21 Δεκ 2024
READING

Οι βασικές αρχές του sustainable marketing

4 MIN READ

Οι βασικές αρχές του sustainable marketing

Οι βασικές αρχές του sustainable marketing

Καθώς το κοινό ολοένα και περισσότερο προσπαθεί να κάνει συνειδητοποιημένες αγορές, απαιτώντας από τις μάρκες να εφαρμόζουν μια φιλοσοφία βιωσιμότητας στη δημιουργία των προϊόντων τους και στον τρόπο που λειτουργούν, τα brands αποφασίζουν να υιοθετήσουν μία νέα στάση στον τρόπο που παρουσιάζουν την ταυτότητά τους, ανοίγοντας τα χαρτιά τους και παραδεχόμενα τα μη-βιώσιμα λάθη τους.

Η απόλυτη διαφάνεια, η διάθεση να είναι μια μάρκα ανοιχτή κοινοποιώντας τη σκληρή αλήθεια για τα ελαττώματά της, ακόμα και αποφεύγοντας συνειδητά να υιοθετήσει την ταυτότητα του «sustainable» brand, με σκοπό να κερδίσει τη “συγχώρεση” και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, φαίνεται ότι είναι το επόμενο θαρραλέο βήμα στο sustainable marketing.

Το sustainable marketing, που αναφέρεται επίσης ως “πράσινο” μάρκετινγκ, είναι όταν μια εταιρεία εστιάζει σε κοινωνικές και περιβαλλοντικές επενδύσεις ως στρατηγική μάρκετινγκ. Οι εταιρείες συχνά επικρίνονται για σπατάλες και παραπλανητική διαφήμιση. Για να αντισταθμίσουν αυτό το είδος δημοσιότητας, περισσότερες εταιρείες στρέφονται στο μάρκετινγκ βιωσιμότητας.

Ωστόσο, μία επιχείρηση που αποφασίζει να εφαρμόσει αυτού του είδους marketing, θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική. Δεν είναι λίγες οι φορές, όπου εταιρείες κατηγορήθηκαν για greenwashing, προσπαθώντας να εφαρμόσουν στρατηγικές sustainable marketing. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εταιρεία fast fashion H&M, την οποία μήνυσαν οι καταναλωτές για παραπλανητικό sustainable marketing.

Διαβάστε επίσης:  Μήνυση στα H&M από καταναλωτές για παραπλανητικό marketing βιωσιμότητας

Αυτό το λάθος μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στη φήμη μιας επιχείρησης και, κατά συνέπεια, να βλάψει την απόδοσή της. Καθώς το κίνημα βιωσιμότητας προχωρά και κερδίζει δημοτικότητα, οι καταναλωτές γίνονται καλύτεροι στο να εντοπίζουν πότε μία εταιρεία προσπαθεί να τους ξεγελάσει. Έτσι, για το sustainable marketing η ειλικρίνεια είναι η καλύτερη πολιτική.

Σκοπός της επιχείρησης πρέπει να είναι η ίδια η βιωσιμότητα σε κάθε πτυχή της επιχείρησης και με βάση αυτό να σχεδιάζει τις στρατηγικές sustainable marketing, ακολουθώντας τις υπόλοιπες βασικές του αρχές, πέρα από την ειλικρίνεια.

Οι μάρκες αξιολογούν την επιτυχία ή την αποτυχία τους βάσει αριθμών. Η βιωσιμότητα μετατοπίζει αυτή την προοπτική: τα brands πρέπει να αξιολογούν τον εαυτό τους με κάτι πιο σπουδαίο από το οικονομικό κέρδος: την κοινωνική τους αποστολή, η οποία είναι πιο σημαντική από τις πωλήσεις.

Η αποστολή ενός brand διαμορφώνεται, απαντώντας στις ερωτήσεις: χρησιμοποιούνται μη βιώσιμοι πόροι για τη δημιουργία του προϊόντος; Οι συνεργασίες της επιχείρησης έρχονται σε αντίθεση με την αποστολή της μάρκας;

Απατώντας σε αυτές αλλά και άλλες σχετικές ερωτήσεις, ένα brand μπορεί να προσδιορίσει την αποστολή του και να σχεδιάσει στρατηγικές που ευθυγραμμίζονται με αυτήν.Το sustainable marketing έχει να κάνει με τη δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας για το brand. Σε αντίθεση με άλλες τακτικές marketing που επικεντρώνονται στην αύξηση των εσόδων μιας επιχείρησης, το sustainable marketing εξετάζει τρόπους, που μπορεί ένα brand να ευαισθητοποιήσει τους καταναλωτές μέσω των αγορών τους.

Για παράδειγμα, μια μάρκα τροφίμων θα μπορούσε να εκπαιδεύσει το κοινό της σχετικά με τη σημασία της ηθικής καλλιέργειας και την χρήση ανακυκλώσιμων συσκευασιών.

Όμως, για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει μία μάρκα να είναι πολύ προσεκτική, ώστε να μην κουράσει τους καταναλωτές. Για αυτό τον λόγο, πρέπει να βασίζεται στην καινοτομία, τη δημιουργικότητα και, φυσικά, την επαφή-επικοινωνία με το καταναλωτικό της κοινό, ώστε να γνωρίζει τις ανάγκες και τις επιθυμίες του και να δρα βάσει αυτές. Φυσικά, η καινοτομία και η επαφή της μάρκας με το κοινό πρέπει να στηρίζεται στην αυθεντικότητα, αλλιώς δεν θα πετύχει.

Ξεπερνώντας τα βραχυπρόθεσμα εμπόδια, είναι πιο δύσκολο να αγνοήσουμε την επιχειρηματική αξία της βιωσιμότητας. Οι νέες δημογραφικές ομάδες ενδιαφέρονται περισσότερο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και θα απορρίψουν τις μάρκες που θεωρούν ότι δεν συνάδουν με τις κοινωνικές τους αξίες. Σχεδόν το ένα τρίτο των Gen Zers και το 28% των millennials έχουν προβεί σε κάποια ενέργεια, όπως δωρεά ή εθελοντισμό, για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με την Pew Research. Τα προϊόντα που προωθούνται με γνώμονα τη βιωσιμότητα έχουν επίσης προσαρμοστεί αρμονικά στα κανάλια που αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη σημασία για τις εταιρείες.

Πληροφορίες από HubSpot

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.