Γιατί μεγάλα brands έχουν πρόβλημα με την κατοχύρωση της πνευματικής τους ιδιοκτησίας στην Κίνα

Η Κίνα αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά ειδών πολυτελείας στην οποία στοχεύουν πολλές δυτικές εταιρείες. Ωστόσο, η εμπορική δραστηριοποίησή τους στην ασιατική χώρα δεν είναι πάντοτε κερδοφόρα και ομαλή, όπως αποδεικνύει η 20ετής δικαστική διαμάχη της γνωστής εταιρείας χειροποίητων ενδυμάτων Manolo Blahnik.

Από το 2000, η ​​ευρωπαϊκή μάρκα υποδημάτων έχει εμπλακεί σε έναν δικαστικό αγώνα σχετικά με την παραβίαση της πνευματικής της ιδιοκτησίας από τον Κινέζο επιχειρηματία Fang Yuzhou. Ο τελευταίος κατοχύρωσε τα πνευματικά δικαιώματα για το εμπορικό σήμα «Manolo & Blahnik» για τη χρήση σε υποδήματα στην Κίνα, εκμεταλλευόμενος τη κινεζική νομοθεσία.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την κινεζική νομοθεσία, το σύστημα εμπορικών σημάτων της περιοχής βασίζεται σε ένα πλαίσιο «first-to-file», το οποίο απαιτεί την εγγραφή των εταιρειών μέσω του China Trademark Office (CTMO) για να αποκτήσουν τα πνευματικά δικαιώματα των εμπορικών σημάτων τους στην Κίνα.

Διαβάστε ακόμα: Σχεδόν διπλάσιες οι πωλήσεις ειδών πολυτελείας στην Κίνα με την πανδημία

Το σύστημα αυτό δεν απαιτεί αποδεικτικά στοιχεία προηγούμενης χρήσης ή ιδιοκτησίας κατά την κατάθεση, αφήνοντας την καταχώριση δημοφιλών ξένων σημάτων ανοιχτή σε τρίτους. Οι τελευταίοι εκμεταλλεύονται και ωφελούνται από το όνομα των brands χωρίς να είναι οι νόμιμοι ιδιοκτήτες.

Επιπλέον, το σύστημα ευνοεί παραδοσιακά τις ιθαγενείς οντότητες λόγω της εύκολης πρόσβασής τους στο CTMO, κάτι το οποίο επιδείνωσε την εικόνα της στάσης της Κίνας ως laissez-faire απέναντι στις κακή τη πίστει καταχωρήσεις εμπορικών σημάτων.

Ως εκ τούτου, η επιχείρηση Fang Yuzhou εξασφάλισε τα πνευματικά δικαιώματα του brand name Manolo Blahnik, περιορίζοντας σημαντικά τις δραστηριότητες της πραγματικής μάρκας στην κινεζική αγορά, παρά τα χρόνια υφιστάμενων δραστηριοτήτων σε άλλες αγορές και το σημαντικό μάρκετινγκ μέσω τοποθέτησης προϊόντων, όπως στη σειρά του HBO, Sex and the City.

Η βρετανική μάρκα πολυτελείας κατέθεσε αρχικά μια καταγγελία στο CTMO το 2000, κατόπιν καταγγελίας για χρήση του ονόματος σε προϊόντα που δεν ανήκαν στην εταιρεία. Το γραφείο απέρριψε την ένσταση ένα χρόνο αργότερα, με το επιχείρημα ότι τα αποδεικτικά στοιχεία που υποβλήθηκαν ήταν ανεπαρκή για να αποδείξουν τη γνησιότητα της εταιρείας στην Κίνα πριν από την κατάθεση του ονόματος από τη Fang Yuzhou.

Η νίκη για τη Manolo Blahnik ήρθε 22 χρόνια αργότερα, μέσω απόφασης του Ανώτατου Λαϊκού Δικαστηρίου της Κίνας που ακυρώνει την εγγραφή του Yuzhou, ανοίγοντας το δρόμο για την 50χρονη μάρκα να συμμετάσχει σε μια μεγάλη προσπάθεια επέκτασης και στην ηπειρωτική Κίνα, όπως στην Ταϊπέι και το Χονγκ Κονγκ.

Ο αγώνας για τα εμπορικά σήματα της Blahnik με επίκεντρο την Κίνα – ο οποίος ήταν γεμάτος απώλειες, συμπεριλαμβανομένης της απόφασης του γραφείου εμπορικών σημάτων ότι η Blahnik απέτυχε να παρουσιάσει στοιχεία επαρκών πωλήσεων στην κινεζική αγορά πριν από το 2000 – δεν είναι ο μοναδικός. Επί δεκαετίες, γνωστές δυτικές εταιρείες έχουν εμπλακεί σε παρόμοιες δικαστικές διαμάχες, από την Tesla και την Pfizer μέχρι την Apple, την Hermès, την Akris και την Supreme.

Μεταξύ των πιο διάσημων υποθέσεων είναι αυτή του Μάικλ Τζόρνταν, ο οποίος, μετά από σχεδόν μία δεκαετία δικαστικής διαμάχης, κέρδισε μια σκληρή μάχη εναντίον της Qiaodan Sports Co., Ltd. China. Με απόφαση της 26ης Μαρτίου 2020, το Ανώτατο Λαϊκό Δικαστήριο της Κίνας ανέτρεψε τις αποφάσεις των κατώτερων δικαστηρίων και αποφάσισε υπέρ του θρύλου του NBA σε μία από τις διαδικασίες ακυρότητας σχετικά με την καταχώριση εμπορικού σήματος για το «Qiaodan» – μια κοινά αναγνωρισμένη φωνητική μετάφραση για το όνομα «Jordan» – μαζί με ένα σχέδιο που απεικόνιζε έναν μπασκετμπολίστα στον αέρα να επιχειρεί ένα λέι απ, το οποίο η Qiaodan Sports είχε από το 2007 σε χρήση, σε σχέση με την κατασκευή, την εμπορία και την πώληση ρούχων.

Το σύστημα εμπορικών σημάτων της Κίνας έχει προκαλέσει εδώ και καιρό κριτική μεταξύ των διεθνών κατόχων δικαιωμάτων για αυτόν ακριβώς τον λόγο, δηλαδή ότι επιτρέπει μια πρακτική που χαρακτηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από την παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων.

Ο αυξανόμενος αριθμός υποθέσεων και η νίκη της Manolo Blahnik συνάδει με μεγαλύτερες τάσεις που παρουσιάζονται από τα κινεζικά δικαστήρια τα τελευταία χρόνια, τα οποία δείχνουν αυξανόμενη προθυμία να προστατεύσουν τα δικαιώματα των κατόχων των επωνυμιών στην Κίνα.

Μάλιστα, αντιμέτωπος με αυξανόμενες πιέσεις από τους ιδιοκτήτες επωνυμιών και ακόμη και από το CTMO για την καλύτερη αντιμετώπιση του ζητήματος, ο Οργανισμός Εμπορικών Σημάτων της Κίνας προέβη σε τροποποιήσεις που σχετίζονταν με την ενσωμάτωση ειδικής γλώσσας στα εμπορικά σήματα.

Έκτοτε, ο CTMO άρχισε, στην πραγματικότητα, να αρνείται τις αιτήσεις εμπορικών σημάτων βάσει του άρθρου 4, που προβλέπει τον έλεγχο των κριτηρίων για την χρήση ενός εμπορικού ονόματος. Εκτός από τις τροποποιήσεις στη νομοθεσία, ένας αυξανόμενος αριθμός νομικών αγώνων παρέχει ένα σχέδιο για τις επωνυμίες που θέλουν να διεκδικήσουν δικαιώματα στα ονόματά τους και άλλα στοιχεία εμπορικών σημάτων στην Κίνα.

Παρόλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δυτικά luxury brands στην Κίνα, οι πολίτες της χώρας εξακολουθούν να αποτελούν το καταναλωτικό κοινό – στόχο τους. Για την ακρίβεια, τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι μέχρι το κοντινό 2025 η κινεζική αγορά θα κρατά το μεγαλύτερο μερίδιο σε αυτήν τη βιομηχανία, παρότι αυτήν τη στιγμή οι πωλήσεις σε πολυτελή αξεσουάρ και μόδα στην περιοχή έχουν υποχωρήσει σημαντικά μετά το νέο σκληρό lockdown που επιβλήθηκε τον Μάρτιο.

Mε πληροφορίες από Fashion United και The Fashion Law