25 Απρ 2024
READING

Πώς η Γενιά Ζ αλλάζει τα social media

5 MIN READ

Πώς η Γενιά Ζ αλλάζει τα social media

Πώς η Γενιά Ζ αλλάζει τα social media

Η Γενιά Ζ είναι η κινητήριος δύναμη για πολλές αλλαγές που συμβαίνουν γύρω μας. Μια γενιά ελπιδοφόρα µεν, αλλά µε ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που δε θεωρείται απλώς εξοικειωµένη µε το διαδίκτυο, αλλά είναι σαν να ταυτίζεται µε αυτό.

Πρόκειται για την πρώτη γενιά χωρίς προϊντερνετική ζωή, η οποία γεννήθηκε και µεγάλωσε µε τα «έξυπνα» τηλέφωνα και δεν γνωρίζει πώς είναι να ζεις χωρίς social media. Ωστόσο, είναι και η μόνη γενιά που ελάττωσε τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με το Pew Research Center, αναζήτοντας περισσότερους τρόπους να αποκτήσει ουσιαστική επαφή με τους γύρω της.

Η γενιά αυτή είναι αρκετά διαφορετική από τις υπόλοιπες: ενδιαφέρονται περισσότερο για το περιβάλλον, το κοινωνικό σύνολο και την υγεία τους, έχουν υψηλό μορφωτικό επίπεδο και θεωρούνται η πιο «έξυπνη» γενιά ως τώρα, έχουν άμεση πρόσβαση στην πληροφορία και ξέρουν πώς να ψάχνουν.

Οι εκπρόσωποι της Generation Z γεννήθηκαν σε έναν κόσμο με internet και κινητή τηλεφωνία, και είναι εξοικειωμένοι από πολύ νεαρή ηλικία με τα κοινωνικά δίκτυα. Αυτές οι συνθήκες διαμόρφωσαν μία γενιά που νιώθει εξαιρετικά άνετα να συγκεντρώνει και να διασταυρώνει πληροφόρηση από διαφορετικές πηγές, να αφομοιώνει εμπειρίες και να συνάπτει σχέσεις τόσο στον ψηφιακό όσο και στον φυσικό κόσμο. Είναι ενδιαφέρον ότι μπορούν να μεταπηδούν από τον έναν κόσμο στον άλλο με εξαιρετική ευκολία και δε διαχωρίζουν τους φίλους που κάνουν online από αυτούς που συναντούν στην πραγματικότητα, στον φυσικό κόσμο.

Ταυτόχρονα, όμως, μπορούν να επιλέξουν με μεγαλύτερη νηφαλιότητα τα μέσα μαζικής δικτύωσης που τους εκφράζουν καλύτερα. Έτσι, οι νέοι είναι αυτοί που αλλάζουν τα social media πια, όντες πολύ πιο συνειδητοποιημένοι για το πώς παρουσιάζονται στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με έρευνα της Pew Research Center, η Γενιά Ζ χρησιμοποιεί λιγότερο τα social media και δηλώνει δυσαρεστημένη από τις συνεχείς αλλαγές τους. Το TikTok και το WhatsApp είναι τα δύο μέσα που χρησιμοποιούν περισσότερο, ενώ το Instagram ακολουθεί.

Σύμφωνα με έρευνα της Tallo, η γενιά Ζ προτιμά το TikTok από το Instagram, με το 34% των ερωτηθέντων να το χαρακτηρίζει ως το αγαπημένο τους μέσο αυτή την στιγμή.

Το TikTok, ως η αγαπημένη εφαρμογή των Gen Z-ers, διαδραματίζει ήδη πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη τάσεων και προϊόντων, και με το λανσάρισμα νέων εργαλείων πώλησης και, μόλις εσχάτως, και επαυξημένης πραγματικότητας, αναμένεται να εμπλουτίσει περισσότερο το τοπίο του social marketing και της οικονομίας των δημιουργών.

Διαβάστε ακόμα: Έρευνα YouTube | Οι Gen Z-ers προτιμούν content που τους αφορά, όχι viral βίντεο

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, που έγινε από την επενδυτική τράπεζα Piper Sandler, μόνο το 22% όσων απάντησαν, με ηλικία από 7 ως 22 ετών, ανέφεραν πως η αγαπημένη τους εφαρμογή είναι το Instagram, η πλατφόρμα ανταλλαγής φωτογραφιών της Meta, ενώ την άνοιξη του 2020 στην αντίστοιχη έρευνα το ποσοστό αυτό ήταν 31%.

Η Meta έχει αναγνωρίσει την επιτυχία του TikTok, γι’ αυτό και έχει προωθήσει επιθετικά τη δική της εκδοχή των βίντεο σύντομης μορφής σε στυλ TikTok, που ονομάζεται Reels, τόσο στο Facebook όσο και στο Instagram. Σε αυτές τις αλλαγές αντέδρασαν έντονα οι Gen Z-ers, που αναζητούν τρόπους να συνδέονται και να έχουν μία ουσιαστικότερη και εξατομικευμένη επαφή με τους φίλους τους, όπως αναφέρει η Washington Post.

Διαβάστε επίσης: To Facebook αλλάζει – και θα θυμίζει TikTok

Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, σήμερα οι Gen Z χρήστες δικτυώνονται σε μια σειρά από μικρότερες εφαρμογές, καθεμία από τις οποίες εξυπηρετεί μια ξεχωριστή λειτουργία: Twitch για ζωντανή ροή και gaming, Discord για ιδιωτικές ομάδες συνομιλίας, BeReal για αυθόρμητα στιγμιότυπα ή Poparazzi, μία πλατφόρμα φωτογραφιών.

Η βασικότατη διαφορά σε σχέση με τα παλαιότερα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το MySpace, το Friendster και το Facebook, αυτές οι κοινότητες των νέων δικτύων δεν ξεκινούν με φίλους. Δημιουργούνται από ανθρώπους — συχνά αγνώστους μεταξύ τους — που μοιράζονται κοινά ενδιαφέροντα και εκεί βρίσκουν το σημείο επαφής τους.

Για να καλύψουν τις ανάγκες αυτής της γενιάς, πολλές από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας έχουν αποστασιοποιηθεί από την τοξικότητα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, καθώς μάλιστα οι ρυθμιστικές αρχές σφίγγουν τον ελεγκτικό κλοιό γύρω από τον κλάδο. Χαρακτηριστικά, το TikTok παρουσιάζεται ως «πλατφόρμα ψυχαγωγίας», το Snapchat αυτοαποκαλείται «εταιρεία κάμερας», ενώ η BeReal αναφέρει ότι «δεν είναι άλλο ένα κοινωνικό δίκτυο».

Πολλές φορές, μάλιστα, οι GenZ-ers χρησιμοποιούν τα δίκτυα αυτά ως πηγές πληροφοριών. Στέλεχος του Google επιβεβαίωσε ότι η λειτουργία του TikTok αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο οι νέοι πραγματοποιούν τουλάχιστον ένα μέρος των αναζητήσεών τους στο διαδίκτυο, με τo Google να επιθυμεί να παρουσιάσει κάτι αντίστοιχο. Ο αντιπρόεδρος του Google, Prabhakar Raghavan, δήλωσε στο συνέδριο Fortune Brainstorm Tech ότι σύμφωνα με εσωτερικές μελέτες της εταιρείας, «περίπου το 40% των νέων όταν ψάχνουν ένα μέρος για φαγητό, δεν πηγαίνουν στους χάρτες Google ή στην αναζήτηση, αλλά στο TikTok ή το Instagram».

Τα ευρήματα των ερευνών είναι εντυπωσιακά και αποδίδουν ένα αλλαγμένο τοπίο στη χρήση των social media, το οποίο δημιουργεί απορία για το πώς θα εξελιχθούν αυτά στο μέλλον. Ωστόσο, οι επικεφαλής των παρόντων δικτύων θεωρούν ότι η στάση της γενιάς αυτής δεν έρχεται να ακυρώσει κάποια πλατφόρμα, αλλά αποδεικνύει την ανάγκη τους να κοινωνικοποιηθούν περισσότερο.

 Με πληροφορίες από Axios
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.