22 Ιαν 2025
READING

Οι μηχανικοί των Big Tech παραιτούνται για να δουλέψουν σε startups για το κλίμα

4 MIN READ

Οι μηχανικοί των Big Tech παραιτούνται για να δουλέψουν σε startups για το κλίμα

Οι μηχανικοί των Big Tech παραιτούνται για να δουλέψουν σε startups για το κλίμα

Ο πλανήτης μας βρίσκεται σε μια βαθιά περιβαλλοντική κρίση και οι επιπτώσεις είναι όλο και πιο αισθητές στη θερμοκρασία και στο κλίμα σε όλη τη γη. Οι άνθρωποι είναι πλέον πολύ πιο ευαισθητοποιημένοι σε αυτά τα ζητήματα. 

Παράλληλα, οι χώρες θεσπίζουν κανονισμούς για μειωμένες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και οι εταιρείες δεσμεύονται να λειτουργούν βάσει αυτών, ενώ παράλληλα θέτουν τους προσωπικούς τους στόχους βιωσιμότητας και αγωνίζονται να τους πετύχουν. Τώρα, στο μείγμα προστίθενται startup επιχειρήσεις κλιματικής τεχνολογίας (climate tech), οι οποίες προσφέρουν προϊόντα και λύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος.

Οι τεχνολογικές εταιρείες που εργάζονται για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής έχουν συγκεντρώσει μέχρι στιγμής φέτος, το ποσό ρεκόρ των 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με έκθεση της London & Partners.

Διαβάστε επίσης: Trends 2022 | Το sustainability ορίζει το μέλλον των επιχειρήσεων

Την ανάπτυξη και τις δυνατότητες των εταιρειών που επικεντρώνονται στο κλίμα έχουν σχολιάσει κορυφαίοι επενδυτές παγκοσμίως, όπως ο διευθύνων σύμβουλος της Blackrock, Larry Fink, ο οποίος ανέφερε πως αναμένει ότι οι επόμενες νεοφυείς επιχειρήσεις αξίας 1.000 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα είναι στον τομέα της κλιματικής τεχνολογίας, ενώ, ο Bill Gates είπε ότι το επάγγελμα του μέλλοντος είναι αυτό που σχετίζεται με αυτόν τον τομέα.

Πράγματι, παρατηρείται μία μετακίνηση των υπαλλήλων των Big Tech προς τις περιβαλλοντικές startups, καθώς αποτελούν την καλύτερη ευκαιρία για τους νέους ανθρώπους που θέλουν να δραστηριοποιηθούν σε κάτι καινοτόμο και κοινωνικά ωφέλιμο.

Για παράδειγμα, ο Mike Schroepfer έγινε πρόσφατα πρωτοσέλιδο για την αποχώρησή του από τον ρόλο του CTO στη Meta, για να ασχοληθεί με την κλιματική αλλαγή. Επίσης, η Malak Abu Sharkh, μέχρι πρότινος υπεύθυνη της εφοδιαστικής αλυσίδας στην Apple, δραστηριοποιείται πλέον στην Charm Industrial, μια startup τεχνολογίας για την απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα μέσω μιας διαδικασίας δέσμευσης βιοελαίου.

Σύμφωνα με τους ιδρυτές του Climatebase, μιας startup κλιματικής τεχνολογίας, από το 2020, έτος ίδρυσης της εταιρείας, πάνω από 500.000 άτομα έχουν χρησιμοποιήσει τον ιστότοπο για να βρουν και να υποβάλουν αίτηση για θέσεις εργασίας στον κλάδο που αφορά την κλιματική τεχνολογία.

