18 Δεκ 2024
READING

Κυκλική οικονομία | Καλλιέργεια μανιταριών από καφέ στις Βρυξέλλες

3 MIN READ

Κυκλική οικονομία | Καλλιέργεια μανιταριών από καφέ στις Βρυξέλλες

Κυκλική οικονομία | Καλλιέργεια μανιταριών από καφέ στις Βρυξέλλες

Συμπληρώνοντας σχεδόν μια δεκαετία καινοτόμας επιχειρηματικότητας και κυκλικής οικονομίας, η βελγική εταιρεία Permafungi με έδρα τις Βρυξέλλες, διδάσκει απλά μαθήματα ανακύκλωσης των υπολειμμάτων καφέ και βιολογικής καλλιέργειας μανιταριών στην ευρωπαϊκή αγορά. 

Όλα ξεκίνησαν όταν κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού που έκανε στην Ταϋλάνδη, το 2013, ο Βέλγος οικονομολόγος και οικοακτιβιστής Julien Jacquet είδε ορισμένους ντόπιους αγρότες να μαζεύουν τα κατακάθια του καφέ από τα υφασμάτινα τουλουπάνια που παραδοσιακά χρησιμοποιούν ως φίλτρα και να μετατρέπουν τα υπολλείμματα σε κομποστοποιημένο λίπασμα για να καλλιεργήσουν μανιτάρια.

«Ενθουσιάστηκα τόσο από την ιδέα που επιστρέφοντας στις Βρυξέλλες ξεκινήσαμε με μια μικρή ομάδα να πειραματιζόμαστε στα εργαστήρια του κέντρου ανάπτυξης επιχειρηματικότητας Tanneurs. Τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά κι έτσι το Μάρτιο του 2014 ιδρύσαμε την Permafungi και ξεκινήσαμε την παραγωγή των μανιταριών σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο παλιό βιομηχανικό συγκρότημα Tour & Taxis. Σε πρώτη φάση, γυρνούσαμε με τα ποδήλατά μας από τα καταστήματα καφεστίασης, συγκεντρώνοντας περίπου 100 κιλά από υπολλείμματα καφέ καθημερινά», λέει ο Julien Jacquet, ο οποίος είχε διακριθεί στο παρελθόν ως αθλητής της ποδηλασίας.

Διαβάστε ακόμα: Έρευνα | Οι καταναλωτές δεν είναι πρόθυμοι να πληρώσουν ακριβότερα για αγαθά αναγεννητικής γεωργίας

Μοναδικός στόχος η αειφόρος ανάπτυξη

Η διαδικασία που ακολουθεί η πολυπληθής πλέον ομάδα της Permafungi είναι αρκετά απλή: τοποθετούν τα κατακάθια σε μακρόστενους σάκους, μαζί με άχυρο, χώμα και σπόρους μανιταριών, το περίφημο μυκήλιο. Σφραγίζουν τους σάκους, τους κρεμούν ψηλά και τους αφήνουν για δύο εβδομάδες σε σταθερές συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας. Στο διάστημα αυτό, τα ένζυμα του μυκηλίου μετατρέπουν τον καφέ σε κομποστοποιημένο λίπασμα. Το μανιτάρι αξιοποιεί το άζωτο, το υδρογόνο, το οξυγόνο και το διοξείδιο του άνθρακα που υπάρχουν σε μεγάλη ποσότητα στα υπολείμματα τού καφέ.

Κάθε μήνα η εταιρεία ανακυκλώνει πάνω από 5 τόνους καφέ και παράγει πάνω από 10 τόνους κομπόστ και ένα τόνο βιολογικά μανιτάρια πλευρώτους, τα οποία πουλάει σε εστιατόρια και καταστήματα τροφίμων στις Βρυξέλλες. Πρόκειται για μία κερδοφόρα επιχείρηση, η οποία αποδεικνύει ότι η αξιοποίηση των οργανικών απορριμμάτων μπορεί να βρεθεί στον πυρήνα ενός αποδοτικού μοντέλου κυκλικής οικονομίας.

Διαβάστε ακόμα: Τα οφέλη της κυκλικής οικονομίας για τις εταιρείες

Ολοκληρωμένο μοντέλο καινοτόμας επιχειρηματικότητας

Από το 2016, η Permafungi έχει λανσάρει σε συνεργασία με τη σχεδιάστρια Caroline Pultz μία σειρά από είδη σπιτιού κατασκευασμένα από μικροΐνες μανιταριών, ενώ διαθέτει κιτ καλλιέργειας για το σπίτι και πειραματίζεται πάνω στην παραγωγή μικροϋλικών εναλλακτικών του πλαστικού, καθώς και στην καλλιέργεια άλλων προϊόντων, όπως τα αντίβ.

«Στόχος μας είναι να αποδείξουμε ότι η πόλη του μέλλοντος μπορεί να ανταποκριθεί στην πρόκληση της βιωσιμότητας. Κι αυτό το κάνουμε πάνω σε πέντε άξονες: ελαχιστοποιούμε τη χρήση ορυκτών καυσίμων, ανακυκλώνουμε τα απορρίμματα, παράγουμε βιολογικά τρόφιμα, δημιουργούμε θέσεις εργασίας και στηρίζουμε την τοπική οικονομία», εξηγεί ο Julien Jacquet. Ήδη έχουν εκπαιδεύσει ογδόντα επιχειρηματίες από Γαλλία, Βραζιλία και Νέα Καληδονία και υπάρχουν δώδεκα project που αναπτύσσονται με βάση το δικό τους μοντέλο.

Με πληροφορίες από το Comunicaffe

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.