24 Απρ 2024
READING

Το νέο βιοκλιματικό εργοστάσιο της Louis Vuitton

3 MIN READ

Το νέο βιοκλιματικό εργοστάσιο της Louis Vuitton

Το νέο βιοκλιματικό εργοστάσιο της Louis Vuitton

Η κλιματική αλλαγή είναι πλέον ένα απόλυτα υπαρκτό πρόβλημα, με την άνοδο στην θερμοκρασία να είναι αισθητή. Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί πολύ η ευαισθητοποίηση γύρω από την περιβαλλοντική κρίση από τους καταναλωτές και έχουν πολύ περισσότερες απαιτήσεις από τα brands για την προστασία του πλανήτη.

H μόδα είναι από τις πιο ρυπογόνες βιομηχανίες, με αναφορές ότι ευθύνεται για το 10% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούνται από τον άνθρωπο, το 20% των παγκόσμιων υγρών αποβλήτων και χρησιμοποιεί περισσότερη ενέργεια από ό,τι οι βιομηχανίες αερομεταφορών και ναυτιλίας μαζί. Φαίνεται ότι οι εταιρείες ένδυσης και αξεσουάρ επιδιώκουν να ανταποκριθούν στο αυξανόμενο καταναλωτικό αίσθημα για την προστασία του περιβάλλοντος.

Διαβάστε επίσης: Γιατί η βιωσιμότητα ανεβαίνει στις προτεραιότητες της μόδας

Ανάμεσα σε αυτές τις εταιρείες είναι ο οίκος προϊόντων πολυτελείας Louis Vuitton. Πιο αναλυτικά, ανακοίνωσε τη δημιουργία του νέου βιοκλιματικού εργοστασίου της στη γαλλική πόλη Vendôme σε συνεργασία με την ομάδα των in-house αρχιτεκτόνων του. Το κτήριο έχει το όνομα Oratoire και καταλαμβάνει 65.000 τ.μ..

Το νέο κτήριο εξυπηρετεί τις δραστηριότητες του οίκου ως εργαστήριο παραγωγής και είναι βιώσιμο. Αυτό σε νούμερα σημαίνει ότι σε σχέση με τα υπόλοιπα εργαστήρια και εργοστάσια παραγωγής του οίκου, θα καταναλώνει το μισό της ενέργειας που αυτά καταναλώνουν.

Όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο το εργαστήριο δεν θα καταναλώνει τόση ενέργεια, αυτό σχετίζεται με τον κλιματισμό του, ο οποίος ακολουθεί βιοκλιματική προσέγγιση. Επομένως, δεν θα υπάρχουν εντός του παραδοσιακοί μηχανισμοί θέρμανσης και ψύξης. Το κτήριο έχει σχεδιαστεί με τέτοιον τρόπο ώστε τα μικρά παράθυρα που βρίσκονται στο πάνω μέρος των τοίχων να καταφέρνουν να κάνουν τον αέρα να ανανεώνεται στο πάνω μέρος του κτηρίου.

Από την άλλη, η θερμοκρασία του εσωτερικού του ελέγχεται μέσα από μια σειρά από λίμνες που συλλέγουν το νερό της βροχής και βρίσκονται στη βορεινή πλευρά του κτηρίου. Ένα σύστημα από υπόγειους σωλήνες ανακυκλώνει το νερό ώστε να ζεσταθεί το κτήριο το χειμώνα και να ψυχθεί το καλοκαίρι. Επιπλέον, το νερό από τις λίμνες χρησιμοποιείται για το πότισμα των δέντρων και των φυτών που βρίσκονται στον προαύλιο χώρο του εργαστηρίου.

Διαβάστε επίσης: Έρευνα | O Louis Vuitton είναι το πιο δημοφιλές brand πολυτελείας στον κόσμο

Να σημειώσουμε πως μέσα σ’ αυτό το εργαστήριο εργάζονται εκατοντάδες εργατών σε άσπρους πάγκους φτιάχνοντας στο χέρι δερμάτινα αξεσουάρ.

Η κίνηση αυτή του οίκου συνάδει με το αυξανόμενο καταναλωτικό αίσθημα για την προστασία του περιβάλλοντος. Η βιωσιμότητα έχει πολύ μεγάλη σημασία για την προσέλκυση καταναλωτών και επενδυτών. Αυτό είναι κάτι που η βιομηχανία της μόδας το έχει αντιληφθεί και αντικατοπτρίζεται στις ειδικές εκστρατείες marketing και σε συγκεκριμένα “πράσινα” προϊόντα. Για αυτό, εκτός από το νέο της εργοστάσιο, ο οίκος έχει υιοθέτησε ένα λογότυπο για χρήση σε “ανακυκλωμένα” αθλητικά παπούτσια που δημιούργησε ο αείμνηστος Virgil Abloh.

Η Louis Vuitton μέσα από άλλες παράλληλες στρατηγικές που αφορούν τη βιωσιμότητα και τις ψηφιακές εξελίξεις της εποχής απέδειξε ότι μπορεί να αφουγκραζεται την εποχή του, και ισχυροποίησε κι άλλο την ήδη δυνατή θέση του στην αγορά πολυτελείας, κερδίζοντας ένα κοινό που διαθέτει τη δυναμική να τον κρατήσει στην πρώτη θέση των προτιμήσεων για καιρό ακόμα.

Πληροφορίες από Fast Company

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.