26 Απρ 2024
READING

Yπάρχει χάσμα μεταξύ των φύλων στην ηλεκτροκίνηση;

5 MIN READ

Yπάρχει χάσμα μεταξύ των φύλων στην ηλεκτροκίνηση;

Yπάρχει χάσμα μεταξύ των φύλων στην ηλεκτροκίνηση;

Αν και η ηλεκτροκίνηση και οι βιώσιμες περιβαλλοντικές λύσεις έχουν τοποθετηθεί στην κορυφή της ατζέντας της αυτοκινητοβιομηχανίας και των πολιτικών φορέων, πρόσφατες έρευνες αποκαλύπτουν την ύπαρξη ενός gender gap σχετικά με την αγορά ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων, καθώς οι γυναίκες αποτελούν συνήθως λιγότερο από το ένα τρίτο των ανθρώπων που αγοράζουν νέα ηλεκτρικά οχήματα.

Η έρευνα από τη συμβουλευτική εταιρεία McKinsey’s Centre for Future Mobility διαπίστωσε ότι το 41 τοις εκατό των Αμερικανών ανδρών υποστηρίζουν ότι το επόμενο όχημά τους θα είναι πιθανότατα ένα ηλεκτρικό όχημα με μπαταρία ή ένα plug-in υβριδικό όχημα, ενώ μόλις το 29 τοις εκατό των γυναικών στις ΗΠΑ λένε το ίδιο.

Στη Γαλλία, το 53% των ανδρών είναι περίεργοι για τα EV, όπως και το 43%  των γυναικών. Το 81% των Κινέζων ανδρών θέλει να πάρει ηλεκτροκίνητο, σε σύγκριση με το 77% των Κινέζων γυναικών. Ακόμη και εδώ λοιπόν, υπάρχει ανισότητα.

Όμως, καθώς η βιομηχανία επιδιώκει τη μαζική υιοθέτηση – το 2021, μόνο το 4 τοις εκατό των πωλήσεων αυτοκινήτων στις ΗΠΑ ήταν ηλεκτροκίνητα, σε σύγκριση με το 17 τοις εκατό στην Ευρώπη και το 16 τοις εκατό στην Κίνα – οι αυτοκινητοβιομηχανίες προσπαθούν να διαφοροποιήσουν την εικόνα των ηλεκτροκίνητων και να ενθαρρύνουν περισσότερες γυναίκες να αγοράσουν ηλεκτρικά.

Διαβάστε επίσης: Ποιά είναι η πραγματική εικόνα για την βιομηχανία της ηλεκτροκίνησης; 

Το χάσμα των φύλων σχετικά με το ζήτημα της ηλεκτροκίνησης ήταν έκπληξη για πολλούς ερευνητές, καθώς η πρώτη γενιά ηλεκτρικών αυτοκινήτων, στις αρχές του 1900 (ναι, στις αρχές του περασμένου αιώνα κατασκευάζονταν ηλεκτρικά αυτοκίνητα και μάλιστα ήταν δημοφιλή, όπως και σύμβολα στάτους), ήταν πιο δημοφιλής στις γυναίκες παρά στους άνδρες.

Όταν τα ηλεκτρικά οχήματα επέστρεψαν τη δεκαετία του 2000, υπήρχε η προσδοκία ότι θα αποδεικνύονταν και πάλι δημοφιλή μεταξύ των γυναικών οδηγών. Μάλιστα, έρευνα του 2015 από την εταιρεία Sovacool, χρησιμοποιώντας ως δείγμα περισσότερα από 5.000 άτομα, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες νοιάζονταν περισσότερο από τους άνδρες για τις εκπομπές ρύπων και ήταν πιο πιθανό να εκτιμήσουν την ησυχία που σχετίζεται με τα ηλεκτρικά οχήματα. Ωστόσο, φαίνεται πως αυτό δεν ισχύει.

Οι αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες θέλουν αυτό να αλλάξει. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες συνειδητοποιούν ότι οι γυναίκες διαδραματίζουν βασικό ρόλο, όχι μόνο στην αγορά των οχημάτων, αλλά επηρεάζουν άλλους, όπως τους άντρες, να αγοράσουν οχήματα. Για τον λόγο αυτόν, κοινό-στόχος των νέων στρατηγικών μάρκετινγκ των αυτοκινητοβιομηχανιών είναι οι γυναίκες. Μάλιστα, τον περασμένο χρόνο, η Ford, η Audi και η Cadillac κυκλοφόρησαν διαφημίσεις, στις οποίες πρωταγωνίστριες γυναίκες ήταν πίσω από το τιμόνι.

