19 Απρ 2024
READING

Η IKEA εγκαθιστά γρήγορους φορτιστές για ηλεκτροκίνητα οχήματα

4 MIN READ

Η IKEA εγκαθιστά γρήγορους φορτιστές για ηλεκτροκίνητα οχήματα

Η IKEA εγκαθιστά γρήγορους φορτιστές για ηλεκτροκίνητα οχήματα

Η ανάγκη για την προστασία του περιβάλλοντος είναι πιο επιτακτική από ποτέ, με τις απτές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής πλέον παρούσες. Η βιωσιμότητα δεν αποτελεί πια επιλογή, αλλά άμεση ανάγκη, η οποία αφορά όλους μας και τον καθέναν ξεχωριστά. Σε αυτό το πλαίσιο, μεγάλες εταιρείες αναλαμβάνουν δεσμεύσεις προς όφελος του περιβάλλοντος, αναγκασμένες τόσο από τις κλιματικές συνθήκες, όσο και από το ίδιο το ευαισθητοποιημένο κοινό τους και τους διεθνείς οργανισμούς.

Η ΙΚΕΑ ανήκει στις εταιρείες που θέτουν στις προτεραιότητές τους τη βιωσιμότητα, υιοθετώντας κατάλληλες πολιτικές.

Η εταιρεία λιανικής εξετάζει κάθε πτυχή της επιχείρησής της, από το αν μπορεί να δημιουργήσει ένα κυκλικό μοντέλο για τα προϊόντα της μέχρι τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να μειωθούν οι εκπομπές άνθρακα κατά τη μεταφορά των προϊόντων της. Ο μακρύς κατάλογος πηγών εκπομπών της εταιρείας περιλαμβάνει επίσης τον τρόπο με τον οποίο οι πελάτες φτάνουν στα καταστήματα Ikea, γι’ αυτό και στις ΗΠΑ εγκαθιστά τώρα περισσότερους από 200 νέους φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων σε 18 πολιτείες.

Διαβάστε επίσης: H IKEA λανσάρει εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης για interactive σχεδιασμό χώρων

Σε ορισμένες πόλεις της Ευρώπης, η Ikea ενθαρρύνει τους πελάτες να αποφεύγουν εντελώς τη χρήση αυτοκινήτου. Για παράδειγμα, στη Βιέννη, το κατάστημα που άνοιξε το περασμένο φθινόπωρο χτίστηκε χωρίς θέσεις στάθμευσης, σε μια γειτονιά όπου η πρόσβαση είναι εύκολη μέσω άλλων μέσων μαζικής μεταφοράς ή ακόμα και με τα πόδια ή ποδήλατο, ενώ για τη μεταφορά μεγαλύτερων αγορών η εταιρεία διαθέτει ηλεκτρικά ποδήλατα. Εάν κάποιος αγοράσει ένα μεγάλο έπιπλο, υπάρχει η επιλογή να το παραλάβει με τη βοήθεια ενός ηλεκτρικού ποδηλάτου φορτίου.

Στη Γερμανία, τα καταστήματα Ikea προσφέρουν ηλεκτρικά ποδήλατα, που οι πελάτες μπορούν να νοικιάσουν μέσω μιας εφαρμογής για να μεταφέρουν αντικείμενα στο σπίτι. Τα τρέιλερ μπορούν είτε να στερεωθούν στο ποδήλατο είτε να τραβηχτούν με το χέρι, καθώς υπάρχει ηλεκτροκινητήρας και δε χρειάζεται ο αναβάτης να καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να κάνει πετάλι.

Στις ΗΠΑ, η σουηδική εταιρεία σχεδιάζει να ανοίξει καταστήματα σε τοποθεσίες που είναι προσβάσιμες με τα μέσα μαζικής μεταφοράς και με τα πόδια ή ποδήλατα, όπως στην Αυστρία και την Γερμανία. Ένα νέο κατάστημα μικρού σχήματος σχεδιάζεται στο Σαν Φρανσίσκο και η εταιρεία αρχίζει επίσης να αναπτύσσει μερικά μικρότερα καταστήματα, όπου οι πελάτες θα βλέπουν τα προϊόντα αλλά δε θα διαθέτουν αποθέματα.

Προς το παρόν, τα περισσότερα από τα καταστήματα της αλυσίδας εξακολουθούν να βρίσκονται σε μεγάλες εκτάσεις σε περιοχές που απαιτούν τη χρήση αυτοκινήτου. Ωστόσο, η προσθήκη νέων φορτιστών EV είναι ένας τρόπος για να βοηθήσουν τους οδηγούς να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων, καθώς η έλλειψη δημόσιων σταθμών φόρτισης εξακολουθεί να αποτελεί εμπόδιο για ορισμένους οδηγούς που σκέφτονται να στραφούν σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Διαβάστε επίσης: Η Ikea συνεργάζεται με τη WWF για διαφορετικά σουηδικά κεφτεδάκια

Σύμφωνα με μια εκτίμηση, οι ΗΠΑ θα χρειαστούν περισσότερους από ένα εκατομμύριο φορτιστές μέχρι το τέλος της δεκαετίας για να πετύχουν τον στόχο της κυβέρνησης, ώστε οι μισές πωλήσεις νέων αυτοκινήτων να είναι ηλεκτρικές. Με άλλα λόγια, οι υπάρχοντες φορτιστές πρέπει να αυξηθούν 20 φορές.

Η Ikea θα συνεργαστεί με τον συνεργάτη της Electrify America για να προσθέσει εξαιρετικά γρήγορους φορτιστές 150 κιλοβάτ και 350 κιλοβάτ. Με άλλα λόγια, κάποιος που περιηγείται στο κατάστημα για 20 λεπτά, θα μπορούσε να προσθέσει 200 ​​έως 300 μίλια αυτονομίας οδήγησης στο αυτοκίνητό του. Παράλληλα, θα εγκατασταθούν επιπλέον νέοι φορτιστές για ηλεκτρικά φορτηγά.

Δεδομένου ότι η φόρτιση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου διαρκεί περισσότερο από το γέμισμα μιας δεξαμενής αερίου, η εγκατάσταση φορτιστών σε καταστήματα λιανικής είναι λογική. Ορισμένες εταιρείες, όπως η Whole Foods, προσφέρουν φόρτιση EV εδώ και αρκετά χρόνια. Άλλοι αρχίζουν να το λανσάρουν τώρα, συμπεριλαμβανομένων των Starbucks, τα οποία τώρα εγκαθιστούν ένα δίκτυο φορτιστών στα καταστήματά τους κατά μήκος μιας διαδρομής όπου υπάρχει ελάχιστη άλλη φόρτιση EV. Η Walgreens ανακοίνωσε επίσης νωρίτερα φέτος ότι σχεδιάζει να προσθέσει 1.000 γρήγορους φορτιστές στα καταστήματά της.

Στην Ελλάδα, η nrg, εταιρεία του ομίλου Motor Oil, συμφώνησε τον περασμένο Μάρτιο για την τοποθέτηση 500 φορτιστών incharge σε 250 καταστήματα σούπερ μάρκετ και cash & carry του ομίλου Metro, ενώ η ΑΒ Βασιλόπουλος, σε συνεργασία με τη ΔΕΗ, έχει δημιουργήσει, από το 2021, 350 σημεία φόρτισης στο σύνολο του δικτύου της.

Mε πληροφορίες από Fast Company
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.