24 Απρ 2024
READING

Το αφηγηματικό-Narrative Marketing δίνει αξία στα brand

3 MIN READ

Το αφηγηματικό-Narrative Marketing δίνει αξία στα brand

Το αφηγηματικό-Narrative Marketing δίνει αξία στα brand

Οι διαρκώς μεταβαλλόμενες τάσεις του marketing μπορεί να αποτελούν πρόκληση για τον κλάδο των επιχειρήσεων, είναι σημαντικό όμως να προσαρμοστούν με τα νέα δεδομένα που θέτει η εξέλιξη της τεχνολογίας και οι απαιτήσεις των καταναλωτών. 

Το αφηγηματικό marketing, στα αγγλικά Narrative Marketing, είναι η διαχείριση του τρόπου με τον οποίο η ιστορία της μιας μάρκας ξετυλίγεται και συνδέεται συναισθηματικά με το κοινό για να εμπνεύσει τις επιθυμητές ενέργειες. Επιτυγχάνεται μέσω της δημιουργίας ιστοριών με πελάτες, προσωπικό και κοινό μέσα σε έναν σχεδιασμένο κόσμο μιας ιστορίας.

Σύμφωνα με τον βραβευμένο με νόμπελ οικονομολόγο Robert Shiller, το αφηγηματικό μάρκετινγκ μπορεί να ωφελήσει βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα μία μάρκα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η Nike, που ασχολείται με αφηγήσεις για την ισότητα και την ευεξία, η Tesla με τα ηλεκτρικά και αυτόνομα αυτοκίνητα και τη βελτίωση του περιβάλλοντος και η Apple με την ιδιωτικότητα ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα.

Διαβάστε επίσης: To 58% των στελεχών παραδέχονται ότι οι επιχειρήσεις τους κάνουν greenwashing

Τέτοιες εταιρείες διαχειρίζονται πολλαπλές αφηγήσεις που αφορούν το κοινό που έχει στόχο μέσα από το προϊόν, την ηγεσία, τον καταναλωτή και τους εργαζομένους – από κοινού και με μια συνολική στρατηγική δημοσίων σχέσεων  ψηφιακών, κοινωνικών μέσων και διαφημιστικών καναλιών. Ως εκ τούτου, το Αφηγηματικό Μάρκετινγκ εκτείνεται σε διαφορετικές λειτουργίες που απαιτούν σύνολα δεξιοτήτων όπως αφήγηση ιστοριών, διαχείριση σχέσεων με πελάτες, δέσμευση και παρακίνηση εργαζομένων, διαχείριση δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίες και διαχείριση κρίσεων.

Με άλλα λόγια, το αφηγηματικό μάρκετινγκ επενδύει στην ιστορία-αφήγηση   αναγνωρίζοντας ότι κάθε στοιχείο της στρατηγικής marketing έχει αντίκτυπο στην εμπειρία του πελάτη, η οποία με τη σειρά της διαμορφώνει τη δική του ιστορία.

Διαβάστε επίσης: Γιατί η τοπικοποίηση θα είναι καθοριστική για το μέλλον του λιανεμπορίου

Το story της μάρκας που δημιουργείται από την ίδια την μάρκα είναι ο πυρήνας του αφηγηματικού marketing. Συνεπώς η αφήγηση της ιστορίας εφαρμόζεται σε ολόκληρη τη στρατηγική μιας εταιρείας, επιτρέποντάς της να απευθύνεται σε διαφορετικά κοινά και διαφορετικά ζητήματα, ενώ αυτά μεταβάλλονται και αλλάζουν.

Ενώ το Content Marketing ανοίγει την ευκαιρία στις επωνυμίες να δημιουργήσουν και να χρησιμοποιήσουν περιεχόμενο για να επινοήσουν την ιστορία της επωνυμίας, το Narrative Marketing υποστηρίζει την ανάγκη να σχεδιαστεί ένας κόσμος ιστορίας που να ενσωματώνει τόσο την κανονική (ή την «επίσημη») ιστορία από το περιεχόμενο της επωνυμίας ως καθώς και ιστορίες από τους πρόσθετους παραπόταμους πελατών, εργαζομένων και κοινού.

Αυτή η ολιστική διαχείριση της αφήγησης μιας μάρκας είναι που δημιουργεί αξία  με πιστούς, αφοσιωμένους και συναισθηματικά συνδεδεμένους ακολούθους-πελάτες της μάρκας. Για να γίνει αυτό, οι μάρκες πρέπει να επιλέγουν προσεκτικά τις ιστορίες τους ενώ Οι πελάτες ταυτίζονται με αυτές.

Πληροφορίες από AdAge

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.