Ένα διαφημιστικό σποτ της Ford για το F-150 Lightning από τον Δεκέμβριο του 2021, σε σκηνοθεσία της συγγραφέα και σκηνοθέτιδας της οσκαρικής ταινίας Nomadland, Chloé Zhao, δείχνει μια γυναίκα να χρησιμοποιεί την μπαταρία του φορτηγού για να τροφοδοτεί το σπίτι της κατά τη διάρκεια μιας διακοπής ρεύματος και μια άλλη να γλιστράει με ασφάλεια και αθόρυβα σε μια διασταύρωση.

Επίσης, στη διαφήμιση της Audi για το νέο ηλεκτρικό σπορ αυτοκίνητο της μάρκας, το RS e-tron GT, πρωταγωνιστεί η τραγουδίστρια Janelle Monáe που λέει στους οδηγούς ότι δε χρειάζεται να συμβιβαστούν για να γίνουν μέρος της προόδου, ενώ η διαφήμιση για την πλήρως ηλεκτρική Cadillac Lyric δείχνει την ηθοποιό Regina King να αναλαμβάνει τον έλεγχο του αυτοκινήτου.

Υποθέσεις που γίνονται, για να εξηγήσουν την παρούσα κατάσταση, αναφέρουν ότι οι γυναίκες τείνουν να είναι λίγο πιο ρεαλιστικές όσον αφορά τις αγοραστικές τους αποφάσεις, προσθέτοντας ότι περισσότερες γυναίκες δεν ενδιαφέρονται τόσο πολύ για την εικόνα τού να έχουν τα πιο κανούρια και τα καλύτερα. Έτσι, καθώς τα περισσότερα ηλεκτροκίνητα είναι πιο ακριβά από τα κύρια οχήματα, οι γυναίκες προβληματίζονται αρκετά αν θα προβούν στην αγορά ενός ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου ή όχι. Ειδικότερα σε χώρες όπως η Νορβηγία, τα EVs είναι ακριβά και αυτό σημαίνει ότι οι οικογένειες έχουν συχνά τον προϋπολογισμό για ένα μόνο αυτοκίνητο.

Η έλλειψη επιλογής στην αγορά ηλεκτρικών οχημάτων των ΗΠΑ είναι επίσης ένα πρόβλημα. Οι γυναίκες με οικογένειες αναζητούν κάτι που μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες τους και υπάρχουν μόνο λίγες μάρκες που προσφέρουν ηλεκτρικά SUV με τρεις σειρές καθισμάτων.

Διαβάστε επίσης: Formula E, η εναλλακτική Formula 1 με ηλεκτροκίνητα

Παράλληλα, οι γυναίκες είναι πιο αγχώδεις ως προς τη χρήση ενός ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου και τη δυνατότητα φόρτισής του σε συγκεκριμένα μέρη, γεγονός που τις κάνει να αποφεύγουν την επιλογή ενός τέτοιου οχήματος προς αγορά. Αλλά και τα τοξικά σχόλια των αντρών προς τις γυναίκες οδηγούς ηλεκτροκίνητων οχημάτων, δεν βοηθούν την επιλογή αυτή.

Στην Κίνα, οι αυτοκινητοβιομηχανίες κάνουν μάρκετινγκ στις γυναίκες δίνοντάς τους περισσότερες ευκαιρίες να προσαρμόσουν στα μέτρα τους τα οχήματά τους – με τρόπους που μπορεί να μην είναι ελκυστικοί στους καταναλωτές στις ΗΠΑ ή την Ευρώπη.

Τον Μάιο του 2022, η Great Wall Motors κυκλοφόρησε το Ora, ένα EV σε παστέλ χρώμα σε σχήμα VW Beetle, το οποίο περιλαμβάνει έναν καθρέφτη μακιγιάζ LED, ένα “Lady Driving Mode” με σύστημα στάθμευσης που ενεργοποιείται με φωνή και μια “Θερμό-λειτουργία”, που έχει σχεδιαστεί για να καταπραΰνει τις οδηγούς που υποφέρουν από πόνους περιόδου.

Μια άλλη κινεζική μάρκα, η Wuling, εμπορεύεται το μίνι EV της σε γυναίκες, προσφέροντας το μοντέλο σε μια σειρά από χρώματα “μακαρόν” και επιτρέποντας στους αγοραστές να προσθέσουν προσαρμοσμένους τροχούς ή να διακοσμήσουν το εξωτερικό του αυτοκινήτου με αυτοκόλλητα καρτούν.

Με πληροφορίες από Wired
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.