19 Απρ 2024
READING

Γιατί τα «soft skills» είναι τόσο σημαντικά για τους εργοδότες

4 MIN READ

Γιατί τα «soft skills» είναι τόσο σημαντικά για τους εργοδότες

Γιατί τα «soft skills» είναι τόσο σημαντικά για τους εργοδότες

Οι άνθρωποι που επωμίζονται την διαδικασία των προσλήψεων σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις αναζητούν υποψηφίους που να διαθέτουν τις κατάλληλες δεξιότητες. Οι δεξιότητες αυτές χωρίζονται σε hard skills και soft skills.

Τα hard skills είναι όλες εκείνες οι τεχνικές-γνωστικές δεξιότητες που συνδέονται με την συγκεκριμένη θέση και με το κάθε επάγγελμα χωριστά.

Τα soft skills  είναι οι δεξιότητες που πρέπει να διαθέτουμε ανεξάρτητα από το επάγγελμα που κάνουμε και πλέον οι επιχειρήσεις τις τοποθετούν πολύ ψηλά ως προς τη σημαντικότητά τους. Αυτές οι δεξιότητες είναι τα προσωπικά χαρακτηριστικά και  τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του κάθε ατόμου.

Οι συγκεκριμένες δεξιότητες αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια της ζωής μας μέσω των εμπειριών που βιώνουμε. Ένας σημαντικός τομέας τέτοιων δεξιοτήτων είναι η επικοινωνία. Η αποτελεσματική επικοινωνία με τους συναδέλφους, τους πελάτες και τη διοίκηση απαιτεί επιδεξιότητα και συναισθηματική νοημοσύνη. Η ενσυναίσθηση, η ομαδική εργασία, η προσαρμοστικότητα, η οργάνωση και διαχείριση του χρόνου και η κριτική σκέψη είναι επίσης δεξιότητες που ανήκουν στα soft skills.

Διαβάστε επίσης: Οι δεξιότητες και όχι τα πτυχία είναι το μέλλον στην αγορά εργασίας

Σύμφωνα με έρευνα του 2021 από την αμερικανική μη κερδοσκοπική εταιρεία America Succeeds, σε περισσότερες από 80 εκατομμύρια αγγελίες εργασίας, τα δύο τρίτα των θέσεων θέτουν τα soft skills ως βασικό προσόν που χρειάζονται να έχουν οι υποψήφιοι.  Συγκεκριμένα, τα soft skills που αναζητούνται περισσότερο είναι η επικοινωνία, η επίλυση προβλημάτων και η προσαρμοστικότητα.

Η ίδια έρευνα έδειξε ότι ορισμένοι τύποι θέσεων δίνουν ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα στα soft skills. Πιο αναλυτικά, ήταν τα πιο επιθυμητά προσόντα για το 91% των διοικητικών θέσεων, το 86% των θέσεων εργασίας σε επιχειρήσεις και το 81% των θέσεων εργασίας για μηχανικούς -γεγονός που μπορεί να εκπλήσσει, καθώς είναι ένα πεδίο που γενικά απαιτείται τεχνογνωσία.

Αντίστοιχη έρευνα έδειξε ότι τα πιο soft skills που ενδιαφέρουν τις επιχειρήσεις βάσει της επαγγελματικής εξέλιξης των εργαζομένων ήταν το ομαδικό πνεύμα, η επικοινωνία και η ευελιξία.

Η προσοχή που δίνεται σε αυτά οφείλεται στις νέες εργασιακές συνθήκες λόγω της πανδημίας και της τεχνολογικής ανάπτυξης, καθώς πολλά από τα εξαιρετικά τεχνικά μέρη της εργασίας αυτοματοποιούνται ολοένα και περισσότερο ή αντικαθίστανται από τεχνολογικά εργαλεία. Το ίδιο όμως δεν μπορεί να γίνει και με τα soft skills, τα οποία είναι εξαιρετικά πρακτικά και απαραίτητα, όπως η αποτελεσματικότητα, η ιεράρχηση προτεραιοτήτων, η οργάνωση και η διαχείριση χρόνου. Όλα τα χαρακτηριστικά αυτά γίνονται όλο και πιο κρίσιμα για τους εξ αποστάσεως και τους “υβριδικούς” εργαζόμενους, οι οποίοι πρέπει να δομούν την ημέρα τους και να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικοί μέσα σε ένα καθορισμένο χρονικό πλαίσιο, δουλεύοντας από τον προσωπικό τους χώρο.

