15 Ιαν 2025
READING

Έρευνα | Πώς τα προγράμματα αναγνώρισης των εργαζομένων ωφελούν τις εταιρείες

4 MIN READ

Έρευνα | Πώς τα προγράμματα αναγνώρισης των εργαζομένων ωφελούν τις εταιρείες

Έρευνα | Πώς τα προγράμματα αναγνώρισης των εργαζομένων ωφελούν τις εταιρείες

Η παγκόσμια εταιρεία αναλύσεων και συμβουλευτικής Gallup συνεργάστηκε με την Workhuman, μια πλατφόρμα διαχείρισης εργαζομένων που βασίζεται στο cloud, για να μελετήσει τα οφέλη των προγραμμάτων αναγνώρισης υπαλλήλων για τις εταιρείες. Τα ευρήματα της έρευνας ήταν εντυπωσιακά, υποστηρίζοντας ότι μία εταιρεία 10.000 εργαζομένων μπορεί να εξοικονομήσει εως και 16,1 εκατομμύρια δολάρια σε κόστη κινητικότητας προσωπικού.  

Οι δύο ερευνητικές εταιρείες επικεντρώθηκαν σε επιχειρήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, εξετάζοντας τι σημαίνει για τις επιχειρήσεις η αναγνώριση υπαλλήλων και τι αντίκτυπο μπορεί αυτή να έχει.

Διαβάστε ακόμα: Τάση | Μεγάλες εταιρείες χρησιμοποιούν Πλατφόρμες Εμπειρίας Υπαλλήλων

Η αναγνώριση των εργαζομένων αναφέρεται σε όλους τους τρόπους με τους οποίους ένας οργανισμός δείχνει την εκτίμησή του για τη συνεισφορά των εργαζομένων. Μπορεί να λάβει πολλές μορφές. Οι εταιρείες αναγνωρίζουν τους υπαλλήλους για πράγματα όπως τα επιτεύγματά τους, η επίδειξη επιθυμητών συμπεριφορών, το να ξεπερνούν τις προσδοκίες και ορόσημα όπως η θητεία μιας ορισμένης διάρκειας στην εταιρεία.

Σύμφωνα με την έρευνα, η πράξη της δημόσιας αναγνώρισης των εργαζομένων είναι κρίσιμη για την εμπειρία και την απόδοση τόσο των εργαζομένων όσο και των εργοδοτών. Μάλιστα, μπορεί να επηρεάσει θετικά την παραγωγικότητα και τη διατήρηση των εργαζομένων, καθώς και την ανάπτυξη της επωνυμίας, και μπορεί ακόμη και να μειώσει τις εναλλαγές στο προσωπικό.

Διαβάστε επίσης: Έρευνα | Οι 10 εταιρείες με τις καλύτερες συνθήκες εργασίας στον κόσμο

Η μελέτη αναλύει πώς μειώνεται η κινητικότητα και οι εναλλαγές στο προσωπικό με δύο τρόπους: Με την αναγνώριση των υπαλλήλων, πρώτον, ενισχύεται η αφοσίωσή τους, και δεύτερον, προστατεύεται η ίδια η εταιρεία, σε βαθμό που, πέρα από την αφοσίωση, να εξοικονομούνται και περισσότεροι πόροι.

Πιο αναλυτικά, τα προγράμματα αναγνώρισης στον χώρο εργασίας μπορούν να κάνουν τους εργαζόμενους πιο αφοσιωμένους και συνδεδεμένους με την κουλτούρα του χώρου εργασίας τους. Επιπλέον, όμως, το γεγονός ότι νιώθουν πως ανήκουν στον οργανισμό και πως τους εκτιμούν, τους μετατρέπει σε ένθερμους υποστηρικτές της εταιρείας, σε πρεσβευτές, ουσιαστικά των προϊόντων της, των υπηρεσιών της, ακόμα και του ίδιου του χώρου εργασίας, γεγονός που προσελκύει πελάτες, αλλά και ταλαντούχους συνεργάτες.

Επιπλέον, μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον εκτίμησης, οι εργαζόμενοι μπορούν να εκφράσουν τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους, να επικοινωνούν καλύτερα, και τελικά είναι πιο πιθανό να παραμείνουν στον οργανισμό τους, μειώνοντας το κόστος που συνεπάγονται οι συχνές αλλαγές προσωπικού.

Με άλλα λόγια, οι εργαζόμενοι που έχουν καλές εμπειρίες αναγνώρισης της προσφοράς τους είναι τρεις φορές πιο πιθανό να είναι πιο αφοσιωμένοι στην εταιρεία που εργάζονται. Έτσι αυξάνεται η παραγωγικότητα και η απόδοση του συνόλου της εταιρείας.

Διαβάστε επίσης: Γιατί οι εταιρείες προσλαμβάνουν Chief Culture Officers

Για τους λόγους αυτούς, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι είναι σημαντικό οι εταιρείες να επενδύσουν στην υιοθέτηση προγραμμάτων αναγνώρισης υπαλλήλων και ειδικά στην εκπαίδευση των διευθυντών για την παροχή αναγνώρισης και η λήψη επιπλέον μέτρων για τη δημιουργία μιας εταιρικής κουλτούρας που να αγκαλιάζει την προσέγγιση αναγνώρισης υπαλλήλων. Η προσέγγιση αυτή θα μπορούσε να εξοικονομήσει σε μια εταιρεία 10.000 εργαζομένων έως και 16,1 εκατομμύρια δολάρια σε κόστη αντικατάστασης προσωπικού.

Παρά τα αποτελέσματα της έρευνας, το 81% των εταιρειών υποστηρίζει πως η αναγνώριση δεν αποτελεί σημαντική στρατηγική προτεραιότητα για τον οργανισμό τους, γι’ αυτό δεν επενδύουν σε αυτό ή δεν προβλέπεται στον προϋπολογισμό της εταιρείας.

Ωστόσο, η υποχρηματοδότησή της και η μη επένδυση επαρκούς χρόνου, χρημάτων και πόρων στην αναγνώριση των υπαλλήλων αποδεικνύεται αρκετά προβληματική για τις εταιρείες. Σχεδόν τα μισά από τα ηγετικά στελέχη που ερωτήθηκαν ανέφεραν ότι δε γνώριζαν το ποσοστό του προϋπολογισμού της μισθοδοσίας τους που διατίθεται για την αναγνώριση, ενώ περισσότεροι από 1 στους 10 δε γνώριζαν καν, εάν ο οργανισμός τους διέθετε κάποιον προϋπολογισμό για αυτόν τον σκοπό.

Σε μία εποχή που η εξ αποστάσεως εργασία αρχίζει να κυριαρχεί και το εργασιακό περιβάλλον είναι ταραγμένο, με αρκετούς εργαζόμενους να είναι έτοιμοι να παραιτηθούν αναζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας, τα υψηλόβαθμα στελέχη θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο εφαρμογής προγραμμάτων αναγνώρισης.

Mε πληροφορίες από HR Dive
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.