους τύπους παπουτσιών, ο διαχωρισμός μεταξύ των φύλων δεν έχει μεγάλη σημασία, όπως στα casual υποδήματα. Αλλά για το τρέξιμο, ο ανατομικός διαχωρισμός και το σχέδιο έχει σημασία, αφού τα λάθος παπούτσια μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρούς τραυματισμούς.

Σύμφωνα με τους σχεδιαστές της Puma, οι γυναίκες τείνουν να έχουν φαρδύτερους γοφούς, γεγονός που επηρεάζει τη γωνία των ποδιών τους και τις κάνει να έχουν περισσότερους πρηνισμούς και υπτιασμούς -μια τάση των ποδιών να γέρνουν προς τα μέσα ή προς τα έξω ακουμπώντας στο έδαφος- όταν τρέχουν. Το μοντέλο Run XX Nitro της Puma κατασκευάστηκε για να είναι πιο υποστηρικτικό γι’ αυτόν τον λόγο.

Διαβάστε επίσης: Η Nike προσφέρει 9 τρόπους εκπροσώπησης του Pride σε παπούτσια

Η Under Armour, επίσης, δημιούργησε το UA Flow Synchronicity, αφού μελέτησε συγκεκριμένα τη φτέρνα, την καμάρα και το μέσο του ποδιού και πώς αυτές οι περιοχές διέφεραν μεταξύ των ανδρικών και των γυναικείων ποδιών. Η εταιρεία έκανε τρισδιάστατες σαρώσεις και δοκίμασε τα προϊόντα για να βελτιώσει την εφαρμογή.

Αυτές οι ιδιαιτερότητες του σχεδιασμού των γυναικείων παπουτσιών σε συνδυασμό με την μειωμένη ζήτησή τους τα προηγούμενα χρόνια και το αυξημένο κόστος παραγωγής τους οδήγησε πολλές εταιρείες να μην τα παράγουν, καθώς δεν θα ήταν κερδοφόρα.

Παρόλα αυτά, κάποιες εταιρείες έχουν κάνει την αρχή και θα ακολουθήσουν και άλλες, όπως έχει συμβεί και με άλλα προϊόντα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η στήριξη της Nike στην LGPTQ+ κοινότητα μέσω μίας κολεξιόν Pride ώθησε και άλλες εταιρείες να την μιμηθούν εξαιτίας της μεγάλης εμπορικής επιτυχίας.

Πληροφορίες από Retail Dive

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.