Διαβάστε επίσης: Πώς μπορούν να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας για όσους τηλεργάζονται; 

Παράλληλα, οι νέες εργασιακές συνθήκες έχουν κάνει την επικοινωνία μεταξύ των εργαζομένων να είναι πολύ πιο σημαντική και πολύπλοκη, καθιστώντας αναγκαίο για τις εταιρείες να αναζητήσουν εργαζομένους που μπορούν να λύσουν προβλήματα, να αναλάβουν μεγαλύτερες ευθύνες και να ενισχύσουν το ομαδικό πνεύμα.

Συνεπώς, δίνεται έμφαση από πολλές εταιρείες στην ιδέα ότι οι άνθρωποι πρέπει να έρχονται πρώτα, πριν από την απόδοση. Πρόκειται για μία πολυπαραγοντική μεταστροφή στον τρόπο σκέψης και προσέγγισης του ζητήματος, η οποία φαίνεται ότι θα καθορίσει τις μελλοντικές συνεργασίες.

Φυσικά, οι τεχνικές δεξιότητες δεν υποτιμούνται, αλλά οι εταιρείες συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο ότι δίνοντας έμφαση στις διαπροσωπικές δεξιότητες, όλη η επιχείρηση είναι πιο αποτελεσματική και παραγωγική. Για αυτό, άλλωστε, τα soft skills τοποθετούνται στα απαραίτητα προσόντα που καλείται να έχει ένας υποψήφιος, όπως αναγράφονται στις αγγελίες και ελέγχονται στις συνεντεύξεις.

Από την άλλη, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι είναι καλό να διαθέτουν soft skills. Για παράδειγμα, άνθρωποι που διαθέτουν υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη, ομαδικό πνεύμα και ισχυρές επικοινωνιακές δεξιότητες έχουν περισσότερες επαγγελματικές ευκαιρίες και καλύτερη επαγγελματική σταδιοδρομία. Επίσης, αυτές οι δεξιότητες μπορεί να είναι το κλειδί στην επίτευξη ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Επιπλέον, οι δεξιότητες αυτές καλλιεργούνται. Ακόμα και αν κάποιος δεν τις διαθέτει εκ φύσεως ή θέλει να βελτιώσει τις υπάρχουσες δεξιότητές του, κατανοώντας και εκτιμώντας την αξία της συνεχούς βελτίωσης αυτών των νοοτροπιών και συμπεριφορών. Μάλιστα, έχοντας γνώση για τα soft skills που διαθέτει και τις αδυναμίες του, μπορεί να προετοιμαστεί καλύτερα για τις συνεντεύξεις προσδιορίζοντας εκ των προτέρων τα ισχυρότερα soft skills και να είναι έτοιμος να τα επιδείξει, ώστε να πείσει τους υποψήφιους εργοδότες τους ότι είναι ο κατάλληλος για την θέση.

Eίναι αλήθεια πως πολλοί εργοδότες πιστεύουν ότι τα soft skills είναι πολύ σημαντικά. Μάλιστα, μεγάλες εταιρείες, που ηγούνται στους τομείς τους, όπως η Google, η Apple, το Netflix, η IBM, η Tesla, το Hilton, ακολουθούν μια διαφορετική στρατηγική όσον αφορά τις προϋποθέσεις που θέτουν και τα προσόντα που απαιτούν από τους υποψηφίους τους, επιλέγοντας τους υπαλλήλους τους κυρίως βάσει soft skills.

Πληροφορίες από BBC

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.