19 Απρ 2024
READING

Πώς το Amazon δίνει ώθηση στον κλάδο της ρομποτικής

3 MIN READ

Πώς το Amazon δίνει ώθηση στον κλάδο της ρομποτικής

Πώς το Amazon δίνει ώθηση στον κλάδο της ρομποτικής

Το Amazon δίνει ώθηση στον κλάδο της ρομποτικής προκειμένου να προσφέρει περισσότερα προϊόντα στους πελάτες και να αντιμετωπίσει την έλλειψη εργατικού δυναμικού σε μία εποχή που το ηλεκτρονικό εμπόριο παραμένει ισχυρό. Έτσι, ο τεχνολογικός γίγαντας χρηματοδοτεί και εξαγοράζει startups ρομποτικής.

Παρά την εικόνα ανάπτυξης και εξέλιξης του Amazon, η εταιρεία αντιμετωπίζει μια κρίση, όπως φανερώθηκε από εσωτερική έρευνά του που διέρρευσε το 2021. Η κρίση αυτή αφορά το διαθέσιμο και πρόθυμο εργατικό δυναμικό, το οποίο ενδεχομένως θα εξαντληθεί για το δίκτυο των ΗΠΑ μέχρι το 2024. Αν συμβεί αυτό, η ποιότητα των υπηρεσιών και τα σχέδια ανάπτυξης του διαδικτυακού λιανοπωλητή και, κατ’ επέκταση, η κυριαρχία του στο ηλεκτρονικό εμπόριο, θα μπορούσαν να τεθούν σε κίνδυνο.

Η λύση που σκέφτηκε η εταιρεία για το πρόβλημα αυτό ήταν αρχικά η αύξηση των μισθών. Ωστόσο, σταδιακά φαίνεται ότι η λύση που επιλέγει είναι η αυτοματοποίηση διάφορων τομέων στην εταιρεία, ιδιαίτερα των αποθηκών, επενδύοντας σε startups που ασχολούνται με τη ρομποτική.

Διαβάστε επίσης: Ρομποτική, blockchain και αγροτική τεχνολογία είναι το μέλλον της επιχειρηματικότητας

Το Amazon έχει ιστορικό επενδύσεων σε τεχνολογίες σχετικά με δραστηριότητες που υποστηρίζουν εργαζόμενους και πελάτες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η ρομποτική και άλλες εφευρέσεις αιχμής. Ορισμένες προηγούμενες βελτιώσεις περιλαμβάνουν ρομποτικούς βραχίονες που εκτελούν επαναλαμβανόμενες εργασίες και νέες μηχανές με αυτόνομη κίνηση, που μπορούν να βοηθήσουν στη μεταφορά μεγαλύτερων αντικειμένων.

Τον Απρίλιο του 2022, η εταιρεία είχε επενδύσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε 5 startups ρομποτικής, δίνοντας έμφαση στην τεχνολογία φορητών συσκευών που ενισχύει την ασφάλεια των κτιρίων και βελτιώνει την καθημερινότητα των ανθρώπων.

Σήμερα, αν και το Amazon λειτουργεί ήδη τη δική του εσωτερική εταιρεία ρομποτικής για να εξελίξει την απαραίτητη γι’ αυτό τεχνολογία, επενδύει ακόμα περισσότερο σε startups και εταιρείες τεχνολογίας. Καθώς ο απώτερος στόχος του είναι να παραδίδει όσο περισσότερα προϊόντα γίνεται, σε όσο περισσότερους ανθρώπους γίνεται, όσο πιο γρήγορα γίνεται, είναι επόμενο να αναζητά διαρκώς καινοτόμους και αποτελεσματικούς τρόπους για να το πετύχει, πυροδοτώντας την καινοτομία στις εταιρείες που ασχολούνται με αυτές τις τεχνολογίες και επενδύοντας στους αυτοματισμούς της ρομποτικής.

Ειδικοί του κλάδου θεωρούν ότι οι κινήσεις αυτές δημιουργούν νέες ευκαιρίες για τεχνολογική ανάπτυξη σε όλο το εύρος του, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μία τάση ενοποίησης των υπηρεσιών, κατά την οποία μια εταιρεία logistics, λόγου χάρη, θα μπορεί ίσως να επιδιώξει να προσθέσει και υπηρεσίες αυτοματισμού στις προσφορές προϊόντων της.

Διαβάστε επίσης: Είναι η Amazon η επόμενη μεγάλη ευκαιρία για Έλληνες παραγωγούς και brands;

H αλλαγή αυτή είναι ιδιαίτερα κρίσιμη σε μία εποχή που οι μεταφορές γίνονται ολοένα και πιο πολύπλοκες. Oι αυτοματοποιημένες λύσεις στη βιομηχανική παραγωγή και τα εργοστάσια γίνονται όλο και πιο κοινές, όσο τα ρομπότ γίνονται πιο έξυπνα και αποτελεσματικά. Τα πάντα θα μπορούν να πραγματοποιούνται πιο γρήγορα, με μεγαλύτερη ακρίβεια, με λιγότερα λάθη. Η ανάπτυξη των «cobots», των συνεργατικών ρομπότ, που είναι σχεδιασμένα να δουλεύουν μαζί με τους ανθρώπους, θα κάνει πιο ασφαλές το περιβάλλον εργασίας, καθώς αυτά τα ρομπότ είναι εξοπλισμένα με αισθητήρες και λογισμικό που τους επιτρέπει να ανταποκρίνονται στους κινδύνους άμεσα, κρατώντας τους ανθρώπους ασφαλείς.

Μια έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για το 2020 προέβλεψε ότι η ρομποτική και η αυτοματοποίηση θα εκτοπίσουν 85 εκατομμύρια θέσεις εργασίας παγκοσμίως τα επόμενα πέντε χρόνια. Παράλληλα, όμως, η έκθεση αυτή προέβλεψε επίσης ότι οι τεχνολογίες αυτές μπορούν να δημιουργήσουν 97 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας.

Με πληροφορίες από TechCrunch
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.