Ο λόγος μετακίνησής τους προς αυτές τις μικρές και νέες εταιρείες είναι ότι αποτελούν -όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν- τον πιο συναρπαστικό χώρο στην τεχνολογία αυτή τη στιγμή. Τεχνολογίες για την αποθήκευση και συμπίεση υδρογόνου, τεχνολογίες λιθίου, προσαρμοσμένες λύσεις εξοικονόμησης και διαχείρισης ενέργειας μέσω τεχνητής νοημοσύνης και ανάλυσης δεδομένων, λογισμικό διαχείρισης για έξυπνη φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων, είναι ορισμένες μόνο από τις καινοτομίες που ενσωματώνουν στα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους εταιρείες ενέργειας, μεταφορών, τροφίμων κ.ά., και αποτελούν κάποιους από τους τομείς που διαμορφώνουν τον χώρο της κλιματικής τεχνολογίας.

Διαβάστε επίσης: Ετοιμάζονται παγκόσμιοι κανόνες βιωσιμότητας για τις επιχειρήσεις

Οι καινοτομίες αυτές έχουν τη δύναμη να αυξήσουν την παραγωγικότητα, την αποδοτικότητα και την εξοικονόμηση κόστους, αλλά και να μειώσουν τη σπατάλη προϊόντων, τη χρήση χημικών, να επιταχύνουν την εξοικονόμηση πόρων και να συνεισφέρουν στη μέτρηση, την ανάλυση και την παρακολούθηση της προόδου των στρατηγικών των επιχειρήσεων για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων των δραστηριοτήτων τους στο περιβάλλον.

Με άλλα λόγια, να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Γι’ αυτό πολλοί εργαζόμενοι επιλέγουν να εργαστούν σε αυτόν τον τομέα, όντες πιο συνειδητοποιημένοι για το περιβάλλον. Αυτό εντείνεται και από την είσοδο της Γενιάς Ζ στην αγορά εργασίας, καθώς οι νέοι εργαζόμενοι έχουν ανεπτυγμένη περιβαλλοντική συνείδηση, επικοινωνώντας τους προβληματισμούς τους και επιθυμώντας να γίνουν σημαντικές αλλαγές για την προστασία του πλανήτη.

Η ζήτηση αυτή έχει οδηγήσει σε μεγαλύτερες επενδύσεις στον τομέα αυτόν, γεγονός που δημιουργεί ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες για τους εργαζόμενους εκεί. Συνεπώς, οι εργαζόμενοι μπορούν να έχουν ικανοποιητικές και υψηλές οικονομικές αποδοχές δουλεύοντας στις startups και παράλληλα να εργάζονται σε έναν αναπτυσσόμενο και συναρπαστικό χώρο.

Οι επενδύσεις στην κλιματική τεχνολογία έχουν υπερτετραπλασιαστεί από το 2016, όταν οι επενδυτές στήριζαν νεοφυείς επιχειρήσεις σε αυτόν τον τομέα με μόλις 6,6 δισ. δολάρια.

Μεταξύ 2016 και 2022, οι startup τεχνολογίας κλίματος στις ΗΠΑ συγκέντρωσαν τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση, με τις αντίστοιχες εταιρείες στην Κίνα, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο να ακολουθούν.

Η Ευρώπη είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη περιοχή παγκοσμίως για την κλιματική τεχνολογία σύμφωνα με τα ευρήματα της έκθεσης, τα οποία αναλύουν εταιρείες τεχνολογίας που εργάζονται για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ή την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Μάλιστα, το 2022 θεωρείται έτος-σταθμός για την κλιματική δικαιοσύνη και τη δίκαιη μετάβαση από τον άνθρακα στην καθαρή ενέργεια, καθώς αναμένεται να φανεί εάν οι χώρες που δεσμεύτηκαν στην COP26 θα αυξήσουν τα διαθέσιμα κονδύλια για αυτόν τον σκοπό, ενθαρρύνοντας τις επενδύσεις και λαμβάνοντας υπόψη ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει δυσανάλογα τις μη πλούσιες χώρες, παρά το γεγονός ότι συμβάλλουν με μικρό μερίδιο στις παγκόσμιες εκπομπές.

Με πληροφορίες από Protocol και Fortune
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.