25 Απρ 2024
READING

Έρευνα | Η διαφήμιση στο TikTok δεν αποδίδει όσο θα περίμεναν τα brands

4 MIN READ

Έρευνα | Η διαφήμιση στο TikTok δεν αποδίδει όσο θα περίμεναν τα brands

Έρευνα | Η διαφήμιση στο TikTok δεν αποδίδει όσο θα περίμεναν τα brands

Το TikTok είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες social media πλατφόρμες στον κόσμο. Η πασίγνωστη πλατφόρμα που κατάφερε μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να προσελκύσει δισεκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως, παρά την ταχύτατη ανάπτυξή της, δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των εταιρειών που επέλεξαν την εφαρμογή ως το διαφημιστικό τους κανάλι.

 Το TikTok είναι ένα σχετικά καινούριο μέσο, αφού δημιουργήθηκε μόλις το 2017. Στην πλατφόρμα του ενώνει την κοινωνική δικτύωση με τη μουσική σε ένα πρωτότυπο feed αυτοσχέδιων βίντεο. H δημοτικότητα του εκτινάχθηκε στα ύψη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς οι μηνιαίοι ενεργοί χρήστες αυξήθηκαν από 507 εκατομμύρια στο τέλος του 2019 σε πάνω από 1 δισεκατομμύριο τον Σεπτέμβριο του 2021. Μάλιστα, το 2022 αναδείχτηκε στην εφαρμογή που έχουν κατεβάσει οι περισσότεροι χρήστες αυτή την χρονιά.

Το TikTok είναι η πλατφόρμα που ψάχνουν οι εταιρείες. Οι τελευταίες αναζητούν να βρουν πλατφόρμες που επιτρέπουν τη σχετικότητα στο περιεχόμενο και οδηγούν στη σύνδεση με τους επισκέπτες, κάτι που είναι αυτό που τελικά προσελκύει τα νεότερα ακροατήρια. Έτσι, πολλά είναι τα brands που έχουν στραφεί στο TikTok για να αποκτήσουν πρόσβαση στο τεράστιο παγκόσμιο κοινό του. Nike, L’Oreal, Toyota είναι κάποια από τα μεγάλα brands που επιλέγουν το TikTok. Υπάρχουν, όμως, και πάρα πολλά μικρότερα.

 Διαβάστε επίσης: Γιατί το TikTok εγκαταλείπει τα σχέδιά του για ανάπτυξη του live shopping

Στο πλαίσιο αυτό, οι κακές αποδόσεις του TikTok έχει δημιουργήσει προβληματισμούς στις εταιρείες που επένδυσαν σε αυτό. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την σύμφωνα με την πλατφόρμα αναλυτικών στοιχείων Measured, η οποία συλλέγει δεδομένα από μεγάλους πελάτες για κάθε 1 δολάριο που ξόδεψαν οι μάρκες στο TikTok εκείνο τον μήνα, είδαν μέση απόδοση 0,52 $, έναντι 1,56 $ στο Facebook και το Instagram. Έτσι, οι εταιρείες καλούνται να αποφασίσουν εάν το TikTok είναι καλύτερο από τις άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης στις οποίες έχουν βασιστεί για να προσεγγίσουν νέους αγοραστές.

Ειδικότερα σήμερα που οι προκλήσεις που ταράζουν την παγκόσμια οικονομία, ασκείται μεγαλύτερη πίεση στις εταιρείες για τον έλεγχο των προϋπολογισμών τους, σε συνδυασμό με την ανάγκη να διατηρηθεί η ανάπτυξή τους. Έτσι, μια πιο συντηρητική προσέγγιση και οι περικοπές από το, συχνά κοστοβόρο, marketing, είναι μια αναμενόμενη αντίδραση.

Δημιουργείται, λοιπόν, το ερώτημα αξίζει να επενδύσει κάποιος σε διαφημίσεις στο TikTok, τη στιγμή που δεν αποδίδουν όπως πρέπει;

Οι ειδικοί του κλάδου λένε ναι. Ακριβώς λόγω των δυσμενών συνθηκών, οι εταιρείες θα πρέπει να επενδύσουν περισσότερο στο marketing, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στο συνεχώς πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον και να παραμείνουν στον “αφρό”, επενδύοντας στο μέλλον, τότε που θα αρχίσει η κρίση να αμβλύνεται.

Διαβάστε επίσης: Oι αλλαγές του Instagram στέλνουν τους χρήστες στο TikTok

Το TikTok εξακολουθεί να αποτελεί μία ευκαιρία για τις επιχειρήσεις, καθώς η ίδια η εφαρμογή εξακολουθεί να εξελίσσεται και να αναπτύσσεται, καθώς έχει πολλούς χρήστες και είναι πιο οικονομικό από άλλες πλατφόρμες. Το φετινό καλοκαίρι, οι διαφημίσεις στο TikTok κόστιζαν κατά μέσο όρο 9,46 $ ανά χίλιες εμφανίσεις, σε σύγκριση με 14,12 $ για το Facebook και το Instagram, σύμφωνα με την πλατφόρμα αναλυτικών στοιχείων Measured. Μάλιστα, παρατηρείται αύξηση της ζήτησης ενός προϊόντος εξαιτίας των διαφημίσεων στο TikTok, ενώ, παράλληλα, μία εταιρεία μπορεί να χτίσει το brand story και loyalty της.

Η ίδια η πλατφόρμα TikTok επεσήμανε ότι αρκετές μάρκες έχουν πραγματοποιήσει επιτυχημένες διαφημιστικές καμπάνιες στην πλατφόρμα της, αναφέροντας παραδείγματα όπως η Aerie και η Ray-Ban. Πρόσθεσε ότι αναπτύσσει συνεχώς εργαλεία για να βοηθήσει τις μάρκες και τους δημιουργούς να συνδεθούν με τους αγοραστές, όπως οι διαφημίσεις απευθείας αγορών που εισήγαγε πρόσφατα, οι οποίες δίνουν στους διαφημιζόμενους νέους τρόπους να αναδεικνύουν προϊόντα.

Όπως επισημαίνεται, για τις αποδόσεις στις διαφημίσεις TikTok την ευθύνη έχουν οι ίδιες οι εταιρείες, καθώς εκείνες δεν επιλέγουν τις σωστές φόρμουλες για τη διαφήμιση σε αυτό, σε αντίθεση με άλλες πλατφόρμες όπου έχουν πολυετή εμπειρία και ειδικούς για να αξιοποιήσουν.

Φυσικά, το TikTok δεν είναι το νέο Facebook υπό την έννοια ότι το τελευταίο απορροφά, ακόμα, το 80% του προϋπολογισμού marketing των επιχειρήσεων. Ωστόσο, η νέα πλατφόρμα αποτελεί το μέρος που κάνει πλέον τις επιχειρήσεις γνωστές στο κοινό, αφού εκεί βρίσκονται οι καταναλωτές της νέας γενιάς Z. Δεν είναι τυχαίο ότι τα περισσότερα μεγάλα brands, όπως η Nike και η Disney χρησιμοποιούν το TikTok για διαφήμιση.

Πληροφορίες από Business of Fashion

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.