20 Απρ 2024
READING

Έρευνα | Οι έφηβοι εγκατέλειψαν το Facebook

4 MIN READ

Έρευνα | Οι έφηβοι εγκατέλειψαν το Facebook

Έρευνα | Οι έφηβοι εγκατέλειψαν το Facebook

Οι εκπρόσωποι της Generation Z γεννήθηκαν σε έναν κόσμο με Internet και κινητή τηλεφωνία, είναι εξοικειωμένοι από πολύ νεαρή ηλικία με τα κοινωνικά δίκτυα. Η στενή τους σχέση με το διαδίκτυο, άλλωστε, τους έχει δώσει το ψευδώνυμο digital natives. Ωστόσο, αυτοί οι digital natives φαίνεται να γυρνούν την πλάτη τους στο Facebook.

Μια μελέτη του Pew Research Center για τους εφήβους, την τεχνολογία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαπίστωσε ότι μόνο το 32% των εφήβων ηλικίας 13-17 ετών χρησιμοποιούν το Facebook, σε αντίθεση με την αντίστοιχη έρευνά τους το 2014-2015, όπου το ποσοστό αυτό ήταν 71%, δείχνοντας την προτίμησή τους στο Facebook αντί του Instagram, TikTok και Snapchat. Το δείγμα της έρευνας αποτελούνταν από 1.316 ερωτηθέντες έφηβους στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις στην έρευνα οι έφηβοι απλώς δεν βρίσκουν πλέον αξία στο Facebook, καθώς μπορούν να επιλέξουν άλλα social media, που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους. Υποστηρίζουν ότι το Facebook δεν έχει να προσφέρει κάτι ιδιαίτερο στους χρήστες της γενιάς Ζ, οι οποίοι θεωρούν το περιεχόμενο του βαρετό και παραπλανητικό. Στο μυαλό των νεαρών χρηστών το Facebook απευθύνεται σε χρήστες μεγαλύτερης ηλικίας, όπως τους γονείς τους, αποπνέοντας την ενέργεια ενός spam email.

Διαβάστε επίσης: Για πρώτη φορά από το 2012, η Meta τoυ Facebook σημειώνει πτώση εσόδων

Οι δύο μελέτες του Pew Research Center φανερώνουν ότι ο τρόπος που αντιμετωπίζουν το Facebook οι έφηβοι δεν έχει αλλάξει. Ήδη από την μελέτη του το 2014-2015, οι έφηβοι ένιωθαν ότι, αν και το Facebook ήταν βαθιά ενσωματωμένο στην καθημερινή ζωή των εφήβων, έμοιαζε με υποχρέωση παρά ως μια συναρπαστική νέα πλατφόρμα που απευθύνεται στους ίδιους και τις ανάγκες τους.

Σε αυτή τη μελέτη, πριν εννέα χρόνια, διαπιστώθηκε ότι οι έφηβοι εξέφρασαν περισσότερο ενθουσιασμό για άλλες πλατφόρμες, ακόμα κι αν δεν τις χρησιμοποιούσαν όσο το Facebook. Αυτή η τάση παρέμεινε σταθερή – καθώς οι νέες γενιές εφήβων δραστηριοποιούνται περισσότερο σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όχι στο Facebook.

Ωστόσο, το πρόβλημα για την πλατφόρμα ξεκίνησε, όταν αυξήθηκε οι έφηβοι χρήστες άρχισαν να χρησιμοποιούν άλλες πλατφόρμες. Σύμφωνα με στοιχεία του ίδιου του Facebook, στις αρχές του 2021 οι έφηβοι χρήστες στην εφαρμογή του Facebook είχαν μειωθεί κατά 13% από το 2019 και το ποσοστό θα συνέχιζε να πέφτει κατά 45% τα επόμενα δύο χρόνια. Συνολικά, η χρήση του Facebook παρέμεινε κάπως στάσιμη, αλλά αυτή η πτώση σε ένα βασικό δημογραφικό στοιχείο δεν είναι θετική, ειδικά για την επιχείρηση διαφημίσεων του Facebook, η οποία αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων του.

Οι προβλέψεις αυτές επιβεβαιώθηκαν. Το 2022 το Facebook κατέγραψε μία υποχώρηση των χρηστών του  και εντυπωσιακή πτώση από έτος σε έτος 1% στα έσοδά του, για πρώτη φορά από τότε που μπήκε στο χρηματιστήριο, το 2012.

Ευτυχώς για τη Meta,  ακόμα κι αν οι έφηβοι έχουν βαρεθεί το Facebook, δεν έχουν εγκαταλείψει το Instagram. Το 62% των εφήβων χρησιμοποιούν το Instagram, παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με το 52% στην έρευνα 2014-2015.

Διαβάστε επίσης: To Facebook αλλάζει – και θα θυμίζει TikTok

Ωστόσο, ο μεγάλος κίνδυνος και ανταγωνιστής της Μeta είναι το TikTok, το οποίο δεν είχε κυκλοφορήσει κατά την μελέτη του 2014-2015, ενώ τώρα χρησιμοποιείται από το 67% των εφήβων στις ΗΠΑ.

To Pew Research Center ρώτησε επίσης τους ερωτηθέντες έφηβους σχετικά με τη συχνότητα με την οποία χρησιμοποιούν αυτές τις εφαρμογές. Tο TikTok εξακολουθεί να κερδίζει μεγαλύτερο μερίδιο της προσοχής τους από οποιαδήποτε άλλη πλατφόρμα εκτός από το YouTube, το οποίο το 19% των εφήβων λέει ότι χρησιμοποιεί «σχεδόν συνεχώς». Το TikTok, το Instagram και το Snapchat συγκέντρωσαν το 16%, το 10% και το 15% των εφήβων αντίστοιχα. Ενώ, μόνο το 2% είπε το Facebook.

Πάντως, οι τελευταίες αλλαγές της πλατφόρμας δείχνουν πως η Meta αντιλαμβάνεται τη δύναμη του TikTok και το θεωρεί πια έναν ισχυρό αντίπαλό της. Μάλιστα, οι μεταβολές αυτές υποδηλώνουν και έναν φόβο για την αυξανόμενη δύναμη και ενδεχομένως κυριαρχία του TikTok εναντίον και των άλλων εφαρμογών της εταιρείας.

Πληροφορίες από TechCrunch

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.