19 Απρ 2024
READING

Tάση | Oι νέες startups και τα DTC brands επικεντρώνονται στο χτίσιμο κοινότητας

3 MIN READ

Tάση | Oι νέες startups και τα DTC brands επικεντρώνονται στο χτίσιμο κοινότητας

Tάση | Oι νέες startups και τα DTC brands επικεντρώνονται στο χτίσιμο κοινότητας

Το μοντέλο της κοινότητας θεωρείται «το χρυσό παιδί του μάρκετινγκ». Χάρη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι επιχειρήσεις προσπαθούν να δημιουργήσουν κοινότητες, ώστε να προσεγγίσουν νέο και παλιό κοινό. Ειδικότερα για τις startups και τα DTC brands φαίνεται πως το χτίσιμο κοινότητας είναι η ιδανική λύση ανάπτυξης.

Το μάρκετινγκ της κοινότητας, ή community marketing, είναι ένα μοντέλο που εστιάζει στη σύνδεση μιας μάρκας με μια ομάδα ανθρώπων που μοιράζονται παρόμοια ενδιαφέροντα και αξίες. Παράλληλα με τις κοινές προτιμήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος των κοινοτήτων είναι το αίσθημα του ανήκειν και η συναισθηματική σύνδεση.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί τα brands δίνουν τόση σημασία στη δημιουργία κοινότητας;

Το μοντέλο αυτό φαίνεται να υιοθετούν πολλές νέες startups και DTC brands για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές πιέσεις της εποχής. Ο λόγος είναι απλός: το Community Marketing, όταν γίνεται σωστά, δίνει στις επιχειρήσεις μία ευκαιρία για καλύτερη κατανόηση των πελατών τους και παρέχει ένα αυθεντικό σημείο επαφής για μια σειρά πρωτοβουλιών, όπως ο χειρισμός παραπόνων πελατών και η συλλογή σχολίων για τα προϊόντα.

Πιο αναλυτικά, μια ισχυρή κοινότητα βοηθά στη δημιουργία σταθερού καταναλωτικού κοινού, καθώς τα μέλη της αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και βασίζονται το ένα στο άλλο για αποφάσεις αγοράς. Οι κοινότητες δημιουργούνται από πρόθυμους υποστηρικτές που προτείνουν προϊόντα και εγγυώνται την ποιότητά τους. Ανάλογα με τον τρόπο δημιουργίας μιας κοινότητας, μπορούν επίσης να αναπτυχθούν οργανικά, καθώς τα μέλη μπορούν να προσκαλέσουν και άλλους να συμμετάσχουν σε αυτή την κοινότητα.

Ωστόσο, η δημιουργία μιας κοινότητας δεν είναι εύκολη. Είναι δύσκολο να μετρηθεί ο αντίκτυπος των κοινοτήτων και είναι επίσης δύσκολο να δημιουργηθούν μηνύματα υψηλής στόχευσης. Οι εταιρείες πρέπει επίσης να είναι πρόθυμες να αντιμετωπίσουν αρνητικά σχόλια με ειλικρίνεια, να μιλούν ανοιχτά και να συνεργάζονται στενά με τα μέλη της κοινότητας για να κατανοήσουν πραγματικά τις ανάγκες τους.

Το Community Marketing απαιτεί από τις επιχειρήσεις να επενδύσουν αρκετό χρόνο στο χτίσιμο και την υποστήριξη της κοινότητας, να είναι διαθέσιμες να ακούνε τα μέλη της, να λαμβάνουν πληροφορίες και να επικοινωνούν συνεχώς.

Φυσικά, υπάρχουν ορισμένες κατηγορίες ή τύποι εταιρειών που προσφέρονται καλύτερα για μια στρατηγική οικοδόμησης κοινότητας από άλλες. Για παράδειγμα, για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε θέματα υγείας το μοντέλο της κοινότητας φαίνεται ιδανικό. Όπως το έθεσαν οι ιδρυτές startups που σχετίζονται με την υγεία, το να ξοδεύουν χρόνο μιλώντας με πελάτες για θέματα που επηρεάζουν τη ζωή τους μέρα με τη μέρα ήταν ένας σημαντικός τρόπος για να αποκτήσουν κοινό από νωρίς και είναι κάτι που ελπίζουν να συνεχίσουν καθώς οι εταιρείες τους μεγαλώνουν.

Διαβάστε ακόμα: Η συναισθηματικά συνδεδεμένη κοινότητα των πελατών με τις μάρκες οδηγεί σε καλύτερο marketing

Οι κοινότητες ανθούν μέσα στα πιο δημοφιλή μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανάλογα με το είδος και το κοινό της εταιρείας, ενώ τελευταία υπάρχει και μια νέα προσθήκη στις διαθέσιμες εφαρμογές δικτύωσης και επικοινωνίας. Πολλές startups που επιτυχώς έχουν δημιουργήσει κοινότητες έχουν στραφεί σε αυτήν τη νέα social πλατφόρμα επικοινωνίας που γίνεται όλο και πιο δημοφιλής, την Geneva. Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της εφαρμογής, πρόκειται για μία «νέα, πιο οργανωμένη εφαρμογή επικοινωνίας για ομάδες, συλλόγους και κοινότητες». Η εταιρεία δεν κοινοποιήσει αριθμούς χρηστών, αλλά υποστηρίζει ότι, εκτός από τους Gen Z-ers, μεταξύ των οποίων γίνεται όλο και πιο δημοφιλής, «εκατοντάδες» brands την χρησιμοποιούν.

Η δημιουργία μιας κοινότητας γύρω από την επιχείρηση είναι μια στρατηγική που έχει αποκτήσει μεγάλη σημασία στις νέες και μικρές επιχειρήσεις, λόγω της ανόδου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και αναδεικνύεται πλέον σε ζωτικής σημασίας για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. 

Με πληροφορίες από Modern Retail
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.