22 Ιαν 2025
READING

Οι Ευρωπαίοι χάνουν τους Κινέζους πελάτες τους

3 MIN READ

Οι Ευρωπαίοι χάνουν τους Κινέζους πελάτες τους

Οι Ευρωπαίοι χάνουν τους Κινέζους πελάτες τους

Έχουν περάσει πάνω από δύο χρόνια από τότε που οι Κινέζοι τουρίστες συνέρρεαν στην Ευρώπη στηρίζοντας σημαντικά τους λιανοπωλητές πολυτελείας.

Πλέον παρατηρεί κανείς λιγότερους Ασιάτες στις ουρές έξω από τις μπουτίκ Louis Vuitton, Hermes και Balenciaga. Παράλληλα η γνώση της κινέζικης γλώσσας, που κάποτε ήταν το κλειδί για μια θέση στην εξυπηρέτηση πελατών, αποδεικνύεται λιγότερο χρήσιμη για το προσωπικό των καταστημάτων.

Από τις αρχές του 2020, η κυβέρνηση της Κίνας δύσκολα αφήνει κανέναν να βγει ή να μπει στη χώρα της. Μέχρι και το δεύτερο εξάμηνο του 2022 δεν έχουν αλλάξει πολλά όσον αφορά τον αριθμό των Κινέζων επισκεπτών στην Ευρώπη. Οι Financial Times ανέφεραν ότι μέχρι το 2025 ο κινεζικός τουρισμός δεν θα επανέλθει στα επίπεδα που ήταν πριν την πανδημία.

Καθώς οι Κινέζοι αγοραστές δεν αναμένεται να ανακτήσουν την κυρίαρχη δύναμη στους κεντρικούς δρόμους που είχαν το 2019, φίρμες πολυτελείας αυξάνουν την παρουσία τους στην Κίνα με νέα καταστήματα και περιοχές, όπως οι πόλεις δεύτερης και τρίτης βαθμίδας,δηλαδή μικρότερες πόλεις από το Πεκίνο και την Σανγκάη.

Πριν από τον Covid, οι Κινέζοι αγοραστές συνήθιζαν να αγοράζουν είδη πολυτελείας από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, όπου η αφορολόγητη αγορά σήμαινε ότι οι τιμές ήταν χαμηλότερες από ό,τι στην Κίνα.

Οι Κινέζοι αγοραστές αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα των αφορολόγητων πωλήσεων. Σύμφωνα με στοιχεία των duty free Global Blue και VisitBritain στο Ηνωμένο Βασίλειο οι επισκέπτες από την Κίνα αποτελούν μόλις το 5% των επισκεπτών εκτός ΕΕ, αλλά το 32% όλων των αφορολόγητων αγορών.

Οι ξένοι πελάτες απαιτούν λιγότερη προσπάθεια από τους πωλητές. Έχουν προκαθορισμένες απαιτήσεις και μικρότερο χρονικό περιθώριο για να κάνουν τις αγορές τους, πριν επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Οι ντόπιοι μπορεί να κάνουν πολλές επισκέψεις στο ίδιο κατάστημα, να ψωνίζουν σε περιόδους προσφορών, έχοντας και τη δυνατότητα να επιστρέψουν τα προϊόντα που αγόρασαν.

Εντυπωσιακή ήταν η αύξηση στις πωλήσεις των ειδών πολυτελείας στην Κίνα τα δύο χρόνια της πανδημίας. Συγκεντρωτικά στοιχεία της Bain & Company έρχονται να επιβεβαιώσουν την τάση, που αναδεικνύουν το ένα μετά το άλλο και τα μεγάλα brands πολυτελείας σχετικά με τα έσοδά τους από την ταχέως αναπτυσσόμενη κινεζική αγορά.Κάποιες μάρκες, μάλιστα, κατέγραψαν αύξηση μέχρι και 70%, σε πείσμα των κοινωνικοοικονομικών προκλήσεων που πρόεκυψαν το τελευταίο διάστημα.

Ειδικότερα, το 2020 καταγράφηκε άνοδος κατά 48% στις πωλήσεις των ειδών πολυτελείας, την οποία διαδέχτηκε ένα +36% το 2021. Αυτή η άνοδος αντιστοιχεί σε ένα μερίδιο 21% της Κίνας στην παγκόμια αγορά πολυτελείας για το 2021, από το 20% που ήταν το 2020. Ωστόσο, οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτό το μερίδιο θα συνεχίσει να μεγαλώνει, ώστε το 2025 η κινεζική αγορά να έχει διογκωθεί στη μεγαλύτερη στα είδη πολυτελείας διεθνώς.

Διαβάστε ακόμα: 3 νέες κατηγορίες πολυτελούς ανάπτυξης στην Κίνα

Σύμφωνα με τους ερευνητές, βασικοί λόγοι για την τόσο γρήγορη ανάπτυξη της κινεζικής αγοράς  πολυτελείας, στάθηκαν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, που δεν επέτρεψαν στη ανερχόμενη μεσαία τάξη να ταξιδέψει για τις αγορές της, οπότε και έκανε τα ψώνια της από το σπίτι, κάτι που αντικατοπτρίζεται, εξάλλου, και στην αύξηση κατά 56% των online αγορών.

Με πληροφορίες από το Fashion United

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.