20 Απρ 2024
READING

Έρευνα | Οι εταιρείες δεν αξιοποιούν νέες τεχνολογίες λόγω έλλειψης κατάλληλου προσωπικού

4 MIN READ

Έρευνα | Οι εταιρείες δεν αξιοποιούν νέες τεχνολογίες λόγω έλλειψης κατάλληλου προσωπικού

Έρευνα | Οι εταιρείες δεν αξιοποιούν νέες τεχνολογίες λόγω έλλειψης κατάλληλου προσωπικού

Οι πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις δείχνουν ότι το μέλλον της επιχειρηματικότητας βρίσκεται στην τεχνολογία, καθώς οι εφαρμογές της καλύπτουν όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων τους. Με την ψηφιοποίηση των αρχείων διευκολύνεται η προσαρμογή εγγράφων, οι συμφωνίες χρηστών όπως και τα πρότυπα των συμβάσεων. Σημαντική βοήθεια έρχεται από την τεχνολογία και στην προσέγγιση και την επικοινωνία με το πελατειακό κοινό. Οι δυνατότητες της ανάλυσης δεδομένων βοηθούν στη λήψη αποφάσεων, η μηχανική μάθηση απλοποιεί τις διαδικασίες, η ασφάλεια, η ταχύτητα και η ακρίβεια που προσφέρει το cloud βελτιστοποιούν τις λειτουργίες λογισμικού, όλες οι καινοτομίες παρέχουν τα εφόδια για την ταχύτερη ανάπτυξη μιας επιχείρησης.

Παρά την υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών, όμως, πολλές επιχειρήσεις δεν σημειώνουν την αποτελεσματικότητα που θα ήθελαν. Μια νέα έκθεση από το Economist Impact, που ανατέθηκε από την Cognizant, τοποθετεί την αιτία του φαινομένου αυτού στην έλλειψη κατάλληλου προσωπικού, δηλαδή ανθρώπων που θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν στο έπακρο αυτές τις νέες τεχνολογίες.

Με δεδομένο τον ανταγωνισμό για την εύρεση ταλαντούχου προσωπικού, κατά βάση στον τεχνολογικό τομέα, και καθώς σε πολλές χώρες το φαινόμενο της «Μεγάλης Παραίτησης» βρίσκεται σε ακόμα εξέλιξη, τα βασικά tasks της ψηφιοποποίησης, όπως η αναβάθμιση του UX, η εφαρμογή τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης, το «migration» σε cloud, η κυβερνοασφάλεια, αποκτούν έναν επιπλέον βαθμό δυσκολίας

Διαβάστε ακόμα: Τάση: Οι εταιρείες στρέφονται στις μαθητείες για ταλαντούχους υπαλλήλους

Πιο αναλυτικά, περισσότεροι από το 60% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να ξεκινήσουν ή έχουν ήδη αρχίσει να χρησιμοποιούν νέες τεχνολογίες. Σε αυτήν την περίπτωση, οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων δήλωσαν ότι ενδιαφέρονται περισσότερο για την υιοθέτηση του cloud computing, σε σύγκριση με καινοτομίες όπως ο κβαντικός υπολογισμός, το blockchain ή η εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα.

Ωστόσο, περίπου το 50% των ερωτηθέντων είπε ότι δεν κερδίζουν κάτι περισσότερο από τις νέες τεχνολογίες και περίπου το 46% δήλωσε ότι οι εταιρείες τους δεν τους αναγκάζουν να αναπτύξουν και να χρησιμοποιήσουν αυτές τις προηγμένες τεχνολογίες.

Τελικά, καταλήγουν οι ειδικοί, η τεχνολογική αναβάθμιση δεν είναι τόσο ζήτημα εύρεσης των κατάλληλων τεχνολογιών, όσο ζήτημα εύρεσης των κατάλληλων ανθρώπων για να τις εφαρμόσουν. Σε αυτό συμφωνούν επαγγελματίες του κλάδου διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, που βλέπουν ότι ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν μεγάλες εταιρείες είναι η έλλειψη εργαζομένων με σπουδές ή εξειδίκευση στις υπολογιστικές επιστήμες.

Η EY ανέφερε σε έρευνά της τον Απρίλιο του 2022 ότι το 53% των στελεχών δήλωσαν ότι δίνουν προτεραιότητα στα δεδομένα και στην ανάλυση ως βραχυπρόθεσμες επενδύσεις. Ωστόσο, 1 στους 5 είπε ότι η έλλειψη ταλαντούχων μηχανικών αποτελούσε εμπόδιο για την εκτέλεση αυτών των ψηφιακών στρατηγικών.

Διαβάστε ακόμα: Τα brands επενδύουν στην εκπαίδευση | Η PepsiCo καλύπτει δίδακτρα για 100.000 εργαζoμένους

Ακόμα, μια έκθεση του Ιουνίου του 2022 από την Coursera πρότεινε ότι οι δεξιότητες της τεχνολογίας και της επιστήμης δεδομένων είχαν μειωθεί στους εργαζομένους στις ΗΠΑ το 2021, παρά το γεγονός ότι η ικανότητα μάρκετινγκ, ηγεσίας και επιχειρησιακής στρατηγικής ήταν σε ανοδική πορεία για τους Αμερικανούς εργαζόμενους.

Σύμφωνα με τον Jeff Maggioncalda, διευθύνοντα σύμβουλο της Coursera, η λύση βρίσκεται στις επενδύσεις για την ανάπτυξη τόσο των ανθρώπινων όσο και των τεχνολογικών δεξιοτήτων.

Η αναβάθμιση των προσόντων του προσωπικού, η εκπαίδευσή του με βάση τις εξελισσόμενες τεχνολογικές ανάγκες, αποκτά λοιπόν θεμελιακό ρόλο στην ανάπτυξη μιας επιχείρησης – αν και δεν πρόκειται για ένα εγχείρημα δίχως προκλήσεις, που περιλαμβάνουν από τον σχεδιασμό των κατάλληλων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, μέχρι το να καθοριστεί ποιοι υπάλληλοι είναι ιδανικοί για το καθένα από αυτά.

Καθώς παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα στις περισσότερες βιομηχανίες, ειδικά όσον αφορά το εργατικό δυναμικό τους, ο εκσυγχρονισμός μιας επιχείρησης, η αναβάθμισή της με βάση τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις, ώστε να συνεχίσει να αναπτύσσεται προσφέροντας αξία στους πελάτες της, εξελίσσεται σε σπαζοκεφαλιά για πολλές μεγάλες εταιρείες. Γιατί, για να επιτευχθεί αυτός ο εκσυγχρονισμός, απαιτούνται οι κατάλληλοι άνθρωποι, εκείνοι που θα έχουν γνώση των νέων τεχνολογιών, που θα μπορούν να εισαγάγουν μια πιο φρέσκια κουλτούρα σε μια εταιρεία, που θα προσφέρουν την τεχνογνωσία που απαιτούν τα επόμενα βήματά της.

Mε πληροφορίες από HR Dive
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.