18 Ιαν 2025
READING

3 λάθη στρατηγικής στην προώθηση μιας startup

4 MIN READ

3 λάθη στρατηγικής στην προώθηση μιας startup

3 λάθη στρατηγικής στην προώθηση μιας startup

Οι startups πρωταγωνιστούν τα τελευταία χρόνια στον χώρο των επιχειρήσεων, προσελκύοντας επενδυτές από διάφορους κλάδους. Από τα μεγαλύτερα success stories startup στην Ελλάδα είναι αυτό της Viva Wallet, η οποία έγινε unicorn company με κεφαλαιοποίηση άνω του 1 δισ. δολαρίων – 2 δισεκατομμύρια αποτιμάται το 100% των μετοχών της.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλές άλλες startups, που αν ξεκίνησαν με ευοίωνες προβλέψεις, δεν τα κατάφεραν. Οι ειδικοί εντοπίζουν την αποτυχία τους σε 3 λάθη στρατηγικής στην προώθηση των εταιρειών αυτών:

Λάθος #1 – Εστιάζουν σε πολλές και ασήμαντες πληροφορίες

Πολλές εταιρείες πιστεύουν ότι για να ξεχωρίσουν, πρέπει να επιδείξουν το μεγαλείο του προϊόντος τους και να τονίσουν όλες τις μικρές λεπτομέρειες που το ξεχωρίζουν από τον ανταγωνισμό. Αυτό όμως είναι περιττό, καθώς οι καταναλωτές δεν ενδιαφέρονται για το προϊόν καθαυτό, διότι δεν γνωρίζουν ούτε αυτό ούτε το brand. Ενδιαφέρονται για το πώς θα αισθάνονται άμα αγοράσουν το προϊόν.

Διαβάστε ακόμα: H οικονομική κρίση χτυπά ακόμα και τις τεχνολογικές εταιρείες

Επομένως, οι εταιρείες που θέλουν να πετύχουν και να ξεχωρίσουν πρέπει να επικεντρωθούν στο κοινό-στόχος τους και συγκεκριμένα, πώς θέλουν να βλέπουν και να αισθάνονται οι πελάτες τους για το προϊόν τους.

Το πιο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα αυτής της στρατηγικής αποτελεί η καμπάνια «Think Different» της Apple. Ο Steve Jobs, ιδρυτής της Apple, ήξερε τι θα ένιωθαν οι πιθανοί πελάτες όταν έβλεπαν την καμπάνια της Apple. Συνδέοντας το εμπορικό σήμα της Apple με το σλόγκαν «Σκέψου διαφορετικά», ο Jobs γνώριζε ότι η Apple θα κερδίσει για πάντα μια θέση στις καρδιές των οραματιστών και των ανθρώπων που τολμούν να είναι διαφορετικοί, συνδυάζοντας το brand Apple ως έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης και ύπαρξης στον κόσμο. Το brand, δηλαδή, στο μυαλό των καταναλωτών,  αντιπροσώπευε-συμβόλιζε τολμηρή εκδοχή του εαυτού τους.

Λάθος #2 – Προώθηση των προϊόντων αντί για προσέλκυση του κοινού-στόχου

Οι μάρκες που βασίζονται στην προώθηση των προϊόντων και υπηρεσιών τους, δεν έχουν την ίδια επιτυχία με τις εταιρείες που επικεντρώνονται στην προσέλκυση των πελατών τους μέσω της αφήγησης της ιστορία τους με τρόπο που να εντυπωσιάζει και να τραβάει την προσοχή των μελλοντικών τους πελατών.

Με αυτόν τον τρόπο, οι καταναλωτές θα νιώθουν ότι γνωρίζουν το ίδιο το brand και τους ανθρώπους τους. Έτσι, καλλιεργείται μία σχέση εμπιστοσύνη μεταξύ τους, ενώ, παράλληλα, το brand μπορεί να δείξει στους καταναλωτές πώς να σκέφτονται για αυτό.

Διαβάστε ακόμα: Ψηφίστηκαν οι νέοι νόμοι ελέγχου της Big Tech από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Άλλωστε, ζούμε σε μια ψηφιακή εποχή όπου οι άνθρωποι βομβαρδίζονται συνεχώς από διαφημίσεις. Οι περισσότεροι καταναλωτές έχουν βαρεθεί τις εταιρείες να τους λένε πόσο καλές είναι. Οι άνθρωποι θέλουν να είναι σε επαφή με μάρκες που εμπιστεύονται, όχι με μάρκες που προβάλλουν διαφημίσεις που προβάλλουν πόσο ανώτερες είναι.

Λάθος #3 – Παραμέληση του ιδρυτή

Ένα άλλο συνηθισμένο λάθος που κάνουν οι περισσότερες νεοσύστατες εταιρείες -κυρίως οι εταιρείες τεχνολογίας- είναι ότι αφήνουν το πρόσωπο και τη φωνή του ιδρυτή εκτός των προσπαθειών τους να συστήσουν το brand στους καταναλωτές.

Οι άνθρωποι θέλουν να συνδεθούν με τους ανθρώπους που αποτελούν το brand, αλλιώς δυσκολεύονται να σχετιστούν με το εμπορικό σήμα. Η μάρκα είναι μια ζωντανή οντότητα, στην οποία σημαντικό ρόλο παίζει ο ιδρυτής. Άρα, δεν γίνεται να βρίσκεται στην αφάνεια, διότι οι καταναλωτές θέλουν να γνωρίζουν τον δημιουργό της οντότητάς αυτής.

Ειδικότερα σήμερα, σε έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι λαχταρούν την αυθεντική σύνδεση περισσότερο από ποτέ, η γνωριμία τους με τον ιδρυτή μιας εταιρείας είναι απαραίτητη. Άλλωστε, γνωρίζοντας τον δημιουργό του brand, συνδέονται ταυτόχρονα βαθιά με την εταιρεία και το εμπορικό σήμα.

Οι εταιρείες αντιμετωπίζουν μια μακρά λίστα προκλήσεων, από παρατεταμένα σημεία συμφόρησης στην αλυσίδα εφοδιασμού έως τον πληθωρισμό και το κόστος συναλλάγματος. Ο μόνος τρόπος, σύμφωνα με τους αναλυτές, να προστατευτεί κάποια εταιρεία, ανεξαρτήτως του μεγέθους της και της ισχύος της, είναι μέσω της σωστής στρατηγικής.

Πληροφορίες από Entrepreneur

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.