26 Δεκ 2024
READING

Οι κορυφαίες καινοτομίες λιανικής αυτήν τη στιγμή

5 MIN READ

Οι κορυφαίες καινοτομίες λιανικής αυτήν τη στιγμή

Οι κορυφαίες καινοτομίες λιανικής αυτήν τη στιγμή
1 MIN READ
24 Δεκ 2024

Συνηθίζεται να λέγεται ότι η πανδημία πυροδότησε την έκρηξη του ηλεκτρονικού εμπορίου, ωστόσο ίσως θα ήταν ακριβέστερο να πει κανείς ότι περισσότερος κόσμος εξοικειώθηκε με τις ηλεκτρονικές αγορές, αλλά και περισσότερα είδη έγιναν διαθέσιμα online, ώστε να δοθεί κίνητρο για μεγαλύτερη καινοτομία, και να περάσουμε ευκολότερα στο επόμενο βήμα, που είναι η άμβλυνση των αυστηρών ορίων μεταξύ της φυσικής και ψηφιακής εμπειρίας των καταναλωτών.

Τα retail media, τα διάφορα συστήματα ή μέθοδοι προβολής και διαφήμισης των προϊόντων που παρέχονται από τους λιανοπωλητές, αλλά και όλες οι καινοτομίες που βελτιώνουν ή διευκολύνουν το αγοραστικό ταξίδι του καταναλωτή, εξελίσσονται γρήγορα, προσφέροντας κατ’ αρχάς μια απρόσκοπτη, εξαιρετική εμπειρία αγοράς, αλλά και την ευκαιρία για τις μάρκες να προσεγγίσουν διαφορετικά και αμεσότερα τον πελάτη, ακόμα και στην καθημερινότητα των αγορών του στο σούπερ μάρκετ.

Μεγάλες αλυσίδες όπως το Amazon και η Walmart είναι από τους πρώτους που έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν την αποτελεσματικότητα αυτών των καινοτομιών, δίνοντας μια ιδέα για το πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί η αγορά και πώς θα μπορούσε να είναι η βόλτα στο κοντινό σούπερ μάρκετ στο άμεσο μέλλον. Έτσι, οι καταναλωτές πλέον έχουν τη δυνατότητα:

Να μπουν σε ένα κατάστημα, να πάρουν αυτά που θέλουν και απλώς να φύγουν. Το διάσημο «Just Walk Out» που προσφέρουν τα Amazon Fresh είναι κάτι περισσότερο από κάμερες που παρακολουθούν τι ψωνίζει κανείς ώστε να χρεωθεί αναλόγως η κάρτα του. Οι αγοραστές μπορούν να ενημερώνονται για τα αποθέματα, να λαμβάνουν εναλλακτικές προτάσεις, να δημιουργούν λίστες για τα ψώνια τους μέσω εφαρμογής και να καθοδηγούνται στο σημείο του καταστήματος όπου βρίσκεται κάθε προϊόν της λίστας. Παράλληλα, οι ψηφιακές επιφάνειες στα καταστήματα παρέχουν πληροφορίες για τα προϊόντα, και οι τιμές στα ράφια ενημερώνονται αυτόματα.

Να ενημερωθούν από τις πόρτες των ψυγείων, που μετατρέπονται σε ψηφιακές οθόνες. Τα brands μπορούν να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους άψογα και σωστά τοποθετημένα, και οι καταναλωτές μπορούν να ανακαλύψουν την ποικιλία των προϊόντων και πληροφορίες για το κάθε προϊόν, πριν ανοίξουν το ψυγείο, ώστε να είναι πιο αποφασιστικοί στην αγορά τους. Μάλιστα, αυτές οι οθόνες θα μπορούν να λαμβάνουν υπόψη τους δεδομένα για την ώρα της ημέρας ή τον καιρό, για παράδειγμα, ώστε να προβάλλουν το καταλληλότερο πρόϊόν.

Να κάνουν  τις online αγορές τους μέσα από βίντεο προϊόντων. Τα online καταστήματα μπορούν πλέον να εμπλουτιστούν με shoppable βίντεο, που προσφέρουν μια καλύτερη εμπειρία αγοράς, αφού ο καταναλωτής μπορεί να αντιληφθεί καλύτερα πώς ακριβώς είναι το προϊόν που αγοράζει. Οι εφαρμογές αυτές κυμαίνονται από την παρουσίαση προϊόντων στα ηλεκτρονικά καταστήματα, στη θέση των παραδοσιακών φωτογραφιών, μέχρι τα χορηγούμενα βίντεο – διαφημίσεις, καμπάνιες από τις οποίες μπορεί ο καταναλωτής να προβεί κατευθείαν σε αγορά.

Να παραλάβουν τα ψώνια τους από ένα αυτόνομο όχημα – ρομπότ. Τα Kroger και η Domino’s είναι στις  ΗΠΑ από τα brands που έχουν αρχίσει να αξιοποιούν αυτήν την προηγμένη λύση για το last mile τους. Η χρήση αυτών των οχημάτων βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο ακόμα, και είναι ασαφές κατά πόσο τα ρομπότ αυτά θα αφεθούν ανενόχλητα να μεταφέρουν τα εμπορεύματά τους, πάντως αναμένεται ότι σταδιακά θα ενσωματωθούν στο οικοσύστημα των retail media.

Nα κάνουν τα ψώνια τους με ένα έξυπνο καρότσι. Το «smart cart» είναι κάτι που έχει δοκιμάσει ήδη το Amazon, και υιοθετούν τώρα και άλλα καταστήματα, αν και συντηρητικά, καθώς το κόστος ενός τέτοιου καροτσιού είναι πολύ υψηλό και δεν είναι βέβαιο ότι πείθονται ακόμα οι καταναλωτές για τη χρήση του. Πάντως, η λογική του είναι ανάλογη με την τεχνολογία τού Just Walk Out: Ο αγοραστής προσθέτει στο καρότσι του τα προϊόντα, όπως ψωνίζει κανονικά στο σούπερ μάρκετ, αλλά είναι σαν να τα προσθέτει σε ένα καλάθι online αγορών. Το καρότσι αναγνωρίζει τα προϊόντα και στο τέλος ο πελάτης χρεώνεται τις αγορές του, παίρνει τα ψώνια του και φεύγει. Οι θιασώτες αυτής της τεχνολογίας υποστηρίζουν ότι, αν πειστεί ο πελάτης να χρησιμοποιήσει ένα τέτοιο καρότσι μια φορά, το πιθανότερο είναι ότι θα το επαναλάβει, ενώ έχει παρατηρηθεί επίσης ότι η αξία των συνολικών αγορών του μεγαλώνει.

Διαβάστε ακόμα: H πρόταση της Walmart για τα καταστήματα του μέλλοντος

Να δοκιμάσουν ψηφιακά τα προϊόντα, σε virtual δοκιμαστήρια. Την τεχνολογία αυτή διαθέτουν ήδη τα Walmart, ενώ και άλλοι λιανοπωλητές προσφέρουν αυτήν τη δυνατότητα, όπως το Amazon, με τη virtual δοκιμή. Το γεγονός ότι με τεχνολογίες επαυξημένης πραγματικότητας ο online αγοραστής μπορεί να δει πώς θα ήταν επάνω του αυτό που θέλει να αγοράσει, μπορεί να τον κάνει πιο αποφασιστικό στις αγορές του και να μειώσει τα ποσοστά επιστροφών.

Οι τεχνολογίες αυτές μοιράζονται το κοινό χαρακτηριστικό ότι κάνουν πιο άμεσο, γρήγορο και απλό το συνολικό αγοραστικό ταξίδι του καταναλωτή, ενώ παράλληλα μπορούν να συνδυάσουν την ευκαιρία για τα brands να προβληθούν την πιο κατάλληλη στιγμή, στο σημείο της αγοράς. Η υιοθέτηση αυτών των τεχνολογιών δε γίνεται πάντα αυτόματα ή ανεμπόδιστα, βεβαια. Είναι χαρακτηριστικές οι αρνητικές αντιδράσεις καταναλωτών στις οθόνες – πόρτες ψυγείων, που παρουσίαζαν μια ιδανική παράταξη προϊόντων, για να ανοίξουν έπειτα οι αγοραστές την πόρτα και να αντικρίσουν μισοάδεια ράφια με άναρχα τοποθετημένα προϊόντα, που καμία σχέση δεν είχαν με την εικόνα της οθόνης.

Παρόλ’ αυτά, οι marketers και οι δημιουργοί των τεχνολογιών πιστεύουν ότι πρόκειται για μια πολύ δημιουργική εποχή, όπου brands και καταναλωτές ανακαλύπτουν τι θέλουν, τι μπορούν να προσφέρουν, τι τους ταιριάζει, ώστε μέσα από δοκιμές και νέες προτάσεις να απογειωθεί συνολικά η εμπειρία των αγορών.

Με πληροφορίες από AdWeek
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.