22 Ιαν 2025
READING

Μήπως οι Gen Z-ers δεν ψάχνουν για τη δουλειά των ονείρων τους;

4 MIN READ

Μήπως οι Gen Z-ers δεν ψάχνουν για τη δουλειά των ονείρων τους;

Μήπως οι Gen Z-ers δεν ψάχνουν για τη δουλειά των ονείρων τους;

Μία νέα γενιά έχει εισέλθει στην αγορά εργασίας: η γενιά Ζ. Η γενιά αυτή έχει ήδη φέρει αλλαγές αφήνοντας το στίγμα της: ανησυχεί για το κόστος διαβίωσης, την κλιματική αλλαγή, την οικονομική ανισότητα, τις γεωπολιτικές συγκρούσεις, τη συνεχιζόμενη πανδημία COVID-19 και είναι αποφασισμένη να συμβάλει σε θετικές κοινωνικές αλλαγές.

Η Gen Z χαρακτηρίζεται από ισχυρές ηθικές αρχές, τις οποίες και θα προσπαθήσει να ενσωματώσει στους χώρους εργασίας. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες γενιές, τα μέλη των οποίων έχουν μεγαλώσει μέσα σε μία κοινωνία, της όποιας τα πρότυπα υπήρξαν συντηρητικά, διατηρώντας και υποδαυλίζοντας κοινωνικά προβλήματα, η Gen Z μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον, το οποίο είναι αρκετά πιο φιλελεύθερο και ανεκτικό, τουλάχιστον συγκριτικά με τις προηγούμενες δεκαετίες.

Η επιλογή του επαγγέλματός τους δεν εξαρτάται μόνο από το κατά πόσο τους αρέσει αυτό το επάγγελμα, αλλά βασίζεται και σε άλλα κριτήρια, όπως ένας ικανοποιητικός μισθός και η ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, που θεωρούν πολύ σημαντικά. Έτσι, συμβαίνει κάποιοι να παραμένουν σε μία δουλειά ακόμα και αν δεν τους αρέσει, επειδή έχουν καλές εργασιακές αποδοχές ή για να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία και να μπορέσουν να βρουν αργότερα μία θέση που να καλύπτει τα κριτήριά τους, και ίσως να μπορέσουν να δημιουργήσουν και κάτι δικό τους. Αυτά τα κριτήρια βέβαια φαίνονται να αιτιολογούνται και από το γεγονός ότι οι νέοι εργαζόμενοι της Γενιάς Ζ, σύμφωνα με έρευνα της Deloitte, ανησυχούν έντονα σχετικά με το κόστος διαβίωσης και το οικονομικό τους μέλλον.

Διαβάστε επίσης: Μια ολοκληρωμένη εικόνα του εργασιακού τοπίου για το 2022

Μόλις το ένα τέταρτο των Gen Z-ers (25%) και των Millennials (21%) είπαν ότι μπορούν να πληρώσουν με άνεση τα μηνιαία τους έξοδα, και σχεδόν οι μισοί ζουν με το άγχος για τον επόμενο μισθό. Αυτό πιθανά επηρεάζει την ικανότητά τους να αποταμιεύουν και εξηγεί γιατί τρεις στους δέκα ερωτηθέντες δε νιώθουν σίγουροι ότι θα μπορέσουν να συνταξιοδοτηθούν έχοντας μία οικονομική άνεση. Στο μεταξύ, περίπου τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η οικονομική ανισότητα αυξάνεται και μόνο το 28% πιστεύει ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας τους θα βελτιωθεί τον επόμενο χρόνο.

Μάλιστα, μερικοί Gen Z-ers αναλαμβάνουν δεύτερη δουλειά και επαναπροσδιορίζουν τις εργασιακές τους συνήθειες για να αντιμετωπίσουν τα οικονομικά τους προβλήματα. Το 43% των Gen Z-ers και το 33% των Millennials έχουν πέρα από την κύρια εργασία τους και μια δεύτερη δουλειά μερικής ή πλήρους απασχόλησης. Αξιοποιούν επίσης τα οικονομικά οφέλη της απομακρυσμένης εργασίας, ενώ ένα μικρό αλλά αυξανόμενο ποσοστό εργαζομένων επιλέγει να μετακομίσει σε λιγότερο ακριβές πόλεις.

Η αφοσίωση των εργαζομένων είναι αυξημένη σε σχέση με την περσινή έρευνα, πιθανώς επειδή πολλοί άλλαξαν δουλειά τον τελευταίο χρόνο. Ωστόσο, τέσσερις στους δέκα Gen Z-ers και σχεδόν ένα τέταρτο των Millennials θέλουν ακόμη να παραιτηθούν από τη δουλειά τους μέσα στα επόμενα δύο χρόνια και σχεδόν το ένα τρίτο θα το έκανε χωρίς να έχει βρει άλλη εργασία.

Ο μισθός, τα προβλήματα ψυχικής υγείας στον χώρο εργασίας και η εργασιακή εξουθένωση είναι οι κύριοι λόγοι που οι ερωτηθέντες παραιτήθηκαν από τη δουλειά τους τα τελευταία δύο χρόνια. Μάλιστα, η παγκόσμια έρευνα της Randstad επιβεβαιώνει τα ευρήματα της Deloitte, καθώς βρήκε ότι σχεδόν οι μισοί από τους νέους ερωτηθέντες θα προτιμούσαν να μείνουν άνεργοι παρά να κάνουν μια δουλειά που τους κάνει δυστυχισμένους.

Συγκεκριμένα, το 56% της Gen Z και το 55% των Millennials απάντησαν πως θα άφηναν τη δουλειά τους, αν «μπλεκόταν» στην προσωπική τους ζωή, και σχεδόν οι μισοί δήλωσαν πως δε θα δέχονταν μια θέση σε μια εταιρεία που δε συμφωνεί με τις προσωπικές τους πεποιθήσεις σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα. Δύο στους πέντε είπαν επιπλέον πως δε θα είχαν πρόβλημα να κάνουν μια «έκπτωση» στις οικονομικές τους απαιτήσεις από μια δουλειά, αν αυτή ακριβώς η δουλειά είχε πραγματικό αντίκτυπο στην κοινωνία.

Διαβάστε επίσης: Πώς θα επηρεάσει η Γενιά Ζ τον χώρο εργασίας;

Τα ευρήματά αυτά θα πρέπει να λειτουργήσουν σαν ένα ξύπνημα στους εργοδότες. Φαίνεται ότι οι νέοι  εργαζόμενοι είναι πολύ πιο προσγειωμένοι από το να μιλούν για «τη δουλειά των ονείρων τους», που μεταφράζεται συνήθως σε μια επιτυχημένη καριέρα. Αντίθετα, αναζητούν ρεαλισμό, πρακτικά οφέλη, επαφή με την πραγματικότητα και τα προβλήματά της, και ταύτιση με αξίες που συμφωνούν με το προσωπικό τους σύστημα αρχών. Καθώς η Gen Z εμπλουτίζει το εργατικό δυναμικό, οι εργοδότες πρέπει να μάθουν πώς να διαχειρίζονται καλύτερα αυτήν την ποικιλόμορφη ομάδα και να λάβουν σοβαρά πρωτοβουλίες DEIB (Diversity, Equity, Inclusion, and Belonging).

Για χρόνια, οι Μillennials αποτελούσαν την πολυσυζητημένη γενιά, καθώς οι εταιρείες εργάζονταν σκληρά για να τους προσελκύσουν, είτε ως πελάτες είτε ως εργαζομένους (ή και τα δύο). Αλλά τώρα που η επόμενη γενιά είναι στο κατώφλι του χώρου εργασίας, και μάλιστα είναι η πολυπληθέστερη, οι εργοδότες πρέπει να αρχίσουν να σκέφτονται πώς θα καταφέρουν να προσελκύσουν την επόμενη φουρνιά ταλέντων.

Με πληροφορίες από Fast Company
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.