18 Δεκ 2024
READING

Είναι τα βιομετρικά δεδομένα το μέλλον του marketing και της εξατομίκευσης;

3 MIN READ

Είναι τα βιομετρικά δεδομένα το μέλλον του marketing και της εξατομίκευσης;

Είναι τα βιομετρικά δεδομένα το μέλλον του marketing και της εξατομίκευσης;

To 2013 η Apple παρουσίασε μέσω του iphone 5s την τεχνολογική καινοτομία κατά την οποία οι χρήστες μέσω των δακτυλικών τους αποτυπωμάτων, των χαρακτηριστικών του προσώπου, του αμφιβληστροειδούς και της δυνατότητας φωνητικών υπογραφών είχαν πρόσβαση στα δεδομένα τους χωρίς τη χρήση κωδικού.

Τότε για πρώτη φορά, ο αμερικανικός κολοσσός τεχνολογίας γνώρισε στους χρήστες των προϊόντων της τα βιομετρικά δεδομένα. Δηλαδή, δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα τα οποία προκύπτουν από ειδική τεχνική επεξεργασία συνδεόμενη με φυσικά, βιολογικά ή συμπεριφορικά χαρακτηριστικά φυσικού προσώπου και τα οποία επιτρέπουν ή επιβεβαιώνουν την αδιαμφισβήτητη ταυτοποίηση του εν λόγω φυσικού προσώπου, όπως εικόνες προσώπου ή δακτυλοσκοπικά δεδομένα.

Σχεδόν 10 χρόνια μετά, οι χρήστες μέσω των smartphones έχουν εξοικειωθεί με τη χρήση των βιομετρικών στοιχείων στις ηλεκτρονικές τους συσκευές.

Ωστόσο, η καλπάζουσα εξέλιξη της τεχνολογίας δημιουργεί νέες προσδοκίες για τη χρήση τους, που ξεπερνά το ξεκλείδωμα των τεχνολογικών προϊόντων και αγγίζει απλές πτυχές της καθημερινής μας ζωής.

Διαβάστε επίσης: Γιατί η Ρωσία έβαλε πρόστιμο στην Apple

Συγκεκριμένα, για αυτές τις μεθόδους ελέγχου ταυτότητας ενδιαφέρονται έντονα οι επαγγελματίες του μάρκετινγκ, καθώς αποτελούν έναν αποτελεσματικό τρόπο να εξατομικεύσουν και να αυτοματοποιήσουν τις αλληλεπιδράσεις τους με τους καταναλωτές.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η νέα εφαρμογή της πίτσα Domino’s. H αλυσίδα εστιατορίων πίτσας, τον Μάιο παρουσίασε, στο πλαίσιο καμπάνιας εμπνευσμένης από τη σειρά Stranger Things, μια καινοτόμο εφαρμογή που επιτρέπει στους πελάτες να κάνουν παραγγελίες με “τηλεκινητικές” δυνάμεις. Η εφαρμογή χρησιμοποίησε μια μορφή τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου και παρακολούθησης ματιών με την μπροστινή κάμερα ενός τηλεφώνου για να βλέπει χειρονομίες και κινήσεις του κεφαλιού.

Σύμφωνα με έρευνα της WPP’s Essence, έχουμε εισέλθει σε μία νέα, πιο διαδραστική εποχή μαζικού μάρκετινγκ, όπου η χρήση βιομετρικών δεδομένων είναι παρούσα- έστω όχι τόσο, όσο θα περίμεναν κάποιοι- και αναμένεται να αυξηθεί μέχρι το τέλος του 2030.

Χαρακτηριστικά, περίπου τα δύο τρίτα των επαγγελματιών μάρκετινγκ δήλωσαν ότι περιμένουν να δουν μεγαλύτερη χρήση βιομετρικών δεδομένων για πρόσβαση, εξατομίκευση ή ασφάλεια δεδομένων και υπηρεσιών μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας.

Η χρήση βιομετρικών στοιχείων μπορεί να εμπλουτίσει το μαρκετινγκ των brands, καθώς αυτά θα μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα τις επιθυμίες των καταναλωτών. Έτσι, θα έχουν την δυνατότητα να ταυτίζονται με τις εμπειρίες των πελατών, να επικοινωνούν πιο αποτελεσματικά μαζί τους, προσαρμόζοντας τις υπηρεσίες τους στο εκάστοτε κοινό και τη στιγμή.

Διαβάστε επίσης: Έρευνα | Άλλα νομίζουν και άλλα κάνουν οι καταναλωτές όταν τα brands τούς καλούν να παίξουν

Βέβαια, πολλοί είναι δύσπιστοι για την ασφάλεια χρήσης βιομετρικών δεδομένων. Για αυτό, η Apple και άλλοι τεχνολογικοί κολοσσοί, εργάζονται για την εύρεση μιας πιο ασφαλούς εναλλακτικής λύσης για τους κωδικούς πρόσβασης και τον έλεγχο ταυτότητας των χρηστών.

Για παράδειγμα, η Apple ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα στο Παγκόσμιο Συνέδριο Προγραμματιστών της τη δημιουργία μοναδικών κωδικών πρόσβασης – τα «κλειδιά πρόσβασης»- που δεν μπορούν να κοινοποιηθούν και δεν αποθηκεύονται σε διακομιστές που ενδέχεται να είναι ευάλωτοι σε πειρατεία. Τα κλειδιά πρόσβασης θα ζητούν δακτυλικό αποτύπωμα ή σάρωση προσώπου κάθε φορά που ένας χρήστης θέλει να συνδεθεί σε έναν ασφαλή λογαριασμό. Τα ευαίσθητα βιομετρικά δεδομένα θα αποθηκεύονται σε κάθε συσκευή αντί να μεταφέρονται σε ένα κεντρικό αποθετήριο δεδομένων, ώστε να αποτρέπονται μαζικές παραβιάσεις δεδομένων.

Αν και προς το παρόν η χρήση βιομετρικών δεδομένων αφορά κατά βάση την προστασία των προσωπικών δεδομένων των κατανωλωτών, οι marketers εκτιμούν ότι ο κλάδος τους βρίσκεται στις αρχές μιας νέας εποχής. Πολύ σύντομα, χάρη στα δεδομένα αυτά, τα brands θα μπορούν να ενσωματώνονται στις εμπειρίες των πελατών και να επικοινωνούν μαζί τους αμεσότερα και στα μέτρα και τις προτιμήσεις του καθενός. Τότε η πρόκληση για τους επαγγελματίες του marketing θα είναι πώς να παραμείνουν συνεπείς στις αξίες του brand, προσφέροντας ταυτόχρονα μια περισσότερο εξατομικευμένη εμπειρία.

 Με πληροφορίες από το Retail Dive
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.