19 Απρ 2024
READING

Έρευνα | Δυναμιτίζονται οι προοπτικές του 2023 για την εστίαση σε Ελλάδα και εξωτερικό

3 MIN READ

Έρευνα | Δυναμιτίζονται οι προοπτικές του 2023 για την εστίαση σε Ελλάδα και εξωτερικό

Έρευνα | Δυναμιτίζονται οι προοπτικές του 2023 για την εστίαση σε Ελλάδα και εξωτερικό

Κανείς δεν περίμενε ότι μετά από σχεδόν δύο χρόνια αναστολής λειτουργίας και σημαντικού περιορισμού της δραστηριότητας των επισιτιστικών επιχειρήσεων ανά τον κόσμο, θα ακολουθούσε μια ενεργειακή και οικονομική κρίση που γιγαντώνεται μέρα με τη μέρα, διαψεύδοντας κάθε προσδοκία ανάκαμψής τους.

Το αποτύπωμα της αιφνίδιας αλλαγής των μελλοντικών προοπτικών αποτυπώνεται στην διεθνή αγορά, με την πλειοψηφία των επιχειρηματιών εστίασης -σε ποσοστό 88%- να τηρούν στάση αναμονής για το 2023, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας προγραμμάτων πιστότητας πελατών Rewards Network που διενεργήθηκε το καλοκαίρι με τη συμμετοχή χιλίων επιχειρήσεων στις ΗΠΑ.

Διαβάστε ακόμα: Ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη: πού οφείλεται, τι έρχεται

Εν μέσω ανησυχιών για τον πληθωρισμό και προβλημάτων ρευστότητας, τα εστιατόρια που συμμετείχαν στην έρευνα σε ποσοστό 91% προχώρησαν ήδη σε αυξήσεις των προσφερόμενων προϊόντων και υπηρεσιών, εξαιτίας εκτίναξης του κόστους λειτουργίας, ενέργειας, πρώτων υλών, εμπορευμάτων και καυσίμων.

Σε αντίθεση με τις επικρατούσες αφηγήσεις για επικείμενη ύφεση και συνεχιζόμενη έλλειψη εργατικού δυναμικού λόγω παγώματος προσλήψεων, ωστόσο, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες των επισιτιστικών επιχειρήσεων (88%) τηρούν μια στάση ουδέτερης αναμονής για το τι θα φέρει το μέλλον. Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι σε ποσοστό 20% ανέμεναν περικοπές στις εξόδους των πελατών τους ή μείωση της συχνότητας παραγγελιών, πιστεύουν ότι υπάρχει αχτίδα αισιοδοξίας για το μέλλον χάρη στην αφοσίωση των πελατών τους, με το 54% των εστιατορίων να αναμένει η συχνότητα των επισκέψεων στα καταστήματά τους να φτάσει ή να ξεπεράσει τα προπανδημικά επίπεδα.

Διαβάστε ακόμα: Η πανδημία ξεπέρασε κατά πολύ την ζημιά της οικονομικής κρίσης του 2008 στην Αμερική

Δεν διαφέρει πολύ η εικόνα που έχει διαμορφωθεί στην εγχώρια αγορά, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ η οποία πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο, αφού και στη χώρα μας το πρώτο εξάμηνο του 2022, έξι στις 10 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (59,2%) αναγκάστηκαν να αυξήσουν τις τιμές πώλησης των προϊόντων τους.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 καταγράφεται αξιόλογη ανάκαμψη, η οποία δημιούργησε αρχικά κλίμα αισιοδοξίας για την σταδιακή επάνοδο της εστίασης σε επίπεδα προ πανδημίας. Ωστόσο η τάση αυτή επισκιάστηκε από τα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας που παρουσίασαν οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις λόγω της ενεργειακής κρίσης. Είναι ενδεικτικό ότι έξι στις 10 επιχειρήσεις το 2021 έκλεισαν με ζημιές, ενώ ο αριθμός των πελατών και οι ποσότητες των παραγγελιών συρρικνώθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2022 για το 52,9% και το 63,7% αντίστοιχα σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Η σταθεροποίηση της κατάστασης των επισιτιστικών επιχειρήσεων συνδυάζεται με επιπλέον σημάδια ανάτασης, λόγω της καλής τουριστικής περιόδου η οποία μπορεί να επιτρέψει την αναπλήρωση μέρους των απωλειών σε όσες επιχειρήσεις επωφελούνται από τον τουρισμό.

Με πληροφορίες από RestaurantDive και ΓΣΕΒΕΕ

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.