27 Απρ 2024
READING

Ο νέος στόχος των εργοδοτών είναι να εμπνέουν τους υπαλλήλους

5 MIN READ

Ο νέος στόχος των εργοδοτών είναι να εμπνέουν τους υπαλλήλους

Ο νέος στόχος των εργοδοτών είναι να εμπνέουν τους υπαλλήλους

Οι εργαζόμενοι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν αποδείξει τη δύναμή τους στην αγορά εργασίας βρίσκοντας νέες, καλύτερα αμειβόμενες θέσεις και απαιτώντας ευέλικτα ωράρια. Καθώς οι εταιρείες αντιμετωπίζουν παραιτήσεις και αντιδράσεις σχετικά με την επιστροφή στο γραφείο, μεγάλο μέρος της δυσαρέσκειας πιθανότατα έγκειται στο συναίσθημα των εργαζομένων. Έχει μεγάλη σημασία πόσο δεμένοι αισθάνονται οι εργαζόμενοι με τον ρόλο τους, την επιχείρηση και τον σκοπό της. 

Η έμπνευση είναι ίσως η μεγαλύτερη κινητήριος δύναμη για όλους τους ανθρώπους. Εάν ένας άνθρωπος αποκτήσει την έμπνευση για κάτι είναι πιο πιθανό ότι θα παλέψει γι’ αυτό με περισσότερη αφοσίωση και θέρμη. Σύμφωνα με έρευνα της Gartner τον Ιανουάριο του 2022, το 52% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η πανδημία τούς έκανε να αμφισβητήσουν τον σκοπό της καθημερινής τους εργασίας. Τα δεδομένα δείχνουν ότι αυτή η αλλαγή είναι πιο έντονη μεταξύ της Gen Z και των Millennials. Αυτά τα άτομα φαίνεται πως χρειάζονται πολύ περισσότερο έμπνευση και σκοπό για να μπορέσουν να αποδώσουν τα μέγιστα σε επαγγελματικό επίπεδο.

Διαβάστε επίσης: Έρευνα | τι ακριβώς θέλουν οι εργαζόμενοι από έναν εργοδότη

Για να ανταγωνιστούν στη σημερινή αγορά εργασίας, οι εργοδότες πρέπει να εμπνέουν το προσωπικό τους με ένα ισχυρό και εφικτό όραμα, μια κουλτούρα χωρίς αποκλεισμούς, καθώς και ευκαιρίες προσωπικής εξέλιξης και ανταγωνιστικές ανταμοιβές. Παρακάτω αναλύονται ορισμένοι τρόποι που οι εργοδότες μπορούν να πετύχουν τα παραπάνω και να εμπνεύσουν πραγματικά τους υπαλλήλους.

Σκοπός της επιχείρησης

Για να μπορέσει μια εταιρεία να προσφέρει έμπνευση στους εργαζoμένους της πρέπει, πρώτα απ’ όλα, να μπορεί να διατυπώσει η ίδια τον σκοπό και την επιχειρηματική στρατηγική της. Μόνο εάν αυτό έχει διατυπωθεί με σαφήνεια και ακρίβεια μπορούν οι εργαζόμενοι να συνδεθούν με τον στόχο μιας επιχείρησης και να κατανοήσουν τον ρόλο τους στην επίτευξή του.

Διαβάστε επίσης: Το ζήτημα της ευθύνης των εταιρειών απασχολεί εργαζόμενους και καταναλωτές

Εμπνευσμένοι εργοδότες

Για να εμφυσήσουν έμπνευση οι εργοδότες στους εργαζομένους πρέπει πρώτα απ’ όλα οι ίδιοι να είναι εμπνευσμένοι. Για να γίνει αυτό πρέπει οι εργοδότες πρωτίστως να πιστεύουν οι ίδιοι στο όραμα και τον σκοπό της επιχείρησης.

Παράλληλα, ο επιχειρηματικός τομέας, όπως γνωρίζουν όσοι εμπλέκονται σε αυτόν, ενέχει πλήθος προκλήσεων και συχνά μπορεί να προκαλέσει ματαίωση. Με άλλα λόγια, μπορεί μέχρι και οι εργοδότες να χάσουν κάποιες στιγμές την έμπνευση και το κίνητρό τους. Είναι πολύ σημαντικό όμως αυτή η πιθανή απογοήτευση και κούραση να μη μεταφερθεί στους εργαζομένους και να καταπολεμηθεί ανανεώνοντας την έμπνευση και τον σκοπό.

Η σημασία της εμπιστοσύνης

Η εμπιστοσύνη μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων είναι κάτι θεμελιώδες για την επαγγελματική σχέση. Φυσικά, αυτή η εμπιστοσύνη δεν εμφανίζεται ως διά μαγείας, αλλά κερδίζεται και οικοδομείται όσο αντιμετωπίζονται ποικίλες απαιτητικές και αρνητικές επαγγελματικές καταστάσεις. Όταν ένας εργοδότης έχει εμπνεύσει πραγματική εμπιστοσύνη στο προσωπικό του και το αντίστροφο, τότε μόνο μπορεί να υφίσταται πραγματική έμπνευση και κίνητρο σε έναν εργαζόμενο.

Η σημασία της ευημερίας

Πρόσφατη μελέτη της Deloitte διαπίστωσε ότι 1 στους 3 εργαζόμενους και στελέχη παλεύουν συνεχώς με την κούραση και την κακή ψυχική υγεία. Παράλληλα, μόνο το 56% των εργαζομένων πιστεύει ότι οι εργοδότες της εταιρείας τους νοιάζονται για την ευημερία τους, ενώ το 90% των εργοδοτών που συμμετείχαν στην έρευνα πιστεύουν ότι οι υπάλληλοί τους γνωρίζουν ότι νοιάζονται για αυτούς.

Αρχικά, πράγματι υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση στα προβλήματα ψυχικής υγείας και επαγγελματικής εξουθένωσης τα τελευταία χρόνια, με την ευημερία να έχει βρεθεί στην κορυφή των προτεραιοτήτων. Τα παραπάνω στοιχεία, στο μεταξύ, δείχνουν ότι οι εργοδότες ενδιαφέρονται για την ευημερία των εργαζομένων αλλά όπως φαίνεται αυτό δεν φτάνει πάντα στους εργαζόμενους.

Για να αισθανθούν πραγματικά το ενδιαφέρον των εργοδοτών θα πρέπει αυτό να μεταφραστεί σε πράξεις. Για να γίνει αυτό θα πρέπει οι εργοδότες να σέβονται τις ώρες εκτός επαγγελματικού ωραρίου και τις διακοπές αλλά να απαιτούν αντίστοιχο σεβασμό και στη δική τους προσωπική ζωή, ώστε να θέσουν τα θεμέλια αυτής της προσέγγισης.

Διαβάστε επίσης: Tι είναι το «χρέος της ευημερίας» και πώς επιβαρύνει τους εργοδότες

Ευκαιρίες εξέλιξης

Οι πιο ταλαντούχοι εργαζόμενοι θέλουν να αναπτύσσουν τις δεξιότητές τους, τις εμπειρίες τους και τους μισθούς τους. Γενικότερα, η στασιμότητα σκοτώνει την παραγωγικότητα, το κίνητρο και, φυσικά, την έμπνευση στους εργαζόμενους. Συνεπώς, οι δυνατότητες εξέλιξης είναι ζωτικής σημασίας, ώστε να συνεχίσουν οι υπάλληλοι να αισθάνονται συνδεδεμένοι με την εργασία τους και να έχουν το απαραίτητο κίνητρο να προσπαθούν και να συνεχίζουν.

Εξέλιξης κουλτούρας

Οι περισσότερες επιχειρήσεις εξελίσσονται και αλλάζουν με τον χρόνο. Μαζί τους πρέπει να μεταβάλλεται και να ενημερώνεται και η κουλτούρα της επιχείρησης. Ο επαναπροσδιορισμός της κουλτούρας μιας εταιρείας πρέπει να ανταποκρίνεται στην επικαιρότητα και να ενσωματώνει όλα όσα είναι σημαντικά για τους εργαζομένους ως ανθρώπους. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν να αισθανθούν συνδεδεμένοι και ταυτισμένοι με μια επιχείρηση και το όραμά της.

Διαβάστε επίσης: Πώς η κουλτούρα μιας επιχείρησης επηρεάζει την επιτυχία της

Η αντιμετώπιση της επαγγελματικής ζωής ως ενός αναγκαίου κακού απαραίτητου για την οικονομική εξασφάλιση, είναι κάτι παρωχημένο που ανήκει άλλες εποχές. Η εργασία καταλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος της ζωής των ανθρώπων και φαίνεται ότι υπάρχει η επιθυμία το επάγγελμα να είναι ένα ευχάριστο και εποικοδομητικό στοιχείο της ζωής τους. Οι άνθρωποι επιθυμούν έμπνευση για να ανθίσουν επαγγελματικά και να δεσμευτούν πραγματικά. Οι επιχειρήσεις που θέλουν αληθινά αφοσιωμένους και ευχαριστημένους εργαζόμενους θα πρέπει να αξιοποιήσουν αυτό το συναίσθημα και να εμφυσήσουν έμπνευση στο προσωπικό τους.

Με πληροφορίες από Fast Company